Ικανοποίηση στη Ρηγίλλης

Για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές του 1990 χαμογελούν στη Ρηγίλλης. Για πρώτη φορά λένε «κερδίσαμε μια μάχη», αν και σπεύδουν να προσθέσουν ότι δεν κερδίσαμε τον πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε χθες τη μάχη των εντυπώσεων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, αλλά και σε νομαρχίες τις οποίες είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές.

Θεόδωρος Κατριβάνος. Ο υποψήφιος της υπερνομαρχίας Αθηνών – Πειραιώς ελπίζει, όπως δήλωσε χθες μετά την ψηφοφορία, να νικήσει στον β’ γύρο

ΤΟΥΣ πανηγυρισμούς της πρώτης στιγμής, πάντως, στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. διαδέχθηκε η περισυλλογή για το τι θα συμβεί στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα κρίνει και την τελική έκβαση του… πολέμου. Η αγωνία είναι μεγαλύτερη για τη Θεσσαλονίκη, όπου ο κ. Κ. Καραμανλής δίνει την προσωπική του μάχη, αλλά και για την υπερνομαρχία Αττικής από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαχθούν κυρίως τα πολιτικά συμπεράσματα. Κορυφαία στελέχη του κόμματος εκφράζουν την πεποίθηση ότι και η υπερνομαρχία Αττικής και η Θεσσαλονίκη θα κερδηθούν, αρκεί να μη γίνουν λαθεμένες κινήσεις που θα ενεργοποιήσουν, όπως λένε χαρακτηριστικά, τα λεγόμενα «αντιδεξιά ανακλαστικά». Για τον λόγο αυτό, οι εντολές του κ. Κ. Καραμανλή είναι σαφείς: «Όχι πανηγυρισμοί, όχι προκλήσεις». Οι εντολές αυτές ισχύουν κατά μείζονα λόγο για τη Θεσσαλονίκη, όπου εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής θα το καθορίσει η στάση που θα τηρήσουν οι ψηφοφόροι του υποψηφίου του Συνασπισμού, κ. Σ. Βούγια, ο οποίος έφθασε το 15% κάνοντας την έκπληξη στη συμπρωτεύουσα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις δηλώσεις του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έδωσε το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει το κόμμα του αυτή την εβδομάδα. Τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά, αλλά δεν χρειάζονται «πανηγυρισμοί και θριαμβολογίες». Απέφυγε να μιλήσει για κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν ζήτησε πρόωρες εκλογές, όπως ορισμένοι ανέμεναν. Μίλησε μόνο για «ηχηρό μήνυμα» προς την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε γυάλινο πύργο», ενώ υποστήριξε πως από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού δεν προκύπτει ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα, επομένως θα συνεχισθεί η «μιζέρια και η παρακμή». Όλα τα στελέχη που παρήλασαν από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο απέφυγαν τις αντιπαραθέσεις. Δεν ζήτησαν πρόωρες εκλογές και περιορίστηκαν στη διαπίστωση ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα για την κυβέρνηση. Ύστερα από αυτά χθες το βράδυ δεν κουνήθηκε φύλλο στην οδό Ρηγίλλης. Τα στελέχη ενημερώθηκαν να μην προσέλθουν στα κεντρικά κομματικά γραφεία. Όσο για τους οπαδούς της Ν.Δ., που έκαναν την εμφάνισή τους με αυτοκίνητα και σημαίες, αποθαρρύνθηκαν, αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σιωπή. Έτσι κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Κοτζιά και πανηγύρισαν τη μεγάλη νίκη του κ. Δ. Αβραμόπουλου.

Όλες οι κινήσεις της Ν.Δ. αυτή την εβδομάδα θα γίνουν στο παρασκήνιο. Στη Θεσσαλονίκη θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για προσέγγιση των ψηφοφόρων του ΣΥΝ, κυρίως μέσω των συμβουλών του συνδυασμού τού κ. Σ. Βούγια. Η εκτίμηση των επιτελών της Ρηγίλλης είναι ότι όσοι ψήφισαν τον υποψήφιο του ΣΥΝ είναι από όλα τα κόμματα. Όσοι προέρχονται από τη Ν.Δ., χωρίς καμιά αμφιβολία θα ψηφίσουν Παπαγεωργόπουλο, όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ Λαζαρίδη και το ζητούμενο είναι τι θα πράξουν όσοι προέρχονται από τον ΣΥΝ ή είναι ανένταχτοι αριστεροί. Στο προσκήνιο, οι επαφές θα γίνουν από τον ίδιο τον κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα συναντηθεί με όλους τους επικεφαλής των συνδυασμών που δεν μπήκαν στον δεύτερο γύρο.

Στην υπερνομαρχία Αττικής, μολονότι στη Ρηγίλλης έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν, ανησυχούν μήπως υπάρξει μεγάλη αποχή τη δεύτερη Κυριακή. Κυρίαρχη άποψη είναι ότι το ρεύμα του κ. Δ. Αβραμόπουλου έδωσε πολλούς πόντους στον κ. Θ. Κατριβάνο, γεγονός που δυσκολεύει τα πράγματα στον δεύτερο γύρο, αφού δεν υπάρχει ψηφοφορία για τον Δήμο της Αθηνας.

Ανεξαρτήτως τι θα γίνει στη δεύτερη Κυριακή, το σίγουρο είναι ότι από τα χθεσινά αποτελέσματα προκύπτουν δύο συμπεράσματα, που αφορούν στον ηγετικό ρόλο του κ. Κ. Καραμανλή: το πρώτο είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, ισχυροποιεί τη θέση του. Κανείς για ένα μεγάλο διάστημα δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για συρρίκνωση του κόμματος, μετά τις διαγραφές των 6 βουλευτών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιλογές του δικαιώθηκαν. Πάντως ο κ. Κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τον κ. Κ. Καραμανλή, ταυτίσθηκε με τη θέση του προέδρου του κόμματος, ότι τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής αποτελούν ήττα του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα όμως επιχείρησε, εμμέσως πλην σαφώς, να μετριάσει τις θετικές εντυπώσεις για τη Ν.Δ., λέγοντας ότι σε αυτές τις εκλογές στο επίκεντρο βρέθηκαν τα πρόσωπα και μικρότερο ρόλο έπαιξαν τα κόμματα. Αμέσως μετά μίλησε και ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος προέβλεψε ότι θα ενταθούν τα εσωκομματικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος συμφώνησε με την τακτική του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος τηρεί χαμηλούς τόνους. Και όταν ρωτήθηκε εάν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με εκείνον από τη δημαρχία στην ηγεσία της Ν.Δ. απάντησε ότι στην πολιτική τίποτε κανείς δεν μπορεί να προεξο

φλήσει. Το δεύτερο συμπέρασμα της χθεσινής αναμέτρησης δεν είναι ευχάριστο για τον κ. Κ. Καραμανλή. Η μεγάλη πλειοψηφία που εξασφάλισε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα είναι στο εξής ο μόνιμος πονοκέφαλος για την ηγεσία της Ν.Δ. Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι φιλοδοξίες του δημάρχου Αθηναίων ξεπερνούν τα όρια του δήμου. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιον τρόπο οι φιλοδοξίες αυτές θα εκδηλωθούν. Χθες το βράδυ, πάντως, στο μήνυμά του ήταν σαφής. Μίλησε για παράταξη πολιτών που ξεπερνά τα όρια των κομμάτων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “