Ν.Δ.: Πέντε... γλώσσες για τη στάση Σημίτη

Ο ΤΡΟΠΟΣ που αντέδρασε ο Πρωθυπουργός στην πίεση του Προέδρου των ΗΠΑ να δείξει υποχωρητική στάση απέναντι στην Τουρκία μπορεί να ένωσε ­ προσωρινά έστω ­ όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ, ανέδειξε όμως για μια ακόμη φορά την πολυφωνία στη Ν.Δ. αλλά και τα πολλά κέντρα κομματικής εξουσίας στη Ρηγίλλης. Παράλληλα, με διαφορετικό τρόπο σχολίασαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τα όσα συνέβησαν στο Κάρντιφ. Δύο ώρες μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και πριν προλάβει η επίσημη ηγεσία να αντιδράσει, ο κ. Μ. Έβερτ με γραπτή δήλωσή του, ουσιαστικά, συμφώνησε με τους χειρισμούς Σημίτη. Χθες επανήλθε στο ίδιο θέμα καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο να ζητήσει συγγνώμη για την παρέμβασή του, επισημαίνοντας ότι ο Μπιλ Κλίντον με τις δηλώσεις του ενθαρρύνει την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τη σκυτάλη πήρε νωρίς το πρωί ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης στήριξε τους χειρισμούς του Σημίτη αφήνοντας όμως αιχμές για τις κινήσεις της κυβέρνησης στο παρελθόν: «Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ­ είπε ­ ο κ. Σημίτης δεν μπορούσε να τηρήσει διαφορετική στάση από αυτή την οποία ετήρησε. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι: Ήταν ανάγκη να φθάσουμε εκεί που φθάσαμε;».

Ακολούθησε η δήλωση του πρώην αντιπροέδρου του κόμματος κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, η οποία ήταν και περισσότερο επικριτική από τις δηλώσεις όλων των στελεχών της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση. «Εάν ο κ. Σημίτης τη μία ημέρα είναι υποχωρητικός και την άλλη εθνικά υπερήφανος, όπως διαφημίστηκε, θα το αποδείξει με τη στάση που θα τηρήσει στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Στην κούρσα των δηλώσεων μπήκε και η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, αφού συμφώνησε με τον τρόπο που κινήθηκε ο κ. Κ. Σημίτης, επέκρινε τους Ευρωπαίους, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να αλλοτριώνει τις θέσεις της ή τις αξίες της, στην προσπάθειά της να εξευμενίσει την Τουρκία».

Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση επί της ουσίας. Μετά τη συνάντηση που είχε στο Στρασβούργο με τον κ. Ζακ Σαντέρ δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, το οποίο ήταν αναμενόμενο». Και όταν ρωτήθηκε εάν ανησυχεί για ενδεχόμενη ένταση στο Αιγαίο, απάντησε: «Δεν με ανησυχεί τίποτα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή, πάντα, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση δεχόμαστε από μια χώρα που μας έχει συνηθίσει σε μια κλιμακούμενη πολιτική κακοπιστίας».

ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

Ο κ. Κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον διαβεβαίωσε ότι «η ενταξιακή προοπτική της Κύπρου θα είναι ομαλή». Παλιοί βουλευτές της Ν.Δ., παρακολουθώντας τις πολλές και διαφορετικές δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών, δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους και σχολίαζαν με πικρία ότι «η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ κερδίζουν κάθε φορά τις εντυπώσεις αφού απέναντί τους εμφανίζεται μια Ν.Δ. με πολλά πρόσωπα η οποία προκαλεί σύγχυση στους ψηφοφόρους».

Την πιο σκληρή κριτική που δέχθηκε ο κ. Κ. Σημίτης ήταν από την κ. Α. Παπαρήγα η οποία είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στη νέα τάξη πραγμάτων και σ’ αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, μάχαιρα έδωσες μάχαιρα θα λάβεις».

Για πολιτική σκοπιμότητα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο κ. Δ. Τσοβόλας, γιατί, όπως εξήγησε, «συνήθως δεν λέγονται τα όσα διαμείβονται μεταξύ αρχηγών κρατών και η μελλοντική πορεία των εθνικών θεμάτων θα αποκαλύψει την αλήθεια».

Σε υψηλούς τόνους ήταν η κριτική και του Συνασπισμού που κατηγόρησε τον κ. Σημίτη και για «απουσία σταθερής γραμμής και για υποταγή σε κριτήρια εσωτερικής κατανάλωσης».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “