Με εμπιστεύονται οι Αριστεροί

Δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο ο Θόδωρος Αναγνωστόπουλος μπήκε γελαστός στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή και του είπε: «Πρόεδρε, συγχαρητήρια για την Πάτρα και τη Λάρισα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον κοίταξε έκπληκτος. «Θόδωρε, μήπως υπερβάλεις. Είναι δύσκολο να νικήσουμε εκεί».

Θ. Αναγνωστόπουλος. Ο «στρατηγός της νίκης» της Νέας Δημοκρατίας
ΕΚΕΙΝΟΣ όμως ήταν περισσότερο από σίγουρος ότι το κόμμα του ύστερα από 37 χρόνια θα κατακτήσει το πιο ισχυρό κάστρο του ΠΑΣΟΚ, την πρωτεύουσα της Αχαΐας. Όπως ήταν σίγουρος ότι πολλοί ψηφοφόροι της Αριστεράς στη Λάρισα θα στηρίξουν τον υποψήφιο της Ν.Δ.

Ο Θόδωρος Αναγνωστόπουλος είναι από χθες το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο στη Ρηγίλλης. Πολλοί μάλιστα τον αποκαλούν «στρατηγό της νίκης». Και όχι άδικα, αφού είναι εκείνος που σχεδίασε βήμα προς βήμα την εκλογική τακτική της Ν.Δ. το τελευταίο εξάμηνο. Είναι ο άνθρωπος που εισηγήθηκε την πολιτική των ανοιχτών θυρών του κόμματος, με συνεχή ανοίγματα προς άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Είναι αλήθεια ­ λέει ­ πως όλα αυτά δεν θα μπορούσα να τα κάνω εάν δεν είχα συμπαραστάτη τον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος ενθάρρυνε και στήριξε όλες της πρωτοβουλίες μου». Το σχέδιο του κ. Α. Αναγνωστόπουλου ξεκίνησε από την εξής απλή σκέψη, που έλεγε: Με αυστηρά κομματικούς υποψήφιους το πολύ πολύ να αυξήσουμε κάπως το ποσοστό μας. Νίκες όμως δεν θα πετύχουμε, διότι μπορεί να προκαλέσουμε πάλι τη δημιουργία αντιδεξιών αντανακλαστικών. Άρα πρέπει να εκμεταλλευθούμε με κάθε τρόπο τη δυσφορία μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης στην κυβερνητική πολιτική και τις κακές σχέσεις της κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη κίνηση του «στρατηγού» ήταν να καλέσει τους τοπικούς φορείς, επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους κ.λπ., να προτείνουν υποψήφιους στους νομούς τους. Η δεύτερη κίνηση ήταν να στηρίξει, σε ορισμένες περιοχές, «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ, και η τρίτη, να προτείνει να στηριχθούν από τη Ν.Δ. υποψήφιοι κομμάτων της Αριστεράς. Η τρίτη κίνηση ήταν και η καλύτερη, λένε τώρα στελέχη της Ρηγίλλης, διότι άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δείξαμε με αυτόν τον τρόπο ­ τονίζουν ­ ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο του ΚΚΕ του ΔΗΚΙ και ΣΥΝ, εάν έχει αντίπαλό του υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ»

ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ

Ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος δηλώνει ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση κεντρική συμφωνία με το ΚΚΕ για αλληλοστήριξη των υποψηφίων. Παραδέχεται όμως ότι στον δεύτερο γύρο υπήρξε μετακίνηση ψηφοφόρων του ενός κόμματος προς το άλλο. Και εξηγεί ότι αυτό είναι αποτέλεσμα: Πρώτον, της δυσφορίας που υπήρχε στην κοινή γνώμη απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και εκφράστηκε με καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Και, δεύτερον, της καλής επικοινωνίας που είχαν αναπτύξει στις τοπικές κοινωνίες ψηφοφόροι και υποψήφιοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όταν ερωτάται για τη συνάντηση που είχε πριν από ένα χρόνο με την κ. Α. Παπαρήγα, και πολλοί στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο κόμμα του είχαν μιλήσει για σύναψη εκλογικής συμφωνίας, απαντά: «Την είδα εγώ την κ. Παπαρήγα προ ενός έτους και μιλήσαμε για αυτοδιοικητικά θέματα με τα οποία συμφωνούμε. Όπως ο “Καποδίστριας” και άλλα. Δεν κάναμε εκλογικές συμφωνίες. Μα, πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν στελέχη κομμάτων σήμερα που υπακούουν σε κεντρικές πολιτικές γραμμές;»

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Όταν ο «στρατηγός» της Ν.Δ. ερωτάται για το αποτέλεσμα της Πάτρας σχολιάζει ότι δεν υπήρξαν συμφωνίες αλλά καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές. «Οι καλές σχέσεις σφυρηλατούνται, λέει. Όλοι στην Πάτρα ήξεραν ότι έδωσα μάχη να στηριχθεί και από τη Ν.Δ. η υποψηφιότητα του κ. Π. Κοσιώνη από το ΚΚΕ. Άσχετα εάν αυτό δεν πέρασε. Όλοι ήξεραν επίσης ότι εάν ο κ. Π. Κοσιώνης ήταν στο δεύτερο γύρο η Ν.Δ. θα τον υπερψήφιζε. Από εκεί και πέρα δεν χρειαζόταν καμία συμφωνία σε επίπεδο κορυφής. Οι ψηφοφόροι στην Πάτρα ήξεραν από μόνοι τους πώς θα κινηθούν την πρώτη και πώς την δεύτερη Κυριακή». Ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος, για να ενισχύσει τα επιχειρήματα, επικαλείται το αντίστροφο παράδειγμα της Καισαριανής. «Πιστεύει κανείς ­ τονίζει ­ ότι χρειαζόταν γραμμή μου οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. για να ψηφίσουν τον υποψήφιο του ΚΚΕ ­ έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων ­ που είχε αντίπαλό του τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην Καισαριανή;».

ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Όσοι γνωρίζουν τον κ. Θ. Αναγνωστόπουλο εύκολα μπορούν να καταλάβουν ότι ο χαρακτήρας του και η πολιτική του συμπεριφορά τον βοήθησαν καθοριστικά στην υλοποίηση αυτής της τακτικής των ανοιχτών θυρών. Προέρχεται από την Ένωση Κέντρου, με την οποία εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1974. Πάντα, όπως ο ίδιος λέει, είχε καλές και έντιμες σχέσεις με τα στελέχη της Αριστεράς. Ανοιχτός στις κοινωνικές σχέσεις ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος, συνδετικός κρίκος στις παρέες, χορεύει και τραγουδά με τους φίλους και είναι εύκολο να αποκτήσει συμπάθειες.

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Τώρα προτείνει στον κ. Κ. Καραμανλή να συνεχίσει την ίδια τακτική των προσεγγίσεων με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με συνεργασία εντός και εκτός Βουλής στα θέματα με τα οποία οι θέσεις τους ταυτίζονται. Μία απόφαση την οποία ήδη έχει πάρει ο κ. Κ. Καραμανλής. Σχεδιάζει να συνεχίσει τους χαμηλούς τόνους και δεν θα ζητήσει το προσεχές διάστημα πρόωρες εκλογές.

Η άποψη του προέδρου της Ν.Δ. είναι ότι για να καταστεί πολιτικά φερέγγυος δεν πρέπει να αλλάξει στάση αμέσως μόλις το κόμμα του κέρδισε μια αναμέτρηση. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος: Εκτιμά ότι τη μεγάλη μάχη του θα την δώσει στις ευρωεκλογές, εκεί που ο ίδιος και το κόμμα του θα βρεθούν ενώπιοι ενωπίοις με τον κ. Κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “