Τρεις πορείες - μια γραμμή

Ο Κώστας Καραμανλής θα έχει κάθε λόγο να είναι ­ προς το παρόν τουλάχιστον ­ ικανοποιημένος ότι οι διαγραφές των 6 στελεχών έπιασαν τόπο. Την Πέμπτη το κόμμα του θα καταψηφίσει ομόφωνα ­ εκτός απρόοπτου ­ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ πόλοι της Ν.Δ., ο κ. Κ. Καραμανλής, ο κ. Κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μ. Έβερτ, μπορεί σε όλα τα θέματα να έχουν διαφορετική προσέγγιση, όμως στο θέμα της Ολυμπιακής, ξεκινώντας από διαφορετικό δρόμο, καταλήγουν στο ίδιο σημείο, που είναι η καταψήφιση.Είναι προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός αυτή την ώρα δεν επιθυμεί να προκαλέσει μια ακόμη σύγκρουση με τον κ. Κ. Καραμανλή και έτσι επιλέγει την τακτική αναδίπλωση. Δεν θα απέχει από την ψηφοφορία, όπως έκανε κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ. Αντίθετα, θα είναι παρών και θα δώσει αρνητική ψήφο. Οι συνεργάτες του εξηγούν ότι «σαφώς και είναι υπέρ της εξυγίανσης, αλλά πλήρως αντίθετος με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης», ενώ φίλοι του βουλευτές προσθέτουν ότι η «κυβέρνηση με τους λαθεμένους χειρισμούς της δίνει όλες τις δυνατότητες, ακόμη και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο».

Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο κατέστησε σαφή και ο κ. Μ. Έβερτ, δηλώνοντας ότι «οι σκοταδιστές του εκσυγχρονισμού κατέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

Το κλίμα ομοφωνίας που επικράτησε χθες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδύνευσε να διαταραχθεί μόνο προς στιγμήν, όταν στη σύσκεψη κορυφαίων στελεχών ο τομεάρχης κ. Γ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την τακτική του κόμματος.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε φόβους ότι με την καταψήφιση του νομοσχεδίου ενδεχομένως να δοθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η Ν.Δ. εμποδίζει έστω και ένα άτολμο βήμα της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης.

Οι συνάδελφοί του αντέδρασαν αμέσως έντονα, λέγοντας ότι εάν το κόμμα υπερψηφίσει, «τότε είναι σαν να παραδέχεται ότι κακώς έγιναν οι διαγραφές, αφού αυτά τα επιχειρήματα χρησιμοποίησαν και οι διαγραφέντες». Ο τομεάρχης όμως έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν προτείνει υπερψήφιση, αλλά επισημαίνει αυτόν τον κίνδυνο ώστε να κόμμα να λειτουργήσει σωστά επικοινωνιακά και να μην αφήσει να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις.

ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ

«Το στίγμα της σκληρής γραμμής που θα κρατήσει το κόμμα στο θέμα της Ολυμπιακής έδωσε ο κ. Κ. Καραμανλής μιλώντας χθες σε συγκέντρωση της ΔΑΠ στη Νομική Σχολή Αθηνών:

«Η Ολυμπιακή ­ τόνισε ­ είναι το αποκορύφωμα της χρεοκοπίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Γέμισε με κομματικούς διορισμούς, ενώ προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες στους πολίτες».

Ο κ. Κ. Καραμανλής κατήγγειλε δύο φορές τις κυβερνήσεις των δύο τελευταίων 10ετιών, χωρίς να εξαιρέσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έκανε σε παλαιότερες ομιλίες του.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε η ανοιχτή στήριξη στην πολιτική την οποία ακολουθεί η Ν.Δ. που προσέφερε η κ. Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας σε εκδήλωση της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφερόμενη στην Ολυμπιακή χαρακτήρισε πρωτοφανή την κατάσταση που διαμορφώνεται και μίλησε «για θεατρινισμό απείρου κάλλους».

Με ενδιαφέρον αναμένουν στη Ν.Δ. τη στάση που θα τηρήσουν οι διαγραφέντες και κυρίως οι τρεις βουλευτές, οι οποίοι έχουν διαγραφεί για ένα χρόνο.

Ο κ. Γ. Σουφλιάς πάντως επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει όταν δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία για τις ΔΕΚΟ, ότι δηλαδή τα μέτρα «βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Με τη στάση μου στη Βουλή δεν θα εμποδίσω την εφαρμογή τους». Την ίδια στάση με τον κ. Γ. Σουφλιά αναμένεται να τηρήσουν και οι κ.κ. Π. Τατούλης και Ν. Κάκαλος.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ και χθες η Ν.Δ. την επίθεση κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, ύστερα από το προχθεσινό μπαράζ των ερωτήσεων που είχε καταθέσει προς τον Πρωθυπουργό.

Με επιστολή του προς τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη, ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμανλής ζήτησε να εισαχθεί οπωσδήποτε στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, κάτι που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό.

Δεύτερη επιστολή προς τον κ. Κακλαμάνη έστειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σιούφας, με την οποία ζητεί να συζητηθεί η πρόταση του κόμματός του για τη διαφάνεια στην ανάθεση και την εκτέλεση των δημοσίων έργων.

Ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. Μιλτιάδης Έβερτ με ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη ζητάει την απομάκρυνση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.

Και έξι βουλευτές της Ν.Δ. ­ με πρώτη υπογράφουσα την κ. Ντόρα Μπακογιάννη ­ καταφέρονται κατά της υπουργού Ανάπτυξης κ. Βάσως Παπανδρέου, την οποία και επικρίνουν για τις διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν με την κακοκαιρία που προέκυψε.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. ερωτούν την υπουργό «ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αδιαφορία και τις αδυναμίες που επέδειξε η διοίκηση της ΔΕΗ».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “