«Βροχή» οι καθαιρέσεις στη Ν.Δ.

Ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης τέσσερις ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, από την οποία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συμφωνούν ότι θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα.

Παράλληλα οι ηγεσίες των κομμάτων καλούν σε συστράτευση τους ψηφοφόρους και ρίχνουν στη μάχη κορυφαία στελέχη, τα οποία περιοδεύουν ανά την Ελλαδα, ενώ ο Κ. Καραμανλής προχώρησε στην καθαίρεση άλλων έντεκα στελεχών του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είπε με έμφαση ότι σ’ αυτές τις εκλογές «παίζονται πολλά, γιατί βρισκόμαστε στο ξεκίνημα και στο ξεκίνημα υπάρχει κίνδυνος να πάει ένας θεσμός πίσω». Παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι με τις κινήσεις υπονομεύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απευθυνόμενος στους βουλευτές τους ζήτησε να εξορμήσουν στις περιφέρειες του και να ενισχύσουν τις υποψηφιότητες που στηρίζει το κόμμα. Έτσι από σήμερα υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη βρίσκονται στην επαρχία και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ν.Δ. Ο Κ. Καραμανλής επετέθη χθες με δριμύτητα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, με αφορμή όσα είπε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για «ατολμία και πολιτική αδυναμία του κ. Σημίτη», για «εικόνα διαλυμένου κράτους» και «δημόσια σπατάλη».

Η ανησυχία στη Ρηγίλλης κορυφώνεται πάντως καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις λένε ότι στη Θεσσαλονίκη πιθανότατα ο Θρ. Λαζαρίδης θα έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Β. Παπαγεωργόπουλου και την πρώτη Κυριακή. Ο επιτελάρχης του κόμματος στη Θεσσαλονίκη Ευ. Μεϊμαράκης με εντολή του Κ. Καραμανλή συναντήθηκε με τον Ντ. Κοσμόπουλο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει μια θετική δήλωσή του για τον υποψήφιο της Ν.Δ. Η απάντηση που έλαβε ο Ευ. Μεϊμαράκης ήταν αόριστη, αλλά στη Ρηγίλλης ελπίζουν ότι στο παρά πέντε ο πρώην δήμαρχος θα δώσει χείρα βοηθείας.

Την ίδια ώρα το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ν.Δ. συνεχίζει την καθαίρεση από τα αξιώματά τους τοπικά στελέχη με την κατηγόρια ότι «αντιστρατεύονται τους κομματικούς συνδυασμούς». Χθες ακόμη έντεκα στελέχη καθαιρέθηκαν. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μιλούν για κινήσεις πανικού της ηγεσίας.

Την ηγεσία της Ν.Δ. την προβληματίζει ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα στον Πειραιά. Η Αστυνομία αναζητεί τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στο ψηφοδέλτιο του Χρ. Αγραπίδη Γ. Βοϊδονικόλα, τον οποίο βαρύνουν από το παρελθόν καταδικαστικές αποφάσεις για ποινικά αδικήματα. Ο υποψήφιος είναι άφαντος και στη Ρηγίλλης ύστερα από πολύωρη σύσκεψη αποφασίστηκε το κόμμα αυτή την ώρα να μην πάρει θέση. Οι επιτελείς του Κ. Καραμανλή πάντως δεν κρύβουν τη μεγάλη δυσφορία τους και επισημαίνουν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να είναι στο ψηφοδέλτιο ένας άνθρωπος που τον βαρύνουν καταδικαστικές αποφάσεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “