Ένα χαράτσι την ημέρα

Όλα έχουν τα όριά τους, ακόμη και τα χαράτσια που είναι η προσφιλής τακτική των υπουργών Οικονομίας όταν τα θαλασσώνουν. Αυτήν τη φορά όμως ο κ. Γ Αλογοσκούφης ξεπέρασε κάθε φαντασία με τις κεραμίδες που ρίχνει καθημερινά στο κεφάλι των φορολογουμένων.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ των 1.050 ευρώ, έρχεται νέο χαράτσι 3.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες για να κλείσουν τα βιβλία τους από το 2000 μέχρι το 20006. Αυτή είναι η περίφημη περαίωση και πρόκειται για «πατέντα γκρέκο». Μια εκβιαστική λειτουργία της Εφορίας που λέει «δώσε μου τόσα για να μην σε ελέγξω». Και βεβαίως αυτή η ιστορία βοηθάει πολύ τους κομπιναδόρους και τους φοροφυγάδες οι οποίοι καθαρίζουν με συνοπτικές διαδικασίες και με λίγα χρήματα. Οι έντιμοι φορολογούμενοι όμως τι φταίνε να καλούνται να πληρώσουν ξανά υπό τον φόβο πως «εάν ανοίξει τα βιβλία σου ο εφοριακός, ε, κάτι θα βρει. Δώσ΄ τα λοιπόν να ξεμπερδεύεις».

Μ΄ ΑΥΤΑ ΚΑΙ Μ΄ ΑΥΤΑ τα κατορθώματα στον οικονομικό τομέα, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους να απλώσουν ομπρέλα προστασίας στον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Με άλλα λόγια, θα παίξουν το κρυφτούλι στη συμπρωτεύουσα. Ένα ταξίδι που παλιά έδινε πόντους στους πρωθυπουργούς, τώρα έγινε βραχνάς. Έτσι ο κ. Κ. Καραμανλής θα μείνει μόνο 30 ώρες και θα κάνει μόνο τις δύο απολύτως απαραίτητες εμφανίσεις. Την ομιλία στις παραγωγικές τάξεις, την οποία οι ακροατές θα παρακολουθήσουν «ξεροσφύρι» χωρίς το καθιερωμένο γεύμα, και τη συνέντευξη της Κυριακής, στην οποία θα επιχειρήσει να περάσει τους σκοπέλους.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ πάντως ύστερα από πολύ καιρό φαίνεται να γίνονται κινήσεις ενωτικές. Χθες Παπανδρέου και Βενιζέλος έδωσαν στη Βουλή κοινή μάχη απέναντι στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ενώ η φράση του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι τα εσωτερικά προβλήματα έχουν τελειώσει ανακούφισε στελέχη και ψηφοφόρους του Κινήματος. Στη Χ. Τρικούπη λένε ότι υπάρχει σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την κομματική πυραμίδα. Για να δούμε;

ΚΑΤΑ Τ΄ ΑΛΛΑ, η κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται τώρα να αγοράσει νέα πολεμικά αεροπλάνα (κόστος έως και 3 δισ. ευρώ), ενώ η ρωσική πλευρά εξέφρασε την ενόχλησή της για την καταδίκη από την Αθήνα της αναγνώρισης Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας από τη Μόσχα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “