Το 13... κερδίζει

Δεκατρία «ντέρμπι» περιλαμβάνει η αυριανή κρίσιμη από κάθε άποψη αναμέτρηση στο β’ γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συγκρούονται με ό,τι όπλα διαθέτουν, προκειμένου να κερδίσουν τις εντυπώσεις από το δεύτερο, και καθοριστικό, «μήνυμα».

ΑΝ και θεωρητικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγω των 2,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, επικεντρώνεται στη μάχη για την υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, στην πραγματικότητα η επαρχία είναι εκείνη που θα αναδείξει τον νικητή.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, με παρασκηνιακές ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής, επιχειρούν ως το παρά 5′ να διευρύνουν τα ερείσματά τους και να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Ο πήχυς, που τον τελευταίο μήνα έχει ανέβει και κατέβει πολλές φορές και σε διάφορα ύψη από τα εκλογικά επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη και της Ρηγίλλης, τις τελευταίες ώρες έχει σταθεροποιηθεί. Το ΠΑΣΟΚ προσδιορίζει ως νίκη τις 30 νομαρχίες («30 και πάνω», δήλωνε χθες κορυφαίο στέλεχος του Εκτελεστικού Γραφείου), ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει η όρεξη και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ανεβάσει τις προσδοκίες της στις 25 νομαρχίες («όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το μπορούμε και αυτό», δήλωνε σχετικά επιτελικό στέλεχος της Ν.Δ.).

ΑΒΕΒΑΙΕΣ ΜΑΧΕΣ

Οι νομαρχίες πάντως που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα ­ εκεί δηλαδή όπου η μάχη είναι πιο σκληρή και η έκβασή της αβέβαιη ­ είναι 13. Για καθεμία από αυτές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν υπολογίσει τη μετακίνηση ψηφοφόρων που απαιτούνται προκειμένου να επικρατήσουν:

1. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βαϊνάς (38,37%) αναμετράται με τον πρώην γενικό διευθυντή της ΠΟΛ.ΑΝ. Δημ. Σταμάτη (43,47%). Η Ν.Δ. ελπίζει στην αποχή του ΚΚΕ (6,51%), που θεωρεί αρκετό για να εκλεγεί ο κ. Σταμάτης. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει το σύνολο των ψήφων ΔΗΚΚΙ (5,03%) και ΣΥΝ (6,62%), καθώς και ένα τμήμα αντιδεξιών ψηφοφόρων του ΚΚΕ, για να κερδίσει ο κ. Βαϊνάς. Αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί απλώς το γεγονός ότι έχουν ήδη στρατευθεί υπέρ του κ. Βαϊνά οι υφυπουργοί Χρ. Βερελής και Αλ. Μπαλτάς, που αρχικά είχαν κρατήσει μάλλον ουδέτερη στάση. Χρειάστηκαν βέβαια προσωπικά τηλεφωνήματα του κ. Σημίτη.

2. Ο Δημ. Σαραβάκος της Ν.Δ., που έλαβε 39%, θεωρητικά βρίσκεται πιο κοντά στη νίκη έναντι του Α. Σαλεσιώτη του ΠΑΣΟΚ (30,01%). Ρυθμιστής της κατάστασης εμφανίζεται ο ΣΥΝ (14,22%), αλλά η αισιοδοξία του ΠΑΣΟΚ προέρχεται από τη σοβαρή εσωκομματική σύγκρουση στη Ν.Δ. Η βουλευτής Ελ. Παπαδημητρίου έχει τις χειρότερες δυνατές σχέσεις με τον κ. Σαραβάκο. Από την άλλη πλευρά όμως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Θωμόπουλος είναι σε αντιπαράθεση με το μέλος της Κ.Ε., Κ. Κόκκα, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια του κ. Σαλεσιώτη.

3. Ίσως είναι ένα από τα πιο σκληρά «ντέρμπι». Ο νυν νομάρχης της Ν.Δ. Π. Γιαννόπουλος (47,59%) συγκρούεται με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Π. Τσιλιβή (47,13%). Την πίτα θα κόψει ο κοινός υποψήφιος ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ Ε. Μπρουσκάρης (5,28%). Στα ντεζαβαντάζ του κ. Γιαννόπουλου το γεγονός ότι ο μεν βουλευτής Δ. Κωστόπουλος δεν τον στηρίζει «επαρκώς», ο δε Π. Τατούλης έχει διαγραφεί από το κόμμα.

4Η Ν.Δ. τρίβει τα χέρια της. Ο υποψήφιός της Λ. Ρίζος πήρε 40,82%, ενώ ο απερχόμενος νομάρχης του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπαγεωργίου μόνο 26,22%. Ρυθμιστής φέρεται ο κοινός υποψήφιος ΔΗΚΚΙ-ΣΥΝ, Ε. Τσιαδήμας με το υψηλό ποσοστό 20,05%. Ο κ. Παπαγεωργίου πάντως αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των κακών σχέσεών του με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κοσσυβάκη ­ κάτι που αδυνατίζει τη θέση του.

5. Ο Ν. Τζήρος της Ν.Δ. (35,1%) προηγείται του Α. Πέτσα του ΠΑΣΟΚ (34,3%). Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν βέβαιο ότι θα νικήσουν, επειδή ο «αντάρτης» Αρ. Ουζουνίδης (30,58%) θα στηρίξει τον κ. Πέτσα.

6. Ο Σ. Καραγιάννης της Ν.Δ. μπορεί να έλαβε 39,5% και να προηγείται κατά 8 μονάδες του Γιάννη Παρασκευά (31,5%), αλλά ο κ. Παρασκευάς προσδοκά την είσπραξη του συνόλου των ψήφων του «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ Φώτη Κωστόπουλου, που έλαβε 25,67%. Στα συν του κ. Παρασκευά η πανστρατιά που έχει σημάνει το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον γραμματέα του, Κ. Σκανδαλίδη. Τις τελευταίες ημέρες στην προσπάθεια μετέχει και ο βουλευτής Κ. Σφυρίου, ύστερα από (αυστηρό) τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

7. Ο Θ. Παραστατίδης (39,9%) του ΠΑΣΟΚ προηγείται του Ον. Τσαβδαρίδη της Ν.Δ. (36,1%). Ρυθμιστής είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Β. Χατζηαποστόλου (υποστηρίχθηκε και από τη Ν.Δ.) που έλαβε 17,4%. Η Ν.Δ. θεωρεί ότι έχει τη νομαρχία στην τσέπη της, εξασφαλίζοντας το σύνολο των ψήφων του κ. Χατζηαποστόλου.

8. Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει σχεδόν βέβαιη ότι θα κερδίσει την υπερνομαρχία. Ο Κ. Τάτσης, ο υποψήφιός της, έλαβε 46,7%, ενώ ο Π. Παπαδόπουλος του ΠΑΣΟΚ έλαβε 41,5%. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, και τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι ρυθμιστής θα είναι ο… δήμος Καβάλας, όπου το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της διαμάχης των βουλευτών Γ. Τσακλίδη και Ηλ. Παπαδόπουλου με τον υποψήφιο δήμαρχο Λ. Αθανασιάδη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα συσπείρωσης. Οι δύο βουλευτές έλαβαν αυστηρά τηλεφωνήματα από τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στις αρχές της εβδομάδας, και υποτίθεται ότι έκτοτε εργάζονται για την εκλογή του κ. Αθανασιάδη ­ και κατ΄ επέκταση του κ. Παπαδόπουλου.

9. Η κατάσταση είναι περιπεπλεγμένη, ακριβώς όσο προοιωνιζόταν ότι θα ήταν και από την προεκλογική περίοδο. Ο Δ. Βουνάτσος, που θεωρητικά χρεώνεται στο ΔΗΚΚΙ (29,7%), παλεύει με τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Γιαννέλη (22%). Ρυθμιστές εδώ ο ΣΥΝ (16,7%), ο απερχόμενος νομάρχης Αλ. Μαθιέλης (14,95%) και το ΚΚΕ (11,49%). Η Ν.Δ. ευελπιστεί ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ δεν θα τηρήσουν την γραμμή του κόμματος για αποχή, λευκό ή άκυρο και θα υπερψηφίσουν τον κ. Γιαννέλη. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη νίκη, διότι θα λειτουργήσουν τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος.

10. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Βαρδίκος (40,5%), που αναμετράται με τον Θ. Θαλασσινό (40,2%), έχει ήδη καταχωρηθεί στη Χαρ. Τρικούπη ως νικητής. Η αισιοδοξία βασίζεται στις εκτιμήσεις ότι οι ψηφοφόροι του Γ. Πασαγιάννη του ΚΚΕ (14,25%) θα στραφούν προς το ΠΑΣΟΚ, σπάζοντας την κυριαρχία της Ν.Δ. στη νομαρχία.

11. Το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει μια έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανεκλογή της Αλέκας Μαρκογιαννάκη (37,7%). Η κ. Μαρκογιαννάκη αντιμετωπίζει τον Γ. Κατσανεβάκη που υποστηρίζεται από ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ και έλαβε 30,01%. Ο κ. Κατσανεβάκης λέγεται ότι ανέβηκε τόσο ψηλά διότι υποστηρίχθηκε από «καραμανλικούς» ψηφοφόρους της Ν.Δ., οι οποίοι απέφυγαν να στηρίξουν τον «μητσοτακικό» υποψήφιο Π. Κλάδο, που έλαβε 27,6% και έμεινε εκτός β’ γύρου. Στη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν ότι τα στελέχη του κ. Κλάδου, χολωμένα, θα απαντήσουν με την στήριξη της υποψηφιότητας της κ. Μαρκογιαννάκη.

12. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Τριαντάφυλλος Μπέλλος πήγε πολύ καλά στον α’ γύρο παίρνοντας 45,5%, αλλά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ωφελήθηκε σημαντικά από τη διαμάχη του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα με τους βουλευτές Ε. Στάικο και Δ. Αλαμπάνο, διαμάχη που «οδήγησε» τον Θ. Παπαβασιλείου στο 44,4%. Ύστερα από προσωπική παρέμβαση του κ. Σημίτη στους βουλευτές, στη Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν ότι θα «μαζευτούν» κάπως τα πράγματα.

13. Ο υποψήφιος της Ν.Δ. Π. Αλτίνης, με 48,3%, βρίσκεται πιο κοντά στη νίκη από τον έως τώρα νομάρχη Τρ. Πετκάνη που έλαβε 42,2%. Η κοινή εμφάνιση του βουλευτή Γ. Λιάνη με τους άλλους δύο υποψήφιους βουλευτές του νομού, Τσόσκο και Τριανταφυλλίδη δίνει μια χροιά αισιοδοξίας στη Χαρ. Τρικούπη, αλλά είναι ασαφές αν αρκεί πλέον αυτή η εμφάνιση για την επανεκλογή του κ. Πετκάνη.
ΤΑ «ΑΣΧΗΜΑ» ΝΕΑ

Σε ό,τι αφορά τώρα τα δυσοίωνα προγνωστικά των κομματικών επιτελείων της Χαριλάου Τρικούπη και της Ρηγίλλης, η κατάσταση φαίνεται να αποσαφηνίζεται σχετικά με τα ακόλουθα:

* Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δύσκολα μπορεί να επανεκλέξει δικούς του νομάρχες στη Βοιωτία, την Εύβοια και την Ημαθία

* Η Ν.Δ. πιστεύει ότι χάνει τη Λευκάδα και ανησυχεί ιδιαίτερα για την Αρκαδία και την Αργολίδα.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στις περισσότερες από τις «μονομαχίες» οι εκτιμήσεις των επιτελών των κομμάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα συμπίπτουν. Και έχει επίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρον το ότι τα κομματικά επιτελεία αποφεύγουν να «αγγίξουν» περιπτώσεις όπως η μάχη για την υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς ή για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν βεβαίως και νομαρχίες που τα κομματικά επιτελεία θεωρούν ότι «δεν παίζονται», όπως λ.χ. η Πρέβεζα (Ν.Δ.), η Κέρκυρα (ΠΑΣΟΚ), η Ηλεία (ΠΑΣΟΚ), η Αχαΐα (ΠΑΣΟΚ), οι Κυκλάδες (ΠΑΣΟΚ), η Καστοριά (Ν.Δ.).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “