Το ματς στη Ν.Δ. τελείωσε χωρίς γκολ...

Άσφαιρα πυρά αντάλλαξαν οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας… και έδωσαν την εντύπωση ότι δεν μασάνε τα λόγια τους και επιμένουν στην αντιπαράθεση.

 


Έβερτ – Μητσοτάκης. Οι εκκλήσεις του πρώτου για ενότητα πρόλαβαν την αντίδραση του Κ. Καραμανλή στα όσα είχε πει ο επίτιμος

Ο ΠΡΩΗΝ πρωθυπουργός υπαναχώρησε από την επίμαχη δήλωσή του, με την οποία καλούσε τους οπαδούς του να καταψηφίσουν την ηγεσία της Ν.Δ. αποκαλύπτοντας ότι δεν προτίθεται αυτή την ώρα να εγκαταλείψει το κόμμα και να προχωρήσει στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Αλλά και ο κ. Κ. Καραμανλής δεν ήταν πρόθυμος να προχωρήσει στην τελική ρήξη. Έδειξε την πόρτα εξόδου στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά δεν την άνοιξε. Εμμέσως πλην σαφώς του είπε ότι δεν σκοπεύει να τον διώξει από το κόμμα και εάν θέλει να φύγει ας φύγει μόνος του.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. όλων των τάσεων με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έκρυβαν τη μεγάλη ανακούφισή τους για την επίτευξη της τεχνητής ­ έστω ­ συγκόλλησης που οδηγεί τους δύο μονομάχους σε προσωρινή ανακωχή. Τη διάθεσή τους αυτή, οι βουλευτές την εκδήλωσαν εγκαίρως στέλνοντας μήνυμα και στις δύο πλευρές να μην προχωρήσουν στη διάσπαση. Την ώρα που ο κ. Μ. Έβερτ απηύθυνε από το βήμα δραματική έκκληση να διαφυλαχθεί η ενότητα, όλοι οι βουλευτές συμφώνησαν μαζί του με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. «Οι τόνοι της ομιλίας του προέδρου του κόμματος όσο και του επίτιμου προέδρου δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα που δεν πρέπει να διαταραχθεί», είπε ο κ. Μ. Έβερτ προλαμβάνοντας την αντίδραση του κ. Κ. Καραμανλή στα όσα είχε πει ο κ. Μ. Μητσοτάκης.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι ποιο θα είναι το βήμα τού κ. Κ. Μητσοτάκη. Κορυφαία στελέχη προβλέπουν ότι θα υπάρξει μια περίοδος τεχνητής ηρεμίας, αλλά με την πρώτη ευκαιρία ο πρώην πρωθυπουργός θα χτυπήσει ξανά. Θα επικρίνει χειρισμούς της ηγεσίας σε κρίσιμα θέματα και θα αναμένει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Εάν αυτό ­ προσθέτουν ­ είναι αρνητικό για τη Ν.Δ., τότε θα δρομολογήσει την τελική του επίθεση.

ΒΑΡΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε μέσα σε πολύ βαριά ατμόσφαιρα. Μουδιασμένοι οι βουλευτές προσήλθαν στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Γερουσίας, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς θα συμβεί. Ο κ. Κ. Καραμανλής που πήρε πρώτος τον λόγο άνοιξε πυρ κατά του κ. Κ. Μητσοτάκη, χωρίς να τον κατονομάσει. Κατέστησε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να μη δεχθεί «πισώπλατα μαχαιρώματα, εσωστρέφεια, νοσηρό κλίμα, εσκεμμένες διαρροές, διφορούμενες δηλώσεις και προσωπικές στρατηγικές», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός και οι άλλοι διαφωνούντες στηρίζουν την κυβέρνηση. «Είναι σαφέστατο, τόνισε, ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε να διανοηθεί κανείς ότι θα παράσχουμε άλλοθι ή δεκανίκι σε μια κυβέρνηση, η παράταση του βίου της οποίας ζημιώνει την Ελλάδα».

Πριν ακόμη πει την τελευταία φράση της ομιλίας του ο κ. Κ. Καραμανλής, ο κ. Κ. Μητσοτάκης σήκωσε το χέρι του και ζήτησε τον λόγο. Όση ώρα ήταν στο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός, στην αίθουσα επικρατούσε άκρα σιωπή. Όλοι περίμεναν το διά ταύτα. Στην αρχή ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με την ηγεσία και διαφώνησε ανοιχτά με τις διαγραφές. Είπε ότι η απόφαση ήταν λάθος και διεγράφησαν σημαντικά στελέχη χωρίς σημαντικό λόγο και πρόσθεσε: «Ο κ. Γ. Σουφλιάς ήταν ο αντίπαλος του κ. Κ. Καραμανλή στο συνέδριο. Το 4Ο% διαγράφει το 3Ο% με συνοπτικές διαδικασίες και κατά παράβαση του καταστατικού του κόμματος. Αυτό δεν είναι πλέον συνήθης διαγραφή, είναι ρήγμα. Είναι σχίσμα, είναι διάσπαση». Αμέσως μετά πρότεινε να λάβει εκείνη την ώρα απόφαση η κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία να λέει ότι αυτές οι διαγραφές δεν έγιναν ποτέ. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι είχε ερωτηθεί εάν αποδέχεται να παραμείνει στη θέση του προέδρου του πειθαρχικού και είχε απαντήσει «ναι». Μάλιστα αποκάλυψε ότι τον περασμένο Μάιο δέχθηκε τον διορισμό του, ο οποίος φέρει την υπογραφή του κ. Κ. Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε λεπτομερώς γιατί κατά την άποψή του η Ν.Δ. πρέπει να έχει ανοιχτές τις πόρτες της και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά για να κερδίσει την εξουσία και προέβλεψε ότι εάν γίνουν σήμερα οι εκλογές η Ν.Δ. θα τις χάσει».

Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε αμηχανία στους βουλευτές. Λίγο αργότερα όμως ο κ. Κ. Μητσοτάκης, η ομιλία του οποίου ήταν μια στο καρφί και μια στο πέταλο, άλλαξε το κλίμα. «Θέλω να γνωρίζετε ­ είπε ­ ότι δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία. Με ενδιαφέρει να πάει καλά το κόμμα».

ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ

Το σκωτσέζικο ντους από τον κ. Κ. Μητσοτάκη συνεχίστηκε όταν άφησε ανοιχτό κάποια στιγμή το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει πολιτικό κενό και η φύση τα κενά που δημιουργούνται τα καλύπτει μόνη της. Στην επόμενη ενότητα όμως αναφερόμενος στον κ. Κ. Καραμανλή τον αποκάλεσε δύο φορές «ο πρόεδρός μας».

Η ανακούφιση στον κοινοβουλευτική ομάδα, πάντως, επήλθε όταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι ποτέ δεν είπε ότι η Ν.Δ. πρέπει να καταψηφισθεί και απέδωσε τις ερμηνείες της δήλωσής του στην εφημερίδα «Ημερησία» σε λαθεμένες εκτιμήσεις των ΜΜΕ.

Το κλίμα από εκείνη τη στιγμή και μετά άλλαξε. Τα πρόσωπα των περισσότερων βουλευτών άστραψαν. Αρκετοί βγήκαν ικανοποιημένοι στους διαδρόμους, λέγοντας ότι αποφεύχθηκε η διάσπαση. Η δήλωση του κ. Π. Ψωμιαδη αποδίδει το κλίμα εκείνης της στιγμής: «Οι κραυγές κατέληξαν ­ είπε ­ σε ψίθυρους καρδιάς».

Η νέα κατάσταση οριστικοποιήθηκε με την παρέμβαση Έβερτ, ο οποίος πάντως άσκησε έντονη κριτική στην Ν.Δ. για την αντιπολιτευτική της τακτική. «Να ανέβουν ­ τόνισε ­ οι αντιπολιτευτικοί τόνοι με άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις ιδίως στα θέματα που έχουν σχέση με τα προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνίας, των πολιτών και της διαφθοράς».

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΒΕΡΤ

Αίσθηση προκάλεσαν όμως δύο απόψεις που διατύπωσε ο κ. Μ. Έβερτ: Η πρώτη ήταν για τις διαγραφές που είπε ότι το θέμα θα εξετασθεί στο μέλλον με ψυχραιμία και η δεύτερη όταν κάλεσε την ηγεσία να κάνει άνοιγμα προς τους διαγραφέντες αλλά και προς τον κ. Α. Σαμαρά: «Να ολοκληρωθούν ­ είπε ­ μέχρι τα τέλη Απριλίου οι διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψήφιων δήμαρχων. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να ζητηθεί η γνώμη και των διαγραφέντων συνάδελφων όπως και του κ. Α. Σαμαρά. Είναι ένα καλό πρώτο άνοιγμα».

Αιχμές εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη άφησε και ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης τονίζοντας ότι «οι κακές συνήθειες του παρελθόντος μας κυνηγάνε και έτσι άρχισαν ξανά οι αμφισβητήσεις των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, η υπονόμευση του ενιαίου πολιτικού λόγου και οι διαφοροποιήσεις σε μείζονα θέματα, με αποτέλεσμα να βρεθούμε πάλι μπροστά σε νοσηρά φαινόμενα εσωστρέφειας».

Οι περισσότεροι βουλευτές που παρήλασαν από το βήμα, όπως οι κ.κ. Απ. Ανδρεουλάκος, Ευ. Μεϊμαράκης και Γ. Βουλγαράκης απηύθυναν εκκλήσεις για ενότητα και απέφυγαν να υπερασπισθούν την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή για διαγραφές.

Μετά την ομιλία του κ. Μ. Έβερτ, όλο το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην δευτερολογία τού κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος του κόμματος αφού απέρριψε την πρόταση του κ. Κ. Μητσοτάκη για επιστροφή των διαγραφέντων επανέλαβε με έμφαση τις θέσεις του, χωρίς όμως να υψώσει τον τόνο της φωνής του. Κατέστησε σαφές ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί ξανά εάν δεχθεί νέα υπονόμευση και απευθυνόμενος στον κ. Κ. Μητσοτάκη και την κ. Ντ. Μπακογιάννη, χωρίς να τους κατονομάσει, είπε: «Θα προχωρήσουμε μπροστά και όποιος θέλει ας ακολουθήσει. Όποιος δεν θέλει θέτει τον εαυτό του εκτός μάχης. Είναι σαφές ότι όποιος δεν μπορεί να συμμετάσχει φέρει την ευθύνη των πράξεών του».

ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΕΣ

Τα όσα συνέβησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα προκάλεσαν αντιδράσεις και σχόλια των διαγραφέντων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του κ. Γ. Σουφλιά, η οποία ερμηνεύτηκε και ως αιχμή κατά του κ. Κ. Μητσοτάκη: «Περίσσεψε ­ είπε ­ η υποκρισία και υπό την δαμόκλειο σπάθη των διαγραφών δεν έγινε ελεύθερη και ουσιαστική συζήτηση». Ηπιότερος ήταν ο κ. Σ. Μάνος, ο οποίος είπε ότι λυπάται για όσα συμβαίνουν «γιατί κάποιος πρέπει να αρθρώσει τον αντίλογο σε όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ.».

Μέσα στο κλίμα της χθεσινής κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως ήταν φυσικό ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα της ημερήσιας διάταξης, που ήταν η στρατηγική του κόμματος στις δημοτικές εκλογές. Έτσι ο κ. Σ. Δήμας κλείνοντας τη συνεδρίαση είπε με χιούμορ ότι εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση του κ. Θ. Αναγνωστόπουλου για τις δημοτικές εκλογές.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “