«Ίματζ» με... πατερίτσες

Ο Κώστας Καραμανλής βγήκε από το νοσοκομείο το πρωί της περασμένης Κυριακής. Φορούσε αθλητική φόρμα, σπορ μπουφάν με μεγάλα γράμματα και υποβασταζόταν από πατερίτσες. Μόλις τον είδαν οι δημοσιογράφοι τού φώναξαν «περαστικά πρόεδρε», και εκείνος χαμογελώντας με αμηχανία μπροστά στις κάμερες απάντησε «Να ‘στε καλά!».

ΥΣΤΕΡΑ ο επικεφαλής της ασφάλειας τον βοήθησε να κατεβεί τις σκάλες και έβαλε το χέρι του πάνω στο κεφάλι του προέδρου για να μην κτυπήσει, καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητο. Η εικόνα «έπαιξε» στα τηλεοπτικά δελτία των 2 μ.μ. και των 8.30 μ.μ. και την επομένη δημοσιεύθηκε στις περισσότερες εφημερίδες. Πολλοί στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι η εμφάνισή του ­ με φόρμα και πατερίτσες ­ δεν ήταν καθόλου αρχηγική και μάλιστα τη στιγμή που κυριαρχούσε το ζήτημα της υποτίμησης.

ΓΚΡΙΝΙΑ

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, οι τηλεθεατές και οι αναγνώστες των εφημερίδων είδαν τον κ. Κ. Καραμανλή ξαπλωμένο στις κερκίδες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετά τον τραυματισμό του στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των βουλευτών. Και όλα αυτά σε μια στιγμή που τα στελέχη της Ν.Δ. ανέμεναν στη δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση μία δυναμική εμφάνιση του αρχηγού τους, εντός και εκτός Βουλης. Παράλληλα τον ήθελαν να περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα, για να συσπειρώσει το κόμμα μετά τις διαγραφές.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. Οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, ως όφειλαν, καταχώρησαν στα δελτία τους τη δήλωση του εκπροσώπου του δεύτερου κόμματος μετά το διάγγελμα Σημίτη. Την επομένη δύο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. συναντήθηκαν σε κοινωνική εκδήλωση και λέει ο ένας στον άλλον: «Είδες τι έγινε χθες. Οργανωμένη υπονόμευση των μέσων ενημέρωσης στο κόμμα μας. Έβαζαν τον Άρη να απαντάει στον Σημίτη». Γέλασαν τα στελέχη της Ν.Δ. γέλασαν και οι συνδαιτυμόνες τους.

Η γκρίνια για την επικοινωνιακή τακτική της Ν.Δ. δεν είναι καινούργια. Τελευταίως, όμως, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και έντονη δυσφορία πολλών στελεχών για την εικόνα του ίδιου του κ. Κ. Καραμανλή.

Στην αρχή αρκετοί είδαν με συμπάθεια και άλλοι με επιφύλαξη τον πρόεδρό τους να παίζει μπάλα στη Θεσσαλονίκη και να γυμνάζεται, συνοδευόμενος από οπερατέρ και δημοσιογράφους. Με την ίδια συμπάθεια και την ίδια επιφύλαξη τον είδαν να φωτογραφίζεται στις μετακινήσεις του με μοτοσυκλέτα και μάλιστα χωρίς να φοράει κράνος. Τώρα, οι περισσότεροι στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους με τις δημόσιες εμφανίσεις του προέδρου. Οι διαφωνούντες μιλούν για «λάιτ εικόνα, η οποία ­ όπως υποστηρίζουν ­ τον απομακρύνει από την πρωθυπουργία, αφού δεν εμπνέει το κύρος που απαιτούν οι πολίτες από έναν ηγέτη». Αλλά και οι φίλοι του, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, λένε ότι «καλό θα ήταν να αποφεύγει τέτοιες εμφανίσεις, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι αντιγράφει το στυλ Αμερικανών πολιτικών». Και προσθέτουν: «Στην Αμερική, πρώτον οι ψηφοφόροι αρέσκονται σε πολιτικούς αυτού του στυλ και δεύτερον οι δήθεν αυθόρμητες εμφανίσεις των πολιτικών στις ΗΠΑ είναι προσχεδιασμένες με κάθε λεπτομέρεια. Ενώ έχουν προηγηθεί σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης από τις οποίες προκύπτει ότι θα υπάρξει θετική αντιμετώπιση».

ΚΙ Ο ΜΠΕΡΝΣ

Στις συζητήσεις των στελεχών της Ν.Δ. για τη δημόσια εικόνα του κ. Κ. Καραμανλή έριξε λάδι στη φωτιά και η εκτίμηση του Αμερικανού πρέσβη κ. Νίκολας Μπερνς. Η εφημερίδα «Το Παρόν» σε δημοσίευμα της την περασμένη Κυριακή ­ το οποίο δεν διαψεύσθηκε από την αμερικανική πρεσβεία ­ αναφέρει την άποψη του κ. Μπερνς για τους κ.κ. Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη. Για τον πρόεδρο της Ν.Δ., σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρέσβης φέρεται να πιστεύει ότι «έχει εδραιωθεί, αλλά δεν έχει επιβληθεί ακόμη στον κομματικό χώρο και ότι διαπράττει “επικοινωνιακά λάθη” με το να επιμένει σε ένα ελαφρύ αμερικανικό μοντέλο δημοσίων σχέσεων αντί να καλλιεργεί την εικόνα του “στέιτσμαν” και του πολιτικού αρχηγού κύρους».

Ορισμένα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. διαπιστώνουν τώρα και άλλες αδυναμίες στο προφίλ του προέδρου. Αδυναμίες, τις οποίες οι ίδιοι άνθρωποι πριν από κάποιους μήνες τις θεωρούσαν πλεονεκτήματα. Λένε, για παράδειγμα, ότι «εμφανίζεται με υπερβολική αυτοπεποίθηση και περισσή άνεση στις ομιλίες του, ώστε δίνει την εντύπωση ότι διακατέχεται από έπαρση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ­ λένε ­ να δυσκολεύει την επικοινωνία του με τους πολίτες». Προσθέτουν ακόμη ότι «ο λόγος είναι επαναλαμβανόμενος και πολλές φορές κοινότοπος. Συνοδεύεται δε από μεγάλες παύσεις, κινήσεις των χεριών και στόμφο που παραπέμπουν στον ιδρυτή της παράταξης. Αλλά οι αντιγραφές δεν αρέσουν στους πολίτες».

Υπάρχουν βέβαια και πολλά στελέχη, τα οποία δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και αποδίδουν τις συζητήσεις που γίνονται για τη δημόσια εικόνα τού κ. Κ. Καραμανλή σε «προσπάθεια υπονόμευσης του προέδρου της Ν.Δ. μέσα από το κόμμα». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν με έμφαση ότι ο κ. Κ. Καραμανλής «έχει συγκρότηση σκέψης, γνώση όλων των θεμάτων, ρητορική ικανότητα και χιούμορ και έχει αποδείξει στη Βουλή με πόση αποτελεσματικότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κώστα Σημίτη».

Όσο για το ποδόσφαιρο, τις μετακινήσεις με μοτοσυκλέτα, τις νυχτερινές του εξόδους σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, τονίζουν «ότι είναι συμπεριφορά ενός νέου, απλού, καθημερινού ανθρώπου, που σίγουρα τον προτιμούν οι πολίτες από το αυστηρό τεχνοκρατικό και απρόσωπο στυλ του κ. Σημίτη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “