Η Ν.Δ. ψάχνει για σκάνδαλα

Κλίμα σκανδαλολογίας διαμορφώνει η Ν.Δ. Δύο ημέρες μετά την παρέμβαση του κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος μίλησε «για διαπλοκή συμφερόντων που πλήττει την λαϊκή βούληση», με εντολή του κ. Κ. Καραμανλή συνεδρίασε η Επιτροπή Διαφάνειας του κόμματος.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ επικεντρώθηκε στην υπόθεση του «Ξυστού», την οποία αρκετά στελέχη, με πρώτον τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Μ. Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισαν «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους». Ο ίδιος βουλευτής πρότεινε η Ν.Δ. να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθεί η υπόθεση εις βάθος. Τελικά αποφασίστηκε ­ προς το παρόν ­ η αξιωματική αντιπολίτευση να ενεργοποιήσει το άρθρο 41 παράγραφος α’ του Συντάγματος ώστε να κληθούν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής οι παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση του «Ξυστού» για να εκθέσουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν όσα στοιχεία διαθέτουν. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ενυπόγραφη πρόταση 120 βουλευτών. Έτσι η Ν.Δ. θα ζητήσει τη συνεργασία βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή του ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος πρότεινε ότι «ύστερα από συνεννόηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πρέπει τα θέματα του “Ξυστό”, της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φλώρινας και της ψηφιακής τηλεόρασης να παραπεμφθούν σε Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής χωρίς χρονοτριβές». Και πρόσθεσε: «Εάν η κυβέρνηση αρνηθεί τη σύστασή τους, θα αποδειχθεί η πρόθεσή της να συγκαλύψει τις ενέργειές της. Και τότε τον λόγο στη διερεύνησή τους θα πρέπει να έχει η Δικαιοσύνη».

Στη σύσκεψη εκφράστηκε ακόμη η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συστηματική παρακολούθηση και στην ανάθεση των μεγάλων έργων, γιατί όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «υπάρχει οσμή σκανδάλων».

Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Γ. Κεφαλογιάννης δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι είναι ανάγκη «να σταματήσει η λεηλασία και η διαφθορά». Περισσότερο αιχμηρός ήταν ο κ. Γ. Σούρλας, ο οποίος υποστήριξε ότι «στον τόπο μας κυβερνάει μια ανώνυμη εταιρεία συμφερόντων με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Σημίτη». Παράλληλα είπε να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στο θέμα του «Ξυστού», από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι σήμερα. Σε άλλο κλίμα ήταν η δήλωση του βουλευτή του κ. Α. Ρεγκούζα, ο οποίος τόνισε ότι «δεν επιδιώκουμε σκανδαλολογία και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής αλλά δεν θα δεχθούμε τη διαφθορά».

Την ίδια ώρα 9 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Οι βουλευτές ­ δίνοντας νέα διάσταση στο θέμα που ξεκίνησε την Τρίτη ο κ. Μ. Έβερτ ­ ερωτούν: Πρώτον, ποια είναι τα μέλη της επιτροπής που εγκρίνουν τα επενδυτικά προγράμματα και τις επιχορηγήσεις προς τις ιδιωτικές οικονομικές δραστηριότητες, την ιδιότητα (υπάλληλοι μόνιμοι, με σύμβαση, ιδιώτες) και τα επιστημονικά και άλλα προσόντα εκάστου εξ αυτών. Δεύτερον, ποια προγράμματα ενεκρίθησαν, ποιοι οι δικαιούχοι και για ποιο είδος επενδύσεων από 1-1-1996 μέχρι σήμερα. Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν, αφενός μεν για να επιστραφούν στο κρατικό ταμείο τα χρήματα που παράνομα εκταμιεύθηκαν, αφετέρου για την απαλλαγή της κρατικής μηχανής από τα λεγόμενα «κοράκια».

Πάντως η κυβέρνηση θεωρεί πως τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΝ θα «παίξουν με την σκανδαλολογία», καθώς όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές είναι ο μόνος τρόπος να αντιπολιτευθούν την κυβέρνηση αφού δεν έχουν προτάσεις. Ο κ. Δ. Ρέππας δήλωσε χθες ότι «αυτές οι κατηγορίες είναι γενικές κατηγορίες πρέπει να πω ότι δεν είναι ίδιο μια σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής προσέγγισης στα προβλήματα της χώρας».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “