Απαισιοδοξία Καραμανλή για την οικονομία

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση απέτυχε, απαισιόδοξος για την πορεία της Οικονομίας και αισιόδοξος για την νίκη του στις προσεχείς εκλογές εμφανίστηκε ο κ. Κ. Καραμανλής στην πρώτη συνέντευξή του έπειτα από πολύν καιρό.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για τα όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια ημέρα πριν τον ενημερώσει επισήμως για το θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός. Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για προσπάθεια στρέβλωσης της πραγματικότητας και μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενώ ­ όπως είπε ­ απέτυχε να εντάξει την δραχμή στο ενιαίο νόμισμα: «Δημιουργήθηκε εξαιρετικά δυσάρεστη εντύπωση η προσπάθεια θριαμβολογίας που επιχειρήθηκε. Αντιλαμβάνομαι τις πολιτικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες της στιγμής. Από την άλλη πλευρά, είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω ότι αποτελούν απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και σε κάθε περίπτωση αποδεικτικό στοιχείο της απομόνωσης της κυβέρνησης από την ελληνική πραγματικότητα», τόνισε.

ΚΑΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επετέθη προσωπικά στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ο κ. Σημίτης απέτυχε», επιχείρησε όμως ταυτόχρονα να πείσει ότι το κόμμα του ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση και καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Επανέλαβε αρκετές φορές ότι η δεκαετία του ’80 ήταν «χαμένη δεκαετία» και όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν ευθύνες και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη βρήκε την ευκαιρία να κάνει άνοιγμα στο πρώην πρωθυπουργό κρατώντας όμως ταυτόχρονα διακριτικές αποστάσεις. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις και τόνισε ότι συνολικά τα πεπραγμένα εκείνης της τριετίας ήταν θετικά.

Πολλές ερωτήσεις δέχθηκε για το κλίμα εκλογολογίας που συντηρεί το κόμμα του και απάντησε ότι εμείς «ούτε επειγόμαστε ούτε δεν επειγόμαστε. Όποια στιγμή και να γίνουν είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε και να τις κερδίσουμε. Σημασία έχει να εφαρμοσθεί μια πολιτική που θα είναι αποδοτική για τον τόπο». Τέλος, ζήτησε αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, ακόμη και της Εθνικής.

Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επέκρινε τον κ. Κ. Καραμανλή για πλήρη απουσία προγραμματικού λόγου και εναλλακτικών προτάσεων. «Η αξιωματική αντιπολίτευση απέδειξε και πάλι ότι βρίσκεται σε σύγχυση, σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας».
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.

Μετά τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο για τις συζητήσεις και αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών πήρε σημαντικές αποφάσεις για την Ευρώπη.

Είναι τώρα ξεκάθαρο το πλαίσιο της πορείας για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ). Και γι’ αυτό είναι και για μας ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνουμε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “