Ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και… οριοθετεί τις σχέσεις του με όσους στην Ρηγίλλης θεωρούν ύβρι την κριτική προς τον «πατριάρχη» της παράταξης.

Ο ΠΡΩΗΝ πρωθυπουργός με την συνέντευξή του στο «Ενώπιος ενωπίω», στο Mega, και τον Νίκο Χατζηνικολάου, γύρισε σελίδα. Κατέστησε σαφές ότι για τον ίδιο η περίοδος των ισορροπιών με τους λεγόμενους καραμανλογενείς ανήκει στο παρελθόν και τώρα είναι αποφασισμένος να λέει ανοιχτά τις απόψεις του, ακόμη και σε θέματα που εθεωρούντο ταμπού στην παράταξή του. Παραδέχθηκε ότι έγινε βία και νοθεία στις εκλογές του ’61, επέκρινε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή γιατί το ’63 εγκατέλειψε το κόμμα και έφυγε στο Παρίσι με ψευδώνυμο και επανέλαβε ότι το 1955 τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον επέλεξαν για πρωθυπουργό τα ανάκτορα, με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ

Επίσημη αντίδραση από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και από την Ν.Δ. δεν υπήρξε. Αρκετοί όμως πιστεύουν ότι ακόμη και εάν δεν απαντήσει η ηγεσία της Ν.Δ. στον πρώην πρωθυπουργό, πολλοί καραμανλογενείς βουλευτές θα περάσουν στην αντεπίθεση προκαλώντας νέο κύκλο εσωκομματικών συγκρούσεων.

Τα τρία σημεία του πρώτου μέρους της συνέντευξης του κ. Κ. Μητσοτάκη, που ενδέχεται να προκαλέσουν συζητήσεις, σχόλια και αντιδράσεις, είναι τα εξής:

* Μίλησε ανοιχτά για βία και νοθεία στις εκλογές του 1961. «Βία και νοθεία πράγματι έγινε. Όχι στην έκταση την οποία εμείς παρουσιάσαμε, αλλά έγινε. Εγώ δεν νομίζω ότι τη βία και την νοθεία την έκανε ο Καραμανλής. Την βία και την νοθεία την έκαναν τα ανάκτορα και την έκαναν με την συνενοχή της Ενώσεως Κέντρου, διότι υπήρχε σε πολλούς αφελείς η αντίληψη ότι αν πιεστούν οι αριστεροί και δεν ψηφίσουν ΕΔΑ θα ψηφίσουν εμάς».

Επέκρινε τον κ. Κ. Καραμανλή για την απόφασή του να εγκαταλείψει τη χώρα και να πάει στην Γαλλία, λέγοντας: «Εγώ είμαι πάντα αντίθετος μ’ αυτό. Ποτέ μου δεν συνεφώνησα με τέτοια. Εγώ δεν έφυγα ποτέ από τη μάχη. Ο Καραμανλής έχει άλλη ψυχολογία από μένα. Με τον Καραμανλή σε πολλά πράγματα δεν μοιάζουμε. Εγώ δεν θα έφευγα ποτέ. Αλλά ο Καραμανλής, εν πάση περιπτώσει, είναι άλλος χαρακτήρας».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ

* Επανέλαβε την άποψή του, που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο παρελθόν, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε πρωθυπουργός το 1955. «Ο Καραμανλής επιλέγεται από τον βασιλέα και με την συμφωνία του αμερικανικού παράγοντος, που έπαιζε ρόλο την εποχή εκείνη, για πρωθυπουργός. Αυτό είναι μια ιστορική πραγματικότητα την οποία ομολογεί ο ίδιος ο Καραμανλής στο Αρχείο, το οποίο δημοσίευσε πρόσφατα. Εάν δεν έπαιρνε την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Καραμανλής δεν είχε καμία απολύτως δυνατότητα. Δεν επρόκειτο ποτέ να γίνει αρχηγός, διότι ο Στεφανόπουλος είχε πάρει όλες τις υπογραφές. Δεν υπήρχε περίπτωση, διότι ο Καραμανλής σαφώς ήταν η επιλογή του βασιλέως εκείνη την εποχή».

Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης, το οποίο θα αφορά την περίοδο 1964 και μέχρι σήμερα, θα μεταδοθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Δεν ήταν όμως η τηλεοπτική συνέντευξη η μοναδική παρέμβαση του κ. Κ. Μητσοτάκη, χθες. Σε δήλωσή του για την οικονομία, χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την υποτίμηση από την στιγμή, όπως αναφέρει, που το ΠΑΣΟΚ σταμάτησε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και των ριζικών αλλαγών. Και συνεχίζει αφήνοντας αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική τής Ν.Δ.: «Η πολιτική, την οποία φαίνεται ότι θέλει τώρα με πενταετή καθυστέρηση να ακολουθήσει η κυβέρνηση Σημίτη, είναι μονόδρομος. Είναι η μόνη εθνική πολιτική και η αντιπολίτευση, ιδίως η Ν.Δ. που σήμερα διώκεται από τους φανατικούς αντιπάλους της, δεν πρέπει να εμποδίσει ό,τι σωστό ξεκινήσει».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “