Δεν ψάχνουμε τον αντι-Καραμανλή

«Αν καταλήξουμε να αναζητούμε τον αντίπαλο του κ. Καραμανλή, τότε δεν θα νικήσουμε ποτέ. Ή, αν νικήσουμε, θα βλάψουμε τη χώρα. Σκέφτεστε τη δημοκρατική παράταξη να προσδιορίζεται ως «αντικαραμανλική»; Και να ψάχνει να βρει τον «αντι-Καραμανλή»;».

Με αυτή τη φράση η κυρία Παπανδρέου απαντά στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» εάν θεωρεί σημαντικό το στοιχείο των δημοσκοπήσεων που δείχνει τον κ. Ευ. Βενιζέλο ως ικανότερο να νικήσει τον κ. Κ. Καραμανλή. Και προσθέτει:

Αυτά είναι τραγικά πράγματα για ένα μεγάλο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ. Όποιος θεωρεί ότι ο κ. Παπανδρέου μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ, ας τον ψηφίσει. Όποιος θεωρεί ότι ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Σκανδαλίδης μπορεί να το κάνει καλύτερα, ας τον ψηφίσει επίσης. Αλλά όχι επειδή θεωρεί ότι ο ένας ή ο άλλος μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή. Το θέμα είναι πώς θα πείσουμε εμείς τους πολίτες. Όχι πώς θα φανούμε λιγότερο κακοί από τη Ν.Δ.

Τι είναι αυτό που έγειρε τη ζυγαριά σας υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου;

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μία πολύ γενναία αυτοκριτική για τα λάθη που έκανε ο ίδιος, αλλά και για τα λάθη που κάναμε όλοι και όλες τα 3,5 χρόνια της Ν.Δ. Και δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν και πάλι τα λάθη που όλοι ζήσαμε.

Ωστόσο, κανένας από εμάς δεν είναι αθώος για την ήττα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι τα μεγάλα λόγια πρέπει να σταματήσουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συντονίσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μάχη με τη Ν.Δ., που θα είναι και η καθοριστική. Και θα πρέπει να του δώσουμε τη δυνατότητα να τη συντονίσει, με την εμπιστοσύνη όλων μας. Είπα και στη δήλωσή μου, ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου αντίπαλο του κ. Βενιζέλου και του κ. Σκανδαλίδη. Συμφωνώ με πολλές από τις προτάσεις τους. Ωστόσο, δεν συμφωνώ με ορισμένες συμπεριφορές. ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ, ΚΑΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΛΟΓΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟ «ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ» Δεν μετείχα απλώς, αλλά το διοργάνωσα. Και είμαι περήφανη γι΄ αυτό. Όχι απλώς διασώσαμε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το βάλαμε σε τροχιά εξουσίας για πολλά χρόνια, με θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, παρά τα λάθη μας, στα οποία έχουμε μερίδιο όλοι. Και βεβαίως και ο κ. Βενιζέλος. Κατά τα άλλα, δεν έχω μιλήσει ποτέ για τους «4» και για το ποιοι είχαν προσεγγίσει την κίνησή μας εκείνη την περίοδο. ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΗΤΤΗΘΕΙ Για άλλη μια φορά θέλω να πω ότι οι αντίπαλοί μας είναι εκτός ΠΑΣΟΚ και ότι σημασία πέρα από την εκλογή προέδρου έχει κυρίως η επόμενη μέρα.
Πρέπει να αποδραματοποιήσουμε την κατάσταση ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ «ΝΑ ΠΕΙ ΟΝΟΜΑΤΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Όποιος με ευκολία λέει «πείτε ονόματα» όταν δεν υπάρχει καμία διαδικασία εσωτερικού ελέγχου, αλλά κι αυτή η κατάθεση των πόθεν έσχες έχει τυπικό χαρακτήρα, ουσιαστικά θέλει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Πάντως ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στοιχείο του καθεστωτισμού που σας διακρίνει προσωπικά είναι το γεγονός ότι μετείχατε στο περίφημο «δείπνο των τεσσάρων», που οδήγησε στην πρωθυπουργία Σημίτη. Τι απαντάτε;

Δεν μετείχα απλώς, αλλά το διοργάνωσα. Και είμαι περήφανη γι΄ αυτό. Όχι απλώς διασώσαμε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το βάλαμε σε τροχιά εξουσίας για πολλά χρόνια, με θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, παρά τα λάθη μας, στα οποία έχουμε μερίδιο όλοι. Και βεβαίως και ο κ. Βενιζέλος.

Κατά τα άλλα, δεν έχω μιλήσει ποτέ για τους «4» και για το ποιοι είχαν προσεγγίσει την κίνησή μας εκείνη την περίοδο. Όπως επίσης δεν έχω μιλήσει για τον περιβόητο «κυβερνητισμό», με βάση τον οποίον επιχειρηματολογούν διάφοροι, ένθεν και κακείθεν. Το αμάρτημα δεν είναι ότι κυβερνήσαμε. Αν αυτό πιστεύουμε, τότε δεν πρόκειται να κυβερνήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ στο προβλεπτό μέλλον. Το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο που κυβερνήσαμε. Και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Β. Παπανδρέου έχει την ελπίδα ότι όποιοι από τους υποψηφίους ηττηθούν θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ και θα κόμμα θα πορευθεί ενωμένο. Εκφράζει τη δυσφορία της για τη ζημιά που προκαλούν οι λεγόμενοι στρατοί των μονομάχων και τονίζει:

«Για άλλη μια φορά θέλω να πω ότι οι αντίπαλοί μας είναι εκτός ΠΑΣΟΚ και ότι σημασία πέρα από την εκλογή προέδρου έχει κυρίως η επόμενη μέρα. Πρέπει να αποδραματοποιήσουμε την κατάσταση και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ελληνικός λαός μάς κρίνει και για τη συμπεριφορά μας σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Πολλοί σας κάλεσαν να «πείτε ονόματα» μετά τις αναφορές σας για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους για να κάνουν περιουσίες.

Εγώ ξέρω ένα πράγμα. Όλους τους προηγούμενους μήνες όταν παλεύαμε για ν΄ αποκαλύψουμε το σκάνδαλο των ομολόγων, όταν είχαμε τους κουμπάρους και τις βαλίτσες, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τη Ν.Δ. καταλληλότερη από το ΠΑΣΟΚ για ν΄ αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Δεν πρέπει να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα απ΄ αυτή τη διαπίστωση; Νομίζω ότι πρέπει κι αυτό είπα στο Εθνικό Συμβούλιο: ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έγινε ποτέ ουσιαστική προσπάθεια κάθαρσης, πράγμα που έχει οδηγήσει στην παγίωση μιας ιδιαίτερα αρνητικής εικόνας στην κοινωνία. Οι πολίτες δεν έχουν πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ επειδή κυβέρνησε, αλλά με τον τρόπο που άσκησαν την εξουσία διάφορα στελέχη σ΄ όλα τα επίπεδα.

Όποιος με ευκολία λέει «πείτε ονόματα» όταν δεν υπάρχει καμία διαδικασία εσωτερικού ελέγχου, αλλά κι αυτή η κατάθεση των πόθεν έσχες έχει τυπικό χαρακτήρα, ουσιαστικά θέλει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Λυπάμαι γι΄ αυτή την προσέγγιση, η οποία μόνον κακό κάνει στη σχέση μας με τους πολίτες.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΕΙΡΕ ΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μία πολύ γενναία αυτοκριτική για τα λάθη που έκανε ο ίδιος, αλλά και για τα λάθη που κάναμε όλοι και όλες τα τριάμισι χρόνια της Ν.Δ. Και δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν και πάλι τα λάθη που όλοι ζήσαμε. Ωστόσο, κανένας από εμάς δεν είναι αθώος για την ήττα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “