Ανοιχτό και νέο κόμμα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέου κόμματος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκαλώντας αγωνία και προβληματισμό στη Ρηγίλλης. Η νέα ένταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται σε μια στιγμή που οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή εμφανίζονται ικανοποιημένοι ­ ύστερα από καιρό ­ για την ενιαία αντιπολιτευτική στάση που τηρούν τα στελέχη απέναντι στην κυβέρνηση στο μείζον θέμα της Ολυμπιακής.

Η χειραψία. Ο κ. Καραμανλής παρά τα εκατέρωθεν χαμόγελα αγωνιά για τις προσεχείς κινήσεις του επιτίμου

Ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ πρόεδρος της Ν.Δ. στη δεύτερη ενότητα της συνέντευξής του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Mega και τον κ. Ν. Χατζηνικολάου επέκρινε επίσης για μια ακόμη φορά τον ιδρυτή της Ν.Δ. για την απόφασή του να εγκαταλείψει το κόμμα το 1980 και να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας λέγοντας ότι μ’ αυτή την κίνησή του άνοιξε τον δρόμο στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με την επιστροφή του κ. Α. Σαμαρά στην Ν.Δ.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα εάν σχεδιάζει να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος: «Δεν θα μιλήσω για αυτά τα θέματα», περιορίστηκε να πει μόνο. Και όταν του επισημάνθηκε ότι η άρνησή του να απαντήσει συντηρεί το θόρυβο, απάντησε: «Ας τον συντηρεί». Η επόμενη ερώτηση ήταν εάν είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της εταιρείας ΚΑΠΑ Research ­ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εξουσία» και αναφέρει ότι ένα νέο κόμμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό θα συγκέντρωνε ποσοστό 9,4% ­ απάντησε: «Ποιος σας είπε ότι θα μου αρκούσε. Θα προτιμούσα να είναι μεγαλύτερο. Το γεγονός ότι παίζω κάποιο ρόλο στα πολιτικά πράγματα με την παρουσία μου μού δίνει ικανοποίηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο πρέπει να κάνω ένα κόμμα ή οτιδήποτε άλλο. Με ενδιαφέρει προπαντός να φέρω αποτέλεσμα».

Έντονη ήταν η αντίδρασή του όταν ρωτήθηκε εάν νιώθει πικρία για τον Αντώνη Σαμαρά. «Πιστεύω ότι ήταν μια πράξη πολιτικά ανέντιμη και γι’ αυτό πιστεύω ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να δεχθεί ποτέ πίσω τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί ο άνθρωπος ο οποίος για να υπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα έπληξε την παράταξη και την χώρα δεν είναι δυνατόν να ξαναγινεί μέλος του κόμματος. Εκτός και εάν αυτό το κόμμα θέλει να δηλώσει ότι χάνει κάθε δεσμό με την ηθική».

ΑΝΕΦΙΚΤΟ

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι θα ήταν ιδεώδες να συνεργαστούν τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά αυτό είναι ανέφικτο και επανέλαβε ότι δεν θα επιθυμούσε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας κάτω από τις συνθήκες που εκλέγεται σήμερα ο ανώτατος άρχων. Αναφερόμενος στην περίοδο του 1989 είπε ότι δεν επιθυμούσε να να οδηγηθεί στην φυλακή ο Ανδρέας Παπανδρέου και δεν επηρέασε ο ίδιος την Δικαιοσύνη στο έργο της. Αναφερόμενος στην απόφαση του ιδρυτή της Ν.Δ. να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1980, είπε: «Δεν έπρεπε να πάει για πρόεδρος. Το επιχείρημα το οποίο μου είπε ήταν “τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε την προεδρία της Δημοκρατίας, να μην χάσουμε και τα δύο” και του είπα ότι η προεδρία της Δημοκρατίας δεν λέει τίποτα. Και εκ των πραγμάτων επιβεβαιώθηκα».

Η δεύτερη ενότητα της συνέντευξης, όπως και η πρώτη, επικεντρώθηκε σε ιστορικά γεγονότα. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης μίλησε αναλυτικά για τα γεγονότα του 1965 και είπε ότι εάν γύριζε πίσω δεν θα ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο αλλά θα επιχειρούσε έως την τελευταία στιγμή να βρει μια συμβιβαστική λύση με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “