Άλλοθι ανικανότητας ο Μεγάλος Αδελφός

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους κουκουλοφόρους εις βάρος της κοινωνίας και της δημοκρατικής ομαλότητας». Με αυτή τη σκληρή φράση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου κατηγορεί την κυβέρνηση για προβοκάτσιες καθώς, όπως λέει, «εντάσσει και χρησιμοποιεί τους κουκουλοφορους στον πολιτικό και επικοινωνιακό της σχεδιασμό» και τονίζει με έμφαση: «Τέτοιες προβοκάτσιες είχαμε να ζήσουμε από την περίοδο 1974-1981 και τώρα επανέρχονται».

Είναι προφανές ότι ο κ. Π. Ευθυμίου ανοίγει σήμερα ένα μείζον ζήτημα που αφορά τη στάση που τηρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης απέναντι στη δράση των κουκουλοφόρων αλλά και την αξιοποίηση του θέματος από την κυβέρνηση για τη δημιουργία κλίματος. Και αυτά είναι θέματα στα οποία το ΠΑΣΟΚ θα επικεντρώσει την κριτική του το προσεχές διάστημα. Σκληρή κριτική επίσης θα ασκήσει το ΠΑΣΟΚ και στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών που αφορά τη συζήτηση για τις κάμερες. «Η κυβέρνηση κρύβει την ανικανότητά της και τις αποτυχίες της δημιουργώντας ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν, για να αλλάξει επικοινωνιακά την ατζέντα. Υποτίμησε πολιτικά τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, διέλυσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για κομματικούς λόγους και επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες της στη συζήτηση για τις κάμερες», δηλώνει ο κ. Π. Ευθυμίου και προσθέτει: «Οι κάμερες πρέπει να τοποθετούνται όπου υπάρχει θέμα ασφάλειας αλλά με την άδεια και υπό τον έλεγχο της Αρχής, γιατί οι έννοιες ασφάλεια και δικαιώματα δεν είναι αντιτιθέμενες αλλά συμπληρωματικές. Κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ασφάλεια την κοινωνία του Μεγάλου Αδελφού». Το τρίτο μεγάλο θέμα για το ΠΑΣΟΚ είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση κάτω από τον μανδύα των μεταρρυθμίσεων, όπως λένε στη Χ. Τρικούπη. «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν νόημα όταν τους καρπούς τους δρέπουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι και οι ισχυροί», δηλώνει ο κ. Π. Ευθυμίου και τονίζει με ύφος υπαινικτικό: «Η Ν.Δ. μοιάζει με τον κληρονόμο που αδυνατεί να αυξήσει την περιουσία, γι΄ αυτό την εκποιεί όσο όσο, βαφτίζοντας μάλιστα το ξεπούλημα μεταρρύθμιση».

«Το άρθρο 16 είναι μια επιμέρους όψη των συνολικών πολιτικών Παιδείας του ΠΑΣΟΚ», δηλώνει ο κ. Π. Ευθυμίου.

Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι με τη στάση που τηρήσατε στο άρθρο 16 δώσατε πόντους στον κ. Κ.Καραμανλή και δυσχεράνατε τη δική σας θέση. Μήπως θα έπρεπε να χειριστείτε το θέμα διαφορετικά;

Η στάση συνέπειας σε μια δεδηλωμένη θέση είναι το κλειδί της αξιοπιστίας. Η θέση μας για την ολόπλευρη ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκΓΙΩΡΓΟΣ παίδευσης από το νηπιαγωγείο ώς τις ανώτατες σπουδές είναι ο πρωταρχικός στόχος του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μας είναι να γίνει η Παιδεία πραγματικά δωρεάν και να ανακουφιστεί η οικογένεια από το οικονομικό βάρος των σπουδών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και εγγυόμαστε ότι κάθε μαθητής με απολυτήριο λυκείου θα χρηματοδοτείται από το κράτος για τις σπουδές του σε ανώτατο δημόσιο ίδρυμα. Το άρθρο 16 είναι μια επιμέρους όψη των συνολικών πολιτικών Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, ώστε να τεθεί υπό τον έλεγχο της πολιτείας το άναρχο πεδίο των «κολεγίων», που λειτουργούν ανεξέλεγκτα στη χώρα, και να υπάρξει ένα Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης με κριτήρια και αρχές στην πιστοποίηση των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Μήπως στο άρθρο 24 για τα δάση είστε ξεκάθαρα αντίθετοι με την κυβέρνηση για να αλλάξετε τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με το άρθρο 16;

Όχι! Είναι στάση συνέπειας. Σας θυμίζω ότι το άρθρο 24 φέρει τη σφραγίδα της συνταγματικής αναθεώρησης του 2000 του ΠΑΣΟΚ, που και τότε πολέμησε η Ν.Δ.. Είμαστε αντίθετοι στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, όπως είναι τα δάση και ο αιγιαλός, επειδή πιστεύουμε σε μια εθνική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, όπως άλλωστε επιβάλλει και η επικίνδυνη μεταβολή των παγκόσμιων κλιματολογικών συνθηκών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “