Ξεκινά ο β' γύρος στη Ν.Δ.

Με ένα βήμα μπρος και ένα πίσω βαδίζει ο κ. Κ. Καραμανλής στον ανοιχτό πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη. Τον απομακρύνει από τα κομματικά όργανα, τον προειδοποιεί, τον απειλεί, του στέλνει μηνύματα ευθέως και μέσω κύκλων, αλλά όταν φθάνει η στιγμή της τελικής ρήξης, διστάζει να προχωρήσει.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ν.Δ. έκλεισε την πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το βράδυ της Δευτέρας απειλώντας τον κ. Κ. Μητσοτάκη ότι εάν συνεχίσει την ίδια τακτική, θα θέσει εαυτόν εκτός μάχης. Πριν κλείσουν 24 ώρες, ο πρώην πρωθυπουργός τον προκάλεσε ανοιχτά. Για πρώτη φορά τον κατηγόρησε ευθέως ότι καταστρέφει το κόμμα και αμέσως μετά αναχώρησε μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη για το Παρίσι. «Ό, τι είχα να πω το είπα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να αντιδικήσω με κανέναν. Ας πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Σε αυτούς που χωρίς λόγο και χωρίς λογική σπρώχνουν το κόμμα στην καταστροφή και χαρίζουν τις επόμενες εκλογές στον κ. Σημίτη, εγώ δεν θα τους δώσω ούτε άλλοθι ούτε ελαφρυντικά».

ΣΥΣΚΕΨΗ

Ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν στο γραφείο του στη Ρηγίλλης όταν πληροφορήθηκε την δήλωση του επίτιμου και αμέσως συγκάλεσε σε σύσκεψη τους στενούς του συνεργάτες. Σε λίγο ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Σταύρος Δήμας, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Γιάννης Λούλης και ο Μιχάλης Λιάπης συζητούσαν με τον κ. Κ. Καραμανλή πώς θα αντιμετωπισθεί η νέα πρόκληση Μητσοτάκη. Αργότερα έφθασε και ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης και τελευταίος ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης. Οι εισηγήσεις που δέχθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν αντιφατικές. Η πλάστιγγα πάντως έγειρε υπέρ της συνέχισης της ανακωχής. Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «εάν διαγραφεί αυτή την ώρα ο κ. Μητσοτάκης, ουσιαστικά παίζουμε το παιχνίδι, γιατί δείχνει να το επιζητεί». Αλλά και ο κ. Π. Μολυβιάτης τόνισε ότι «το κλίμα που διαμορφώθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν επιτρέπει άλλη διαγραφή αυτή την ώρα». Είναι γεγονός πάντως ότι ούτε ένας βουλευτής δεν υπερασπίστηκε στην 7ωρη συνεδρίαση την απόφαση για διαγραφές, ενώ όταν ο κ. Μ. Έβερτ απηύθυνε έκκληση για ενότητα, χειροκροτήθηκε θερμά από όλες τις τάσεις.

Θέμα διαγραφής του κ. Κ. Μητσοτάκη έθεσε μόνο ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος, κ. Γ. Λούλης. Ο οποίος είπε ότι με την οριστική απομάκρυνση του πρώην πρωθυπουργού από το κόμμα, «ουσιαστικά εξυπηρετούνται τα σχέδιά του», πρόσθεσε όμως ότι και με την απραξία «θα ανακυκλώνεται διαρκώς η ίδια ιστορία».

«ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ»

Θερμός υποστηρικτής της σκληρής γραμμής είναι και ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος μιλώντας στον Antenna χθες το πρωί είπε ότι «εάν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί νέα αποστασία, ας το κάνει τώρα.

Ο κόσμος της Ν.Δ. αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού κρίνει ποιος με τα λόγια και τις πράξεις του βοηθάει την παράταξη».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τελικά αποφάσισε να μη σηκώσει το γάντι που του έριξε ο κ. Κ. Μητσοτάκης και σχολίασε ότι «η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού ήταν συναισθηματική επειδή έχασε τις εντυπώσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Δεν πρόκειται να παίξω το παιχνίδι του». Στη συνέχεια, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με δήλωσή του επανέλαβε ουσιαστικά ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης ως υπερκομματικό στέλεχος μπορεί να λέει ό,τι θέλει: «Δεν πρόκειται ­ αναφέρει η δήλωση ­ εφεξής να παρακολουθήσουμε τον κύριο Μητσοτάκη σ’ αυτή την πορεία, αφού μάλιστα ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει σαφώς οριοθετήσει τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Πάντως, αρκετοί βουλευτές δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τα όσα συνέβησαν χθες. Ακόμη και ορισμένοι παλιοί φίλοι του πρώην πρωθυπουργού στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους έλεγαν ότι «ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Κορυφαία στελέχη του κόμματος σχολίαζαν ότι από τη χθεσινή αντιπαράθεση προκύπτουν δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα: Το πρώτο είναι ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη Ν.Δ. και να προχωρήσει σε νέο κόμμα. Θα παραμείνει χτυπώντας με κάθε ευκαιρία την ηγεσία και θα περιμένει την ήττα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές.

Το δεύτερο είναι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν είναι αυτή την ώρα σε θέση να προχωρήσει σε άλλες διαγραφές και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο και το μήνυμα που έστειλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν να σταματήσει αμέσως η σύγκρουση κορυφής. «Τα όρια ­ τόνιζαν ­ της υπερβολικής αυστηρότητας είναι πολύ κοντά με το αστείο. Εάν τώρα ο κ. Καραμανλής κάνει μια ακόμη διαγραφή, τότε θα δώσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι έχει χάσει το μέτρο».

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος από εδώ και στο εξής είναι δύσβατος και για τον κ. Κ. Καραμανλή και για τον κ. Κ. Μητσοτάκη.

Η πρώτη αναμέτρηση της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο θα είναι το βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΧΑΣΘΗΚΑΝ και πάλι οι εφημερίδες που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά που το κόμμα αντιμετωπίζει μείζον εσωκομματικό πρόβλημα. Μία μόνο εφημερίδα, η «Βραδυνή» διαπίστωσε ότι νικητής της αναμέτρησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Οι υπόλοιπες τέσσερις, ήτοι η «Καθημερινή», ο «Ελεύθερος Τύπος», ο «Αδέσμευτος Τύπος» και η «Απογευματινή», κατέγραψαν ειδησεογραφικά την κατάσταση, αποφεύγοντας να ταχθούν με το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς.

Πιο αναλυτικά, η «Βραδυνή» θεωρώντας ότι ο Κ. Καραμανλής ήταν «κυρίαρχος και ενώνει τη Ν.Δ.», υποστήριξε στο πρώτο της θέμα ότι τέθηκε «Νοκ Άουτ ο Ψηλός». Η εφημερίδα ερμήνευσε τις δηλώσεις Καραμανλή στη δευτερολογία του με τη φράση «την επόμενη φορά θα σε διαγράψω», και υποστήριξε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έκανε «πλήρη αναδίπλωση» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο «Αδέσμευτος Τύπος» είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο «Κοσσυφο… παίδιο η Ν.Δ.» και περιέγραφε τη συνεδρίαση με τις ακόλουθες επισημάνσεις: «Σκληρός στις θέσεις του ο Κ. Καραμανλής, Ενωτικοί οι Μητσοτάκης – Έβερτ». Η εφημερίδα γνωστοποιούσε τη θέση της με τις αναφορές «Ίδια γεύση» και «Η κρίση συνεχίζεται», ενώ σε άρθρο του ο Δημ. Ρίζος χαρακτήριζε «τραγελαφική» την εικόνα που παρουσίαζε το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο αρθρογράφος σημείωνε επίσης ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «περίσσεψε η υποκρισία».

Η «Καθημερινή» έκανε επίσης πρώτο θέμα τη συνεδρίαση υπό τον εύγλωττο τίτλο «ΝΔ: ανέβαλαν τη ρήξη» και την υποσημείωση ότι «στην Κ.Ο. επιβεβαιώθηκε απλώς το αγεφύρωτο χάσμα Ρηγίλλης – Μητσοτάκη». Κατά την εφημερίδα, τα όσα διημείφθησαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «η συνύπαρξη πλέον του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Καραμανλή στο ίδιο κόμμα είναι άκρως προβληματική» και «εμποδίζει το κόμμα στην παραγωγή αξιόπιστου πολιτικού λόγου».

Ο «Ελεύθερος Τύπος», δίνοντας την προοπτική της συνέχειας στην κρίση, απέδωσε τα γεγονότα με τον τίτλο «Κι όποιος αντέξει», παραθέτοντας υπό αυστηρή ουδετερότητα τις κύριες θέσεις των πρωταγωνιστών, ήτοι του Κ. Καραμανλή, του Κ. Μητσοτάκη, του Μ. Έβερτ και του Γ. Βαρβιτσιώτη. Ο Γ. Κύρτσος σε σχόλιό του σημείωνε ότι η Ν.Δ. μπήκε πλέον οριστικά στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας Καραμανλή και πρόσθετε με έμφαση ότι «οι δικαιολογίες περί υπονόμευσης, πραγματικής ή κατά φαντασίαν, τελείωσαν και όλοι περιμένουν να δουν ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο κ. Καραμανλής».

Τέλος, η «Απογευματινή» ήταν η μόνη εφημερίδα που πρόσκειται στη Ν.Δ. που δεν έδωσε το πρώτο της θέμα στη συνεδρίαση. Κατέγραψε το γεγονός με τη λέξη «ανακωχή» στην κορυφή της πρώτης σελίδας, επισημαίνοντας ότι υπήρξε και «αυστηρή προειδοποίηση Καραμανλή». Στις εσωτερικές σελίδες ανέφερε ότι «η ανάγκη ενότητας έφερε την ανακωχή».

ΣΦΗΝΑ στη μεγάλη εσωκομματική διαμάχη της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να μπει ή Πολιτική Άνοιξη ­ παίζοντας το χαρτί της συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές. Ο ευρωβουλευτής κ. Νικ. Κακλαμάνης έκανε χθες δηλώσεις υπέρ της γνωστής πρότασης Έβερτ για συνεργασία, αλλά έθεσε ως προθεσμία για να αρχίσουν οι σχετικές διαδικασίες τα τέλη του Μάρτη.

Στελέχη της «Άνοιξης» υποστηρίζουν ότι η κόντρα Καραμανλή – Μητσοτάκη δίνει τη δυνατότητα στον κ. Αντ. Σαμαρά, που απουσιάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτές τις ημέρες, να αποσπάσει το μάξιμουμ σε μία ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με τον κ. Κ. Καραμανλή, αφού διαβλέπουν ότι ό πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί πολύ γρήγορα να απαντήσει εμπράκτως στις κατηγορίες περί «συρρίκνωσης της παράταξης».

Μάλιστα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στελέχη της ­ όπως ο κ. Κακλαμάνης, που έκανε χθες και τη σχετική δήλωση στον Φλας ­ βρίσκονται σε επαφή με στελέχη της Ν.Δ., όπως ο κ. Μ. Έβερτ, καθώς και ότι οι δηλώσεις των δύο υπέρ της συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές ήταν προσυμφωνημένες.

Πάντως, οι επίσημες πηγές της «Άνοιξης» απέφευγαν χθες να υιοθετήσουν πλήρως τις δηλώσεις Κακλαμάνη ­ και επεσήμαιναν ότι δεν έχουν συζητηθεί στα αρμόδια όργανα του κόμματος. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το σχίσμα Ρηγίλλης – Αραβαντινού.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “