Συνωστισμός μνηστήρων για τη Ν.Δ. στον Πειραιά

Εννέα μνηστήρες διεκδικούν το χρίσμα της Ν.Δ. για τον δήμο του Πειραιά και ο Κ. Καραμανλής αναζητεί τη συνταγή που θα του δώσει την πολυπόθητη νίκη στις δημοτικές εκλογές.

ΕΩΣ ΤΩΡΑ όλες του οι προσπάθειες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και έτσι προσανατολίζεται στην ανεύρεση προσώπου ευρύτερης αποδοχής, για προσεγγίσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς. Ήδη όμως επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης έχουν μοιράσει υποσχέσεις, που εάν δεν υλοποιηθούν, θα… φουντώσει και πάλι το «αντάρτικο» στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Είδε και απόειδε ο Κ. Καραμανλής ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, το κόμμα του δύσκολα θα κερδίσει τον δήμο και έστρεψε αλλού την προσοχή του. «Η μεγαλύτερη τιμωρία για τον Σημίτη, πρόεδρε, θα είναι να τον νικήσεις στην έδρα του» του λένε οι συνεργάτες του και αυτός αποφάσισε με πολύ καθυστέρηση να ασχοληθεί με τον Πειραιά.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Στην πρώτη καταγραφή των υποψηφίων υποψηφιότητας ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τους εννέα. Έχουμε και λέμε: οι δύο υποψήφιοι από τον χώρο της Ν.Δ. στην προηγούμενη αναμέτρηση Χαράλαμπος Κεφάλας και Χρ. Αγραπίδης. Οι βουλευτές Παναγιώτης Μελάς, Τάσος Νεράντζης και Γ. Καλός, ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βουγιουκλάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης Βασίλης Βενέτης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πηρούνιας και ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς. Η έρευνα του προέδρου της Ν.Δ., για να ανακαλύψει τον καλύτερο, ήταν απογοητευτική. Η αργοπορία του κόμματος να παρέμβει είχε ενισχύσει τις φιλοδοξίες όλων και κανείς δεν έδειχνε διατεθειμένος να υποχωρήσει για λογαριασμό του άλλου. «Γιατί αυτός και όχι εγώ;» ήταν η συνηθισμένη απάντηση των περισσότερων διεκδικητών του χρίσματος. Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο όταν η ηγεσία της Ν.Δ. ζήτησε τη γνώμη τοπικών στελεχών και κομματικών παραγόντων στην πόλη. Εκεί η σύγχυση ήταν πλήρης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Κορυφαία στελέχη κατηγορούν τον Κ. Καραμανλή ότι επέδειξε μεγάλη αδυναμία να εκμεταλλευθεί προς όφελος του κόμματός του τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ μετά την επιμονή ορισμένων τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος να προσφέρουν στήριξη στον Στέλιο Λογοθέτη. Αντίθετα, προσθέτουν, «με την αδιάφορη στάση του έδωσε τη δυνατότητα σε όλους όσοι θέλουν το χρίσμα να συμπεριφέρονται εδώ και καιρό σαν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, οργανώνοντας την εκλογική τους πελατεία και πολώνοντας το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Το πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής που αναζητεί ο Κ. Καραμανλής έως τώρα δεν έχει βρεθεί. Ορισμένοι εισηγούνται τον Π. Γεννηματά ως τον πλέον κατάλληλο για έναν τέτοιο ρόλο. Άλλοι όμως του λένε ότι «ακόμη και αν έχει τις δυνατότητες, είναι ουσιαστικά άγνωστος στα λαϊκά στρώματα της πόλης». Τις περισσότερες θετικές γνώμες στη Ρηγίλλης συγκεντρώνει αυτή την ώρα ο γιατρός Χρ. Αγραπίδης, ο οποίος στην προηγούμενη αναμέτρηση κατέβηκε χωρίς να έχει το επίσημο χρίσμα και πήρε 17%, ενώ ο κομματικός υποψήφιος Χ. Κεφάλας πήρε 24%. Επώνυμα στελέχη εισηγούνται στον πρόεδρο να σταματήσει να αναζητεί υποψήφιο στα θολά νερά της δεξαμενής του λεγόμενου μεσαίου χώρου με στόχο να πάρει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, γιατί θα έρθει αντιμέτωπος με την κομματική του βάση και να προχωρήσει το συντομότερο στη λύση Αγραπίδη, ο οποίος στο κοινωνικό πεδίο ­ όπως επισημαίνουν στη Ρηγίλλης ­ είναι αποδεκτός από ψηφοφόρους και άλλων κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αποφασίσει πάντως να χειριστεί από εδώ και εξής μόνος του την υπόθεση του Πειραιά. Είπε στους συνεργάτες του να τον αφήσουν απερίσπαστο να βρει εκείνος τη λύση. Αυτό, όπως όλα δείχνουν, δεν θα συμβεί σύντομα και έως τότε η μάχη των μνηστήρων θα συνεχίζεται.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “