Οι πρωτοβουλίες Σημίτη θα φέρουν τη νίκη

«Όλοι μαζί για τη νίκη», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γ. Παπαντωνίου ξεκαθαρίζοντας ότι και εκείνος θα στηρίξει τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, όπως χαρακτηριστικά λέει, διαπιστώνει «μια ραγδαία αναστροφή του κλίματος η οποία αν στηριχθεί με κατάλληλες πρωτοβουλίες θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε νίκη». Ακόμη, ο Γ. Παπαντωνίου, παρ’ ότι δεν είχε κρύψει τις ηγετικές του φιλοδοξίες, εκτιμά ότι η υποψηφιότητα ενός και μόνο προσώπου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αυτή την ώρα «είναι στρατηγικό πλεονέκτημα εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, διότι αυτό διευκολύνει την ενότητα του κόμματος, τη συσπείρωση και την πανστρατιά».

Ο κ. Γ. Παπαντωνιου δεν αποκλείει «ο κ. Κ. Σημίτης να προχωρήσει και σε νέο αιφνιδιασμό με την ανάληψη καθηκόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» διότι, όπως επισημαίνει, «χαίρει πολύ υψηλής εκτίμησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας».
Κύριε Υπουργέ, αιφνιδιαστήκατε με την πρωτοβουλία του κ. Σημίτη;

Είναι φανερό ότι υπήρξε ένα στοιχείο αιφνιδιασμού, αλλά πιστεύω ότι θα μας βγει σε καλό. Γιατί η πολιτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Κώστας Σημίτης ανοίγει νέους ορίζοντες στο ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την ανανέωσή του σε πρόσωπα και σε ιδέες. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα αλλαγής, είναι κόμμα αριστερό, προοδευτικό, και η ανανέωση είναι ενσωματωμένη στην ιδεολογία του. Το ΠΑΣΟΚ ξαναδίνει το στίγμα της ανανέωσης με τις διαδικασίες που θα ανοίξουν, κι αυτό διαμορφώνει όρους νίκης για τις επόμενες εκλογές.

Υπάρχει ένα κλίμα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα κορυφαία στελέχη αλλά και στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Λένε στο κόμμα σας ότι γίνεται πάλι ντέρμπι η εκλογική αναμέτρηση. Μα πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα με την αλλαγή ηγεσίας μπορεί να αλλάξει το κλίμα;

Η ανανέωση σε πρόσωπα μετράει, γιατί δίνει ένα κλίμα νεωτερικότητας στο ΠΑΣΟΚ και αυτό το χρειαζόμαστε. Παράλληλα, όμως, δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα ιδεών, προτάσεων και πολιτικής.

Αυτό που ζητάει η ελληνική κοινωνία για τα επόμενα χρόνια είναι περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Το σχήμα το οποίο θα δημιουργηθεί για να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, και στο οποίο όλοι μας θα είμαστε παρόντες, θα πρέπει να προβάλει αυτό το όραμα για την Ελλάδα του 2008. Μια Ελλάδα ισχυρή, με την ισχυρή οικονομία που δημιουργήσαμε, αλλά ταυτόχρονα περισσότερο δίκαιη και περισσότερο σύγχρονη.

Πιστεύετε ότι πράγματι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει αυτές τις εκλογές;

Το πιστεύω ακράδαντα. Ασφαλώς κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι βέβαιος εν όψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά ήδη διαπιστώνω ότι υπάρχει μια ραγδαία αναστροφή του κλίματος, η οποία αν στηριχθεί με κατάλληλες πρωτοβουλίες, κυρίως με την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, θα οδηγήσει σε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Συμφωνείτε με τον σχεδιασμό του κ. Σημίτη να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές ή θα έπρεπε ενδεχομένως να είναι και πρωθυπουργός ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Δεν θα ήθελα να απαντήσω στο ερώτημα αυτό έως ότου ανακοινωθούν επίσημα οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ζήτημα δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η συσπείρωση όλων των στελεχών, η πανστρατιά, στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, και το πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα προβάλουμε για να κερδίσουμε τις εκλογές.

Τα θέματα της προσωρινής διαρχίας ή μη διαρχίας είναι διαδικαστικές πτυχές που πιστεύω ότι θα διευθετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν ωστόσο στελέχη στο ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και εσείς, που είχαν ηγετικές φιλοδοξίες. Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί αυτή την ώρα να σας συσπειρώσει όλους;

Όπως φαίνεται, αν ανοίξει θέμα εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος. Αυτό είναι στρατηγικό πλεονέκτημα εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, διότι αυτό διευκολύνει στο να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο στις εκλογές, διευκολύνει τη συσπείρωση, την ενότητα και την πανστρατιά.

Δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή να δημιουργηθεί ένας πόλος εσωκομματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής εσάς ή κάποιον αλλον…

Πιστεύω ότι στίγμα του νέου σχήματος θα είναι η συλλογικότητα και η συμμετοχή όλων στις αποφάσεις.

Για τον κ. Σημίτη εκτιμάτε – γιατί σαφής πληροφόρηση δεν υπάρχει – ότι στοχεύει να είναι διάδοχος του κ. Πρόντι ή να αναλάβει κάποιον άλλο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Έχω ζήσει τον Κώστα Σημίτη στα ευρωπαϊκά συμβούλια για πολλά χρόνια. Χαίρει πολύ υψηλής εκτίμησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το επέλεγε, και αν δημιουργείται μια τέτοια δυνατότητα, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Θα ήταν τιμητικό για την Ελλάδα και δηλωτικό της αναβάθμισης του διεθνούς της κύρους η παρουσία ενός Έλληνα πρώην πρωθυπουργού σε μία από τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και οι συσχετισμοί αυτή την ώρα στην Ευρώπη δεν ευνοούν την εκλογή ενός κεντροαριστερού στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, εν τούτοις εκτιμάτε ότι είναι πιθανή μια τέτοια εξέλιξη;

Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αν και οι συσχετισμοί, όπως λέτε, δεν υποδηλώνουν την προτίμηση σε έναν κεντροαριστερό πολιτικό. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν ειδικά χαρακτηριστικά που αφορούν και τον Κώστα Σημίτη αλλά και την Ελλάδα με το αναβαθμισμένο κύρος το οποίο έχει κατακτήσει, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια επιλογή. Υπάρχει συχνά ένα στοιχείο αιφνιδιασμού στις κινήσεις του Κώστα Σημίτη. Ας αναμείνουμε λοιπόν.

Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές βλέπετε μετακίνησή σας από το υπουργείο Άμυνας; Από την Εθνική Οικονομία στην Άμυνα – το επόμενο βήμα ποιο είναι; Θυμάμαι ότι παλιά σας φιλοδοξία ήταν το υπουργείο Εξωτερικών. Παραμένει;

Δεν θα ήθελα να κάνω καμιά δήλωση στη συγκυρία αυτή. Νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρη.

Είστε αποφασισμένος να στηρίξετε τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

Αν προχωρήσουμε σε εκλογή προέδρου, το ΠΑΣΟΚ θα εκφραστεί από τον νέο του πρόεδρο, τον οποίο θα στηρίξω. Έχω δώσει μάχη σε όλη μου τη ζωή, έχω αγωνιστεί, ώστε αυτή η παράταξη να είναι στην εξουσία και να προσφέρει έργο στην Ελλάδα.

Όταν κ. Υπουργέ, λέτε, νέα Ελλάδα, πώς το προσδιορίζετε αυτό;

Χρειαζόμαστε μεγάλες κοινωνικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ιδιαίτερα στο κοινωνικό κράτος, για να αναβαθμίσουμε το επίπεδο και την ποιότητα της ζωής του πολίτη. Η Υγεία, η Παιδεία, η Δημόσια Διοίκηση είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με βαθιές τομές και έναν κεντρικό στόχο, να κάνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολίτη ποιοτικά καλύτερες και την εξυπηρέτηση περισσότερο φιλική. Έχουν γίνει βήματα σε πολλούς τομείς, όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη και άλλες τομές που έχουμε πραγματοποιήσει. Θα αναφέρω τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο υπουργείο Άμυνας για τη μείωση της θητείας και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων παιδιών, αλλά υπάρχουν φυσικά μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ιδιαίτερα στους κρίσιμους χώρους της Υγείας και της Παιδείας.
Με 50.000 άνδρες και γυναίκες οι Ένοπλες Δυνάμεις για την ασφάλεια του 2004

Γιάννος Παπαντωνίου. «Αν ανοίξει θέμα εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος. Αυτό είναι στρατηγικό πλεονέκτημα εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης, διότι αυτό διευκολύνει στο να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο στις εκλογές»
Στο κενό θα πέσουν και οι νέες καταγγελίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλώνει ο κ. Γ. Παπαντωνίου. Κάνει λόγο για συνηθισμένη πρακτική της Ν.Δ. που διευκολύνεται, όπως υποστηρίζει, από πικρίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Υπουργέ, τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκε νέος θόρυβος στο υπουργείο σας και έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης για τα εξοπλιστικά προγράμματα, μετά τις καταγγελίες του πρώην προέδρου της ΠΥΡΚΑΛ κ. Κοσκοβόλη και του παραιτηθέντος προέδρου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων κ. Σωτηρέλη.

Κοιτάξτε, είναι φανερό εδώ και πολλούς μήνες ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας είναι στο στόχαστρο ορισμένων κύκλων. Ο πρώτος βασικός λόγος είναι ότι περιορίσαμε δραστικά την περασμένη διετία τις εξοπλιστικές μας δαπάνες και εξοικονομήσαμε 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, το οποίο περιόρισε πολύ ουσιαστικά τον όγκο των συναλλαγών. Ο δεύτερος λόγος ενόχλησης είναι το γεγονός ότι αυξήσαμε θεαματικά τις αναθέσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Αναθέσαμε προγράμματα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και αυτό έχει ενοχλήσει ορισμένους οικονομικούς κύκλους. Όλες οι καταγγελίες έχουν πέσει στο κενό. Γενικές και αόριστες αναφορές σε μεγάλα συμφέροντα είναι απαράδεκτες και δεν έχουν θέση σε έναν έντιμο και ανοιχτό δημόσιο διάλογο σε μία δημοκρατία. Αυτή, όμως, είναι η πρακτική της ελληνικής Δεξιάς τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα εν όψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Την πρακτική αυτή της Νέας Δημοκρατίας διευκολύνουν, δυστυχώς, ορισμένες φορές και αντιδράσεις πικρίας δικών μας στελεχών. Ειδικά στον χώρο της Άμυνας οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας διετίας ήταν κρίσιμες. Πρώτα απ’ όλα αλλάξαμε τη δομή και λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων με τη διακλαδικότητα και την αναδιοργάνωση. Μεταβαίνουμε ραγδαία στον επαγγελματικό στρατό, που επέτρεψε και τη μείωση της θητείας στους 12 μήνες.

Υπάρχει περίπτωση να γίνει νέα μείωση;

Όχι, 12 μήνες νομίζω ότι είναι ένα επαρκές όριο, αν ληφθεί υπόψη ότι πριν από τρία χρόνια ήταν 20 μήνες. Και αναβαθμίσαμε πολύ ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων παιδιών μας με νέες κοινωνικές υποδομές, με το άνοιγμα στην επαγγελματική κατάρτιση και τη στήριξη των άπορων στρατευμένων. Εξοικονομήσαμε σημαντικούς πόρους από την Άμυνα για να τους διαθέσουμε για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, για τη στήριξη της Παιδείας, της Υγείας και των συντάξεων. Το ποσό που εξοικονομήσαμε για το 2004 είναι περίπου το κόστος του κοινωνικού πακέτου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Τέλος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα συμμετάσχουν πολύ ενεργά στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Διαθέτουμε 50.000 άνδρες και γυναίκες σε διάφορες αποστολές για τη δημιουργία όρων ασφαλούς διεξαγωγής των Αγώνων. Και είμαι βέβαιος ότι, με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, θα ανταποκριθούμε με επιτυχία στη μεγάλη αυτή πρόκληση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “