Τα δύο μεγάλα "εγώ"

Η ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ άρχισε από την ώρα της ορκωμοσίας: θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση κανένα τρίμηνο ή θα συρθεί απαξιωμένη μέχρι τις ευρωεκλογές; Και αυτά δεν τα λένε μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά είναι το μόνιμο κουβεντολόι βουλευτών των δύο κομμάτων της εξουσίας – εκείνων που δεν κάθισαν στον υπουργικό θώκο. Χωρίς αμφιβολία, το νέο σχήμα μοιάζει με τοπίο στην ομίχλη. Δύσκολο να εντοπίσεις το στίγμα, τη ραχοκοκαλιά και το ιδεολόγημά του. Και ακόμη πιο δύσκολο να μαντέψεις πώς μοίρασαν την τράπουλα οι δύο αρχηγοί.

Αυτά, πάντως, δεν είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αν η κυβέρνηση πέσει στα βράχια, δεν θα φταίει η θολή και μπερδεμένη εικόνα της. Στη γέφυρα του σκάφους, αυτή την ώρα βρίσκονται δύο καπετάνιοι που έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου μέχρι να φτάσουν στην κορυφή. Ικανοί, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, αλλά πεισματάρηδες και επίμονοι με αυξημένο το «εγώ».

Εφόσον καταφέρουν να αποδεχτούν την κοινή τους μοίρα και να ξεδιπλώσουν δημιουργικά τη μεγάλη εμπειρία που κουβαλούν στις αποσκευές τους, τότε θα καλύψουν τις πολλές γκάφες και αστοχίες των υπουργών τους. Περπατούν καθημερινά σε τεντωμένο σχοινί. Σ’ αυτή την επικίνδυνη ακροβασία, η σύγκρουση των δύο μεγάλων «εγώ» θα οδηγήσει τη χώρα στην κατάρρευση πριν προλάβει να φτάσει στην κάλπη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013