Πρόωρες εκλογές σε... σενάρια

ΣΕΝΑΡΙΑ πρόωρων εκλογών έφερε στο προσκήνιο το πολιτικό θρίλερ που έζησε για τρεις ώρες το Κοινοβούλιο τη νύχτα της Τρίτης, με την επιστολή των έντεκα διαφωνούντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η Ν.Δ. προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και αναμένει αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες από τον Κ. Σημίτη. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ άρχισαν οι εκλογικοί ψίθυροι, αφού κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για κοινή κάλπη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

ΤΟ ΠΗΓΑΔΑΚΙ ΤΩΝ 10.30′

Είναι ώρα δέκα και μισή, το βράδυ της Τρίτης, στο καφενείο της Βουλής. Το παιχνίδι έχει ανάψει για τα καλά. Βουλευτές και δημοσιογράφοι ανακυκλώνουν τις πληροφορίες που φτάνουν η μια μετά την άλλη για τη στάση που θα τηρήσει ο Πρωθυπουργός απέναντι στους διαφωνούντες.

Ψύχραιμος, ως συνήθως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει σταματήσει στο τραπέζι όπου κάθονται η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τζαννής Τζαννετάκης και ερμηνεύει τα γεγονότα.

Γύρω του σχηματίζεται ένα μεγάλο πηγαδάκι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που τον ακούν με προσοχή: «Κοιτάξετε, παιδιά», λέει ο πρόεδρος. «Εφόσον οι διαφωνούντες επιμείνουν στο κείμενό τους, εγώ, εάν ήμουνα ο Σημίτης, θα πήγαινα τώρα σε εκλογές». Οι βουλευτές χαμογέλασαν νευρικά. «Ε, όχι και εκλογές», απάντησαν με ένα στόμα και τη νευρικότητά τους διαδέχτηκε η αμηχανία. Επί μιάμιση ώρα περιφέρονταν οι βουλευτές όλων των κομμάτων στους διαδρόμους της Βουλής και ο ένας ρωτούσε τον άλλο: «Μα, αλήθεια θα πάει σε εκλογές τώρα;».

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ

Ο Κώστας Καραμανλής όλη αυτή την ώρα ήταν κλεισμένος στο γραφείο του. Οι επιτελείς του έμπαιναν και έβγαιναν μεταφέροντας στον πρόεδρο το κλίμα που επικρατούσε στους διαδρόμους. Κανείς τους δεν έδειχνε ενθουσιασμένος με την προοπτική των πρόωρων εκλογών. Έτσι η ανακούφιση ήταν διακομματική όταν έγινε γνωστό ότι η επιστολή των «11» αποσύρεται.

Πρόεδρος και στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. «Είναι Πρωθυπουργός υπό ομηρεία και αποκλείεται να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε επί λέξει ο Α. Σπηλιωτόπουλος μεταφέροντας την εκτίμηση των κορυφαίων στον χθεσινό «πρωινό καφέ» της Ρηγίλλης.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ Η ΒΟΥΛΗ

Ο Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του θεωρούσαν αρχικά ότι το πιθανότερο είναι να γίνουν οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές μαζί.

Η δεύτερη σκέψη τους όμως είναι ότι ο Κ. Σημίτης μπορεί να προχωρήσει αιφνιδιαστικά πολύ νωρίτερα σε αυτό το βήμα. Και εξηγούν ότι εάν αργήσει ως τον Ιούνιο: Πρώτον ­ όπως υποστηρίζουν ­, έχει περισσότερες πιθανότητες να χάσει και, δεύτερον, υπάρχει κίνδυνος μέσα σε έξι μήνες η χώρα να οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο καθηγητής Π. Παυλόπουλος εξήγησε χθες στη σύσκεψη ότι «η επόμενη Βουλή, που είναι αναθεωρητική, για να αναθεωρήσει τη διάταξη περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζεται 181 ψήφους». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, διότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα διευκολύνουν την όποια κυβέρνηση δίνοντας τη δυνατότητα στη Βουλή να εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο με 151 ψήφους».

ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΛΠΕΣ

Το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τόνους λέει ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών. Ορισμένα στελέχη όμως στη Χαριλάου Τρικούπη εισηγούνται από παλιά κοινές εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο και πιστεύουν ότι μια τέτοια λύση θα έλυνε πολλά προβλήματα.

Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ εν όψει της αναμέτρησης θα οδηγούνταν ενωμένο στο συνέδριο και, δεύτερον, το πιθανότερο είναι να κέρδιζε και πάλι τις εκλογές όσο και αν αυτό φαίνεται δύσκολο αυτή την ώρα. Διότι η μία κάλπη, για τις ευρωεκλογές, θα λειτουργήσει ως μέσο εκτόνωσης των δυσαρεστημένων και η άλλη, για τις εθνικές εκλογές, θα εκφράσει την πραγματική θέληση των πολιτών για τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνηση.

Όσο για το τι θα συμβεί με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2000, τα ίδια στελέχη απαντούν:

«Υπάρχουν και προσωπικότητες για το αξίωμα του Προέδρου, τις οποίες η Ν.Δ. δεν μπορεί να καταψηφίσει. Για παράδειγμα, τι θα κάνουν στη Ρηγίλλης, εάν προταθεί και πάλι από το ΠΑΣΟΚ ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας;».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “