Όχι φοροεισπρακτικές εφόδους

Ανήσυχος για την πορεία της οικονομίας δηλώνει ο βουλευτής της N.Δ. Άρης Σπηλωτόπουλος και προειδοποιεί, με έμφαση, ότι θα ήταν λάθος να επιχειρηθεί η λύση του προβλήματος με «φοροεισπρακτικές εφόδους στις ταλαιπωρημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», διότι μια τέτοια κίνηση θα επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη τελματωμένη αγορά

Ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή ζητεί από την κυβέρνηση να δείξει περισσότερη τόλμη, ενώ μιλώντας για τις προεκλογικές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν από την N.Δ. σημειώνει ότι αυτές θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος θεωρεί ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους – όχι, όμως, εν θερμώ. Και προειδοποιεί, με έμφαση, ότι θα ήταν λάθος να επιχειρηθεί η λύση του προβλήματος με «φοροεισπρακτικές εφόδους στις ταλαιπωρημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», διότι μια τέτοια κίνηση θα επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στην ήδη τελματωμένη αγορά.
Εντείνεται η δυσαρέσκεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο που κινούνται ορισμένοι υπουργοί και διοικητές οργανισμών. Οι βουλευτές μιλούν για αλαζονικές συμπεριφορές και κλειστές πόρτες. Συμμερίζεστε και εσείς αυτές τις απόψεις;

Έχω και εγώ εισπράξει παράπονα αρκετών συναδέλφων. Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι αυτά αφορούν περισσότερο τα διορισμένα στελέχη σε οργανισμούς ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα οποία δεν έχουν αντίληψη της έννοιας του πολιτικού κόστους ή πιστεύουν ότι πρέπει να είναι ευγενείς μόνο σ’ αυτούς που τους διόρισαν. Έχω επανειλημμένα αναφερθεί στο γεγονός ότι αλαζονικές συμπεριφορές και μοναχικές πορείες δεν συνάδουν και δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς της νέας διακυβέρνησης. Συνεπώς, όσοι επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν αντιληφθεί τη φύση της αποστολής τους και προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες περιπτώσεις παραμένουν μεμονωμένες.

Όταν έρθει η ώρα να συναντηθείτε με τον Πρωθυπουργό, τι σκοπεύετε να του πείτε;

Αν ο Πρωθυπουργός ζητήσει να συναντηθούμε, προφανώς θα είναι ο ίδιος που θα θέσει και την ατζέντα της συζήτησης. Δεν είμαι, λοιπόν, σε θέση σήμερα να τη γνωρίζω. Από εκεί και έπειτα, έχω τις απόψεις μου, που απορρέουν από τα όσα ακούω από τους συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν στην Αθήνα και αυτές θα καταθέσω αν κληθώ.

Πάντως, η αντιπαράθεση κομματικών και κυβερνητικών συνεχίζεται. Έχει δίκιο ο κ. Μεϊμαράκης ή έχουν δίκιο τα κυβερνητικά στελέχη;

Στον 21ο αιώνα, σε ένα δημοκρατικό και φιλελεύθερο κόμμα, υπάρχει περιθώριο για την ελεύθερη έκφραση διαφορετικών απόψεων. Δεν είμαι από εκείνους που εκλαμβάνουν την ελεύθερη έκφραση μιας άποψης ως απειλή. Θεωρώ ότι στην πολιτική, επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν εκμεταλλευόμαστε συνθετικά – και συνεπώς παραγωγικά – τις διαφορετικές απόψεις που ενδεχομένως να εκφράζονται. Άλλωστε, οι ρόλοι κόμματος και κυβέρνησης είναι ρόλοι διακριτοί αλλά και συμπληρωματικοί. Κάποτε, όταν ο καγκελάριος Κολ απάντησε στην ερώτηση ποια κατά τη γνώμη του είναι η συνταγή της επιτυχίας του για την πολυετή παραμονή του στην καγκελαρία, είπε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δούλευε 16 ώρες την ημέρα: 8 στην κυβέρνηση και 8 στο κόμμα. Αυτή είναι η απάντηση που τα περικλείει όλα.

Φαίνεται να συμφωνούν όλοι, πλέον, ότι το μεγάλο πρόβλημα στο προσεχές διάστημα θα είναι η πορεία της οικονομίας. Όλο και πιο συχνά λένε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει χάσει πλέον τον έλεγχο. Πού έγινε το λάθος;

Μπορούμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος και ανηφορικός. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και να μη σπαταλήσουμε τις ελάχιστες δυνάμεις μας. Με τη δημιουργική λογιστική τα τελευταία χρόνια, συγκαλύψαμε τα δομικά προβλήματα της οικονομίας. Τώρα, δεν πρέπει να περιοριστούμε στη μείωση των πραγματικών ελλειμμάτων, αλλά να ενισχύσουμε την ανάπτυξη παράλληλα με την ανταγωνιστικότητά μας. Δηλαδή να επενδύσουμε στην απελευθέρωση της παιδείας, στον εξαγώγιμο πολιτισμό, στη «βαριά» τουριστική βιομηχανία, στις νέες τεχνολογίες, στη ναυτιλία. Όλα τα άλλα είναι σπατάλη. Και δεν μας περισσεύουν.

H ομολογία του κ. Ρεγκούζα για έξαρση της φοροδιαφυγής και καθίζηση της αγοράς, την περασμένη εβδομάδα, δεν σας ανησυχεί;

Βεβαίως και με ανησυχεί. Όταν στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία μας παρατηρείται υστέρηση εσόδων, είναι κάτι που πρέπει να εξετασθεί. Αλλά με σοβαρότητα. Το να δώσεις οδηγίες για φοροεισπρακτικές εφόδους στις ταλαιπωρημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν επιλύεις το πρόβλημα. Γιατί στην ήδη τελματωμένη αγορά επιφέρεις ένα ακόμη πλήγμα. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός τής στρατηγικής και της μεθοδολογίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τι λέτε στους ψηφοφόρους σας, όταν σας κατηγορούν ότι αθετήσατε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις;

H κυβέρνηση δεν έχει εκλεγεί για να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα αυτής της χώρας μέσα σε έναν χρόνο. H κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας. Θα θεωρήσω ότι έχουμε αθετήσει τις δεσμεύσεις μας εάν στο τέλος τής τετραετίας δεν έχουμε δώσει στην ελληνική κοινωνία την ευκαιρία να βρεθεί συμμέτοχη στο αναπτυξιακό όραμα που υποσχεθήκαμε.

Ήσασταν από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που την περίοδο των ταυτοτήτων είχατε διαφωνήσει με το δημοψήφισμα της Εκκλησίας. Σήμερα, τάσσεσθε με εκείνους που πιστεύουν ότι είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας;

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ενεργούμε υπό το καθεστώς σπουδής σε μείζονα ζητήματα. Ο διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να είχε τεθεί στην πρόσφατη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Πράγματι, χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους. Σήμερα, όμως, δεν μπορούμε υπό το καθεστώς συναισθηματικής φόρτισης να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα. Είναι σημαντικό, το ζήτημα αυτό να μας απασχολήσει τη σωστή στιγμή, όταν υπάρχει η απαιτούμενη κοινωνική ωρίμαση αλλά και η πολιτική βούληση.

Πού πιστεύετε ότι θα καταλήξει τελικά η υπόθεση της Εκκλησίας; Ο Αρχιεπίσκοπος θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση;

Είναι λυπηρό να παρακολουθεί κανείς συζητήσεις, δίκαιες ή άδικες, που αφορούν την ηθική κατάπτωση σε θεσμούς οι οποίοι στηρίζουν το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Είμαι βέβαιος ότι η Εκκλησία, με την αρωγή της Πολιτείας, θα ξεπεράσει την κρίση και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Διακυβέρνηση με περισσότερη τόλμη
«ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ασκήσουμε τη διακυβέρνηση με περισσότερη τόλμη», λέει ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το σημαντικότερο λάθος που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία στον έναν χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία;

Δύσκολη ερώτηση. Συνήθως, ένας βουλευτής συμπολίτευσης πρέπει να βλέπει μόνο τα θετικά. Αστειεύομαι, βέβαια. Θα έλεγα ότι λειτουργήσαμε σε ιδεολογικό, πολιτικό και διοικητικό επίπεδο αμυντικά. Νομίζω ότι εάν δούμε καθαρά το μήνυμα της 7ης Μαρτίου, μπορούμε να ασκήσουμε τη διακυβέρνηση με περισσότερη τόλμη.

Αν ήσασταν ακόμα στο επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού, θα τον συμβουλεύατε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό;

Όπως γνωρίζετε είμαι βουλευτής της B’ περιφέρειας Αθηνών, και αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος που έχω κληθεί να υπηρετήσω. Συνεπώς, δεν είναι στις αρμοδιότητές μου να αποφασίσω εάν ή πότε η κυβέρνηση χρειάζεται ανασχηματισμό. Τέτοιες ευθύνες βαρύνουν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος και θα κρίνει την αναγκαιότητα για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης όποτε το επιθυμεί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “