Αναπαλαίωση της Ν.Δ.

Ολοταχώς στο παρελθόν επέστρεψε χθες η Ν.Δ. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης θέλησαν να δώσουν απάντηση στη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα στην Καλλιθέα και το… έριξαν στην αντιγραφή.

Με κόρνες, καπνογόνα και βεγγαλικά διέκοπταν συνεχώς τον κ. Κ. Καραμανλή στην ομιλία του οι οπαδοί της Ν.Δ.

ΗΘΕΛΑΝ κι εκείνοι η εκδήλωσή τους να θυμίζει κάτι από τα παλιά. Κατέφυγαν, όμως, στην πιο σκληρή περίοδο του κόμματος. Στα πρώτα χρόνια, δηλαδή, της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Μία ώρα πριν αρχίσει την ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος, τα συνθήματα που ακούγονταν από τις γνωστές για τους νεοδημοκράτες φωνές των ηθοποιών Νίκου Απέργη και Μάρως Κοντού παρέπεμπαν στις Ευρωεκλογές του 1984. Οι λέξεις «πρασινοφρουροί», «παρακμή» και «διαφθορά» ακούστηκαν κατά κόρον, ενώ καλούσαν τον πρόεδρο του κόμματος να επιδείξει πυγμή. «Τον γυάλινο τον πύργο που ζει η παρακμή, εμείς θα τον γκρεμίσουμε με τον Καραμανλή», ήταν ένα από τα πολλά συνθήματα που ακούστηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του ανταποκρίθηκε πλήρως στα κελεύσματα της βάσης. Από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσε ολομέτωπη προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα, όπως ήταν επόμενο, αναφέρθηκε στην ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες μετά την επέμβαση της Αστυνομίας στην οδό Νιόβης, τονίζοντας ότι «έχουμε ένα κράτος διάλυσης, ένα κράτος ντροπής. Και υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες βαρύνουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό». Οι οπαδοί της Ν.Δ. διέκοπταν διαρκώς τον κ. Κ. Καραμανλή, αλλά όχι με συνθήματα ­ μολονότι εκείνος τους έδινε διαρκώς «πάσες» ­ αλλά με κόρνες, καπνογόνα, βεγγαλικά και ανεμίζοντας εκατοντάδες πλαστικές σημαίες.

Ο κ. Κ. Καραμανλης επρόκειτο να μιλήσει, ούτως η άλλως, χθες στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ. Ήταν προγραμματισμένο από καιρό. Μετά τη συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, όμως, στην Καλλιθέα άλλαξαν οι σχεδιασμοί στη Ρηγίλλης, αφού εκτιμήθηκε ότι ένα μεγάλο κόμμα όπως η Ν.Δ. θα μπορούσε να οργανώσει μια παρόμοια εκδήλωση. Έτσι, υπήρξε άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού, για να ξεφύγει η εκδήλωση από τα όρια της νεολαίας. Δόθηκαν αυστηρές εντολές στις 5ΟΟ τοπικές οργανώσεις να κινητοποιήσουν τα μέλη τους, ενώ ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος στην Αττική χρεώθηκε να φέρει με πούλμαν στη συγκέντρωση τουλάχιστον 15Ο άτομα. Στόχος των επιτελών της Ρηγίλλης ήταν να προσέλθουν στη συγκέντρωση 2Ο. ΟΟΟ οπαδοί του κόμματος. Αριθμητικά, ο στόχος δεν επετεύχθη, όμως ήταν μία συγκέντρωση με παλμό, ένταση, πολλούς νέους και καλή τηλεοπτική σκηνοθεσία. Στην ομιλία του, ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι «η παραμονή της κυβέρνησης Σημίτη στην εξουσία ζημιώνει τον τόπο», ότι «ο Πρωθυπουργός ζει σ’ έναν γυάλινο πύργο απομονωμένος». Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κυβέρνηση της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της μιζέριας». Μίλησε για την ανεργία, την Παιδεία και την Οικονομία, ενώ για μία ακόμη φορά έστειλε μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντίπαλους λέγοντας: «Εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε χαράξει μια πορεία και αλίμονο σε όποιον βρεθεί να την σταματήσει».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολλοί βουλευτές και, μεταξύ αυτών, η κ. Ντ. Μπακογιάννη. Δεν ήταν, όμως, εκεί ο κ. Μ. Έβερτ ούτε φυσικά ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “