Θυμήθηκε τους ακροδεξιούς...

Την ανάγκην φιλοτιμίαν εποίησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και με καθυστέρηση έστρεψε τα βέλη του εναντίον των ακροδεξιών και βασιλοφρόνων του κόμματός του. Ξεκαθάρισε με έμφαση ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα του μεσαίου χώρου και προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τους βουλευτές της ακραίας πτέρυγας ότι δεν θα διστάσει τον πρώτο που θα μιλήσει να τον παραπέμψει στο Πειθαρχικό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ έξοδό του από το προεδρικό μέγαρο χθες το μεσημέρι, ο κ. Κ. Καραμανλής απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται από τους φίλους του κ. Κ. Μητσοτάκη ότι οδεύει ολοταχώς προς τα δεξιά τονίζοντας: «Εμείς εκφράζουμε τον μεσαίο πολιτικό χώρο μακριά από άκρα και ακρότητες με βασικούς άξονες πολιτικής αφενός μια φιλελεύθερη οικονομική πολιτική πρόταση και αφετέρου υψηλό δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας». Παράλληλα άφησε αιχμές και εναντίον του Πρωθυπουργού, ο οποίος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει ότι οι ακροδεξιοί στο εξής θα αλωνίζουν στη Ν.Δ. «Αυτά ­ είπε ­ είναι εκ του πονηρού και εξυπηρετούν μια κυβέρνηση η οποία είναι εγκλωβισμένη στο χθες. Εμείς κοιτάμε μπροστά».
Ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Κ. Καραμανλής «έβαλε πάγο» στους ακροδεξιούς βουλευτές σε μια προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες με την άλλη πλευρά. Μέχρι σήμερα είχε περιορισθεί να τους στέλνει μηνύματα για αυτοσυγκράτηση με τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον κ. Σ. Δήμα.

Οι βουλευτές φίλοι του κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν με επιφύλαξη τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κ. Καραμανλή. «Είναι μια θετική εξέλιξη ­ αλλά δεν αρκεί» έλεγαν χαρακτηριστικά και πρόσθεταν ότι θα περιμένουν με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις της ηγεσίας για να δουν εάν πράγματι εννοεί τα όσα είπε. Οι επιτελείς της Ρηγίλλης σχολίαζαν ότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει αποδείξει ότι δεν λέει λόγια και δεν συμβιβάζεται αλλά τολμάει να προχωρεί σε ρήξεις εάν αυτό το επιβάλλει το συμφέρον της παράταξης. Όσο για τους ακροδεξιούς δεν έδειξαν να ανησυχούν γιατί, όπως ορισμένοι απ’ αυτούς εξηγούσαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, είναι εκφραστές τουλάχιστον του 20% της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. και αυτό ­ κατά την εκτίμησή τους το λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του ο κάθε πρόεδρος του κόμματος.

Οι συγκρουόμενες ομάδες της Ν.Δ. δίνουν τώρα ραντεβού τη Δευτέρα στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις διαγραφές. Το θέμα συζήτησης είναι οι δημοτικές εκλογές, όμως ηγετικά στελέχη και αρκετοί βουλευτές σχεδιάζουν να ζητήσουν από το κ. Κ. Καραμανλή να συζητηθεί το θέμα των διαγραφών αλλά και η πορεία του κόμματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “