Χαμηλοί τόνοι Καραμανλή

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ηγεσίας και στελεχών της Ρηγίλλης η μεγάλη νίκη των υποψηφίων που στήριξε η Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή δεν πίστευαν στα μάτια και τα αυτιά τους όταν έβλεπαν να κερδίζουν νομαρχίες και δήμους που λίγες ώρες νωρίτερα στοιχημάτιζαν ότι τους χάνουν.

«ΤΙ ΝΑ ΣΑΣ πω, ρε παιδιά, αυτό που γίνεται απόψε είναι πρωτοφανές. Βλέπω να πέφτουν ένα ένα τα κάστρα του ΠΑΣΟΚ από τα Δωδεκάνησα μέχρι τη Βοιωτία και δεν μπορώ να το πιστέψω», έλεγε στους δημοσιογράφους ο «στρατηγός» των δημοτικών εκλογών της Ν.Δ. κ. Θόδωρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος με τρόπο συστηματικό το εξάμηνο που πέρασε άνοιξε τους δίαυλους επικοινωνίας με την Αριστερά και κυρίως με το ΚΚΕ. Μια πολιτική που δικαιώθηκε πλήρως. Μια απλή σύγκριση των αποτελεσμάτων της πρώτης και δεύτερης Κυριακής αποδεικνύει ότι η Ν.Δ. σ’ αυτή την αναμέτρηση απέκτησε το πλεονέκτημα των συμμαχιών, το οποίο για πολλά χρόνια διέθετε το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κ. Καραμανλής πάντως κράτησε χαμηλούς τόνους. Απέφυγε να ζητήσει πρόωρες εκλογές ενώ έδωσε εντολή να μην υπάρξουν πανηγυρισμοί έξω από τα γραφεία της Ρηγίλλης ούτε θριαμβολογίες από τα στελέχη του κόμματος. «Θα μπορούσαμε να θριαμβολογήσουμε και να πανηγυρίσουμε ­ είπε ­ αλλά δεν θα το κάνουμε γιατί για μας αυτή την ώρα προέχει η πορεία της Ελλάδος». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Κ. Σημίτη, ο οποίος μίλησε για συναλλαγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι «κατέρρευσαν οι διαχωριστικές γραμμές γιατί τις απορρίπτουν οι πολίτες». Αμέσως μετά επετέθη στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «αποδοκιμάστηκε η κυβερνητική πολιτική και ο κ. Σημίτης υπέστη βαρύτατη ήττα», για να προσθέσει: «Η Ν.Δ. είναι το πρώτο κόμμα και βρισκόμαστε σε τροχιά ανόδου».

Η ίδια θέση του κόμματος εκφράστηκε από όλα τα κορυφαία στελέχη τα οποία με δηλώσεις τους σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς τόνιζαν ότι «δεν ζητάμε πρόωρες εκλογές αλλά τα αποτελέσματα αυτά αλλάζουν τον πολιτικό χάρτη από άκρη σ’ άκρη της χώρας και αποτελούν πρόκριμα εξελίξεων».

Οι εκφράσεις που ακούγονταν διαρκώς χθες το βράδυ στη Ρηγίλλης ήταν «δεν πιστεύω» και «δεν είναι δυνατόν». Ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκαν ότι κερδίζουν και τον Δήμο της Πάτρας αρχικά νόμισαν πως πρόκειται για φάρσα. Και αυτό γιατί οι ειδικοί του κόμματος μέχρι το βράδυ του Σαββάτου έλεγαν ότι θα ήταν μεγάλη νίκη του κόμματος εάν ο υποψήφιός τους κ. Ευ. Φλωράτος έφθανε το 48%.

Η Ν.Δ. στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε κερδίσει μόνο 12 νομαρχίες έναντι 41 που είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Έτσι μπήκε στη μάχη μάλλον με δειλία και τοποθετούσε στις αρχές του Σεπτέμβρη τον πήχυ πολύ χαμηλά. «Τώρα έχουμε 12 νομαρχίες και 13 να πάρουμε θα έχουμε νικήσει», έλεγαν στη Ρηγίλλης αφού τα μηνύματα που έπαιρναν τότε από όλη την Ελλάδα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Σταδιακά πήγαν τον πήχυ στις 18 νομαρχίες και μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής άρχισαν πλέον να ελπίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια να κερδίσουν από 22 μέχρι 25. Τα αποτελέσματα όμως ήταν πέρα και πάνω από τις προβλέψεις τους.

Στη Ρηγίλλης πλέον πιστεύουν και όχι άδικα ότι τα εσωκομματικά προβλήματα αποτελούν παρελθόν. «Κανείς τώρα ­ επισημαίνουν ­ δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει τον πρόεδρο και τις επιλογές του. Κανείς δεν μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των διαγραφέντων και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να μιλήσει για συρρίκνωση του κόμματος».

Ο πρώτος αιφνιδιασμός πάντως ήρθε στη Ρηγίλλης από τον κ. Κ. Μητσοτάκη οι δηλώσεις του οποίου ερμηνεύτηκαν από αρκετούς στη Ν.Δ. ως προσπάθεια στήριξης προς τον κ. Κ. Σημίτη. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης είπε αρχικά ότι «ο ελληνικός λαός δίνει αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα δίνει ισχυρή στήριξη στη Ν.Δ.». Έσπευσε όμως να προτρέψει τον κ. Κ. Σημίτη να μην αλλάξει πολιτική. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα ότι δεν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. «Το ερώτημα είναι ­ είπε ­ ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών σε ό,τι αφορά την πορεία προς την ΟΝΕ που είναι το μεγάλο εθνικό πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσουν όλα τα κόμματα και κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία κρατούν την τύχη της Ελλάδος στα χέρια τους».

Τα αποτελέσματα των εκλογών έκαναν τα στελέχη της Ρηγίλλης να ξεχάσουν και τη δυσφορία που είχαν το πρωί για την ημέρα που επέλεξε ο κ. Στ. Μάνος να δώσει συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και να επαναλάβει ουσιαστικά αυτό που λέει καιρό τώρα ότι ιδρύει δικό του κόμμα και να υποστηρίξει ότι η Ν.Δ. δεν είχε κέρδη σ’ αυτές τις εκλογές αλλά επωφελήθηκε μόνο της μετακίνησης των ψήφων της Πολιτικής Άνοιξης. Αργά χθες το βράδυ συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή σχολίαζαν με σκωπτικό τρόπο ότι «ίσως ο κ. Σ. Μάνος τώρα θα πρέπει να το ξανασκεφθεί πριν προχωρήσει σε δικό του κόμμα διότι απεδείχθη ότι στις προβλέψεις του δεν τα πάει καθόλου καλά».

* Ο κ. Θόδωρος Κατριβάνος, ο οποίος εξελέγη υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, δήλωσε στο Ζάππειο ότι το αποτέλεσμα είναι «ιστορικό» και υπερβαίνει «κόμματα και πρόσωπα». Αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκλογής του, τόνισε ότι οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “