Κινήσεις σκοπιμότητας...

Με το βλέμμα στραμμένο στη… Δευτέρα, τα κομματικά επιτελεία αναζητούν από τώρα συμμάχους, αλλά και άλλοθι, εν όψει του β΄ γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της Κυριακής 18 Οκτωβρίου.

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι η μάχη των εντυπώσεων είναι αυτή που θα βαρύνει στο πολιτικό σκηνικό, και τα κόμματα σπεύδουν να οργανωθούν για να προλάβουν τις επιπτώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στον Πειραιά, πιστεύοντας ότι μπορεί να κερδίσει τον δήμο.

Έχει συγκεκριμένους λόγους γι’ αυτό: αν, πιστεύουν τα στελέχη, μαζί με τον Πειραιά κερδηθεί και η Θεσσαλονίκη, τότε αλλάζει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.

Το ΠΑΣΟΚ αποβλέπει κυρίως στην υποστήριξη των υποψηφίων του από συγγενείς πολιτικές δυνάμεις, φαίνεται όμως πως έχει να επιλύσει ένα σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Συνασπισμό. Ήδη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ εντοπίζεται μια υπόγεια, όπως την χαρακτηρίζουν, προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του Συνασπισμού να τορπιλισθεί η συνεργασία των δύο κομμάτων κατά τον β΄ γύρο, με αφορμή τον βαθμό στήριξης της Μαρίας Δαμανάκη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ευθύνες που δεν του ανήκουν και θα αποδώσει τα του Καίσαρος αν προκληθεί…

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων προσβλέπει και η Νέα Δημοκρατία, που έχει αποδυθεί σε μια υπερπροσπάθεια για τη διατήρηση του Δήμου της Θεσσαλονίκης, καθώς όλα τα προγνωστικά δείχνουν ότι αλλάζει χέρια και κερδίζεται από τον Θρ. Λαζαρίδη του ΠΑΣΟΚ.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Είναι προφανές ότι ρυθμιστικό ρόλο στα από… Δευτέρα σενάρια παίζουν τα μικρά κόμματα, στις ψήφους των οποίων αποβλέπουν και θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Ήδη το ΚΚΕ ξεκαθάρισε, με δηλώσεις της γενικής γραμματέως του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα, ότι θεωρεί πως «τι ΠΑΣΟΚ, τι Ν.Δ.». Η κ. Παπαρήγα απέρριψε τις φήμες ότι υπάρχει συμφωνία με τη Ν.Δ. για υπόγεια αλληλοϋποστήριξη στον β΄ γύρο. Ωστόσο, σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως πας μη κομμουνιστής βάρβαρος».

Πάντως το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι, όπως προαναφέρθηκε, οι σχέσεις με τον Συνασπισμό που κινούνται τα τελευταία 24ωρα σε τεντωμένο σκοινί. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν στελέχη γύρω από τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο για «μεθοδευμένες κινήσεις», που έχουν στόχο την υπονόμευση της συνεργασίας των δύο κομμάτων κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Πάντα κατά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του ΣΥΝ τελούν υπό την ομηρεία εκείνων των στελεχών που ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα και τα οποία από την αρχή ήταν κατά της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρεται, στο ΠΑΣΟΚ έχουν περιέλθει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, από το βράδυ της Κυριακής κιόλας, τα στελέχη του ΣΥΝ θα αποδώσουν αποκλειστικά τις ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων, στο ΠΑΣΟΚ, που δεν κινητοποίησε όλες του τις δυνάμεις.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ’86

Και υποστηρίζουν ­ ενδεχομένως για να προκαταλάβουν τη θέση του Συνασπισμού ­ ότι «μερίδα στελεχών του ΣΥΝ αναζητούν άλλοθι για να επαναλάβουν το εγχείρημα του 1986» (όταν ο ΣΥΝ στήριξε τους υποψήφιους της Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο).

Πάντως, από ορισμένες πλευρές στο ΠΑΣΟΚ αφήνεται να εννοηθεί ότι «τυχόν απόπειρα να διαμορφωθεί τέτοιο κλίμα, δεν θα μείνει αναπάντητη» ­ και είναι προφανές ότι αναφέρονται σε ζωτικού ενδιαφέροντος για τον ΣΥΝ περιπτώσεις νομαρχιών και δήμων που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο…

Ενδεικτικό πάντως του ότι το ΠΑΣΟΚ άρχισε να παίρνει τα μέτρα του μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή συγκέντρωση της Μαρίας Δαμανάκη παρευρέθη το σύνολο σχεδόν του Υπουργικού Συμβουλίου (όπως και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, βεβαίως), ενώ ακόμη και υπουργοί που βρίσκονταν στο εξωτερικό, όπως ο Γ. Παπαντωνίου και ο Γ. Παπανδρέου απέστειλαν μηνύματα συμπαράστασης. Ο υπουργός Τύπου κ. Δ. Ρέππας, απαντώντας το μεσημέρι σε ερώτηση αν ο Πρωθυπουργός παραστεί και αυτός στην ομιλία, τόνισε ότι ο κ. Σημίτης έχει συνεργαστεί με την κ. Δαμανάκη και επεσήμανε ότι η υποψηφιότητά της ήταν η πρώτη για δημαρχιακό αξίωμα μεγάλης πόλης που ανακοινώθηκε ως υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Νέα Δημοκρατία όλη η προσοχή δίνεται στη Θεσσαλονίκη, όπου οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργεί το κόμμα φέρνουν τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να προηγείται μεν ελαφρά στον πρώτο γύρο, αλλά να χάνει καθαρά στον δεύτερο. Τα στελέχη του κόμματος, με επικεφαλής τον Β. Μεϊμαράκη ο οποίος ηγείται πολυμελούς κλιμακίου, λαμβάνουν σοβαρά υπ΄ όψιν τους το γεγονός ότι τυχόν ήττα του κ. Παπαγεωργόπουλου έχει διπλή πολιτική σημασία: πρώτον ότι χάνεται ο δήμος-σημαία της Ν.Δ., και δεύτερον χάνεται ο δήμος της εκλογικής περιφέρειας του αρχηγού του κόμματος.

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, αναφέρεται ότι έχουν ξεκινήσει ήδη παρασκηνιακές επαφές με τις νομαρχιακές οργανώσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ώστε να αποτραπεί η υποστήριξη του Θρ. Λαζαρίδη στον β΄ γύρο.

Το χαμόγελο στην Ρηγίλλης, απέναντι στη δύσκολη για το κόμμα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη, χαρίζει επί του παρόντος το κλίμα αισιοδοξίας που υπάρχει για τον Χρ. Αγραπίδη στον Πειραιά.

Τα στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι υπάρχει διαφορά του κ. Αγραπίδη από τον κ. Φωτίου που δεν καλύπτεται.

Χθες το βράδυ πάντως υπήρξε μια ανησυχία για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο εκλογικό σώμα μια ενδεχόμενη ενεργοποίηση των δικαστικών αποφάσεων εις βάρος του υποψηφίου του συνδυασμού και σημαντικού στελέχους της Ν.Δ. στον Πειραιά Γ. Βοϊδονικόλα…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “