Είναι δίκαιο να φορολογούμε τα κέρδη

«Θα εκμεταλλευθούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να επαναφέρουμε τον δημόσιο έλεγχο στον ΟΤΕ». Με αυτή τηφράση η υπεύθυνη για θέματα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει τη σκληρή σύγκρουση του κόμματός της με την κυβέρνηση για την «παραχώρηση σκάνδαλο»- όπως τη χαρακτηρίζει- του μεγάλου Οργανισμού στη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. 
«Η κυβέρνηση πέρασε την κόκκινη γραμμή που αφορά στον έλεγχο της επιχείρησης και το ποιος θα έχει το πράσινο φως στις αποφάσεις», λέει η κ. Κατσέλη και σπεύδει να απαντήσει σε όσους λένε ότι επί ΠΑΣΟΚ άρχισε η ιδιωτικοποίηση του μεγάλου Οργανισμού: «Τo ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, δηλαδή την πώληση μετοχών στο χρηματιστήριο για άντληση πρόσθετων κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά. Άλλο αυτό και άλλο η εκχώρηση του δημοσίου ελέγχου και της διοίκησης του Οργανισμού. Ο δημόσιος έλεγχος είχε κατοχυρωθεί με δύο σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις», λέει χαρακτηριστικά και επιτίθεται στην κυβέρνηση: «Τις δύο αυτές προστατευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις κατήργησε ο υπουργός Οικονομίας με νόμο που ψηφίστηκε την ίδια σχεδόν μέρα που ο κ. Βγενόπουλος έκανε γνωστές τις προθέσεις του για τον ΟΤΕ. Η εγκληματική απεμπόληση από την κυβέρνηση των προστατευτικών για τον δημόσιο έλεγχο ρυθμίσεων στον ΟΤΕ έδωσε στη ΜΙG το δικαίωμα να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος».

Όσο για το ποιος τελικά θα αποφασίζει την αύξηση των τιμολογίων, η κ. Λ. Κατσέλη περιμένει να δει τις λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας. Τονίζει ωστόσο ότι «το μεγαλύτερο αγκάθι σ΄ αυτή την υπόθεση είναι η απεμπόληση του δημοσίου συμφέροντος».

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΤΟΥ ΟΤΕ:

«Θα εκμεταλλευθούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να επαναφέρουμε τον δημόσιοέλεγχο στον ΟΤΕ»

Ενίσχυση του κινήματος των καταναλωτών 
Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο πρόβλημα των πολιτών σ΄ αυτή τη φάση είναι η ανεξέλεγκτη ακρίβεια και η φτώχεια. Το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να αντιπροτείνει κάποιο ρεαλιστικό μέτρο αντιμετώπισης του φαινομένου της αισχροκέρδειας;

Υπάρχει λύση. Απαιτείται ανατροπή της εσφαλμένης και βαθύτατα ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση. Υπάρχει διέξοδος μέσω συντονισμένων πρωτοβουλιών. Στο ΠΑΣΟΚ παίρνουμε ήδη πρωτοβουλίες για ενίσχυση του κινήματος των καταναλωτών, έτσι που ο πολίτης να έχει την πληροφόρηση για να συγκρίνει τις τιμές και τη δύναμη να προστατεύει τα δικαιώ- ματά του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “