Δεν υπάρχουν κηδεμόνες στη Ν.Δ.

Ο κ. Σταύρος Δήμας είναι ένας από τους τρεις ανθρώπους που εμπιστεύεται περισσότερο ο κ. Κ. Καραμανλής και τους συμβουλεύεται καθημερινά πριν λάβει τις μικρές ή μεγάλες αποφάσεις του. Οι άλλοι δύο είναι ο κ. Δημήτρης Σιούφας και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο Σταύρος Δήμας, όταν κουραστεί από την πολιτική, «δραπετεύει» στη βιβλιοθήκη του, τα σινεμά και το κτήμα του στους Αγίους Θεοδώρους

ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΕΙ, όμως, να παραδεχθεί ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είναι χαρισματικός, όπως υποστηρίζουν οι στενοί του φίλοι. Αντίθετα, τού αναγνωρίζει ότι διαθέτει μεγάλη αυτοπεποίθηση και ότι είναι συγκροτημένος.

Τυπικά, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ελλείψει αντιπρόεδρου, είναι το νούμερο δύο του κόμματος. Το υψηλό αυτό αξίωμα δεν το απέκτησε επειδή ήταν ο άνθρωπος του Καραμανλή.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ουδέποτε είχε προσωπική και φιλική σχέση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Φίλοι και αντίπαλοί του εκτιμούν ότι «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Και αυτό διότι αποφεύγει τις αντιπαραθέσεις και τις συγκρούσεις, όταν δεν υπάρχει λόγος. Τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από όλα τα στελέχη, χωρίς όμως να είναι επιθετικός μαζί τους, και είναι μεθοδικός σε όλες τις κινήσεις του.

Πολλοί τον αποκαλούν «Σημίτη της Ν.Δ». Το ακούει μάλλον συμπαθητικά και λέει γελώντας: «Αυτό άλλοι το θεωρούν πλεονέκτημα και άλλοι μειονέκτημα.

Πάντως, έχουμε πράγματι κοινά σημεία με τον κ. Σημίτη. Μένουμε και οι δύο στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Εγώ μπαίνοντας στους Αγίους Θεοδώρους κι εκείνος βγαίνοντας».

ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Ο κ. Στ. Δήμας είχε πάρει μέρος στη μεταμεσονύχτια σύσκεψη στη Ρηγίλλης, στην οποία αποφασίστηκε η παραπομπή των 6 βουλευτών στο Πειθαρχικό. Συμφώνησε με τις διαγραφές, απέφυγε όμως να μιλήσει δημοσίως.

ΕΡ.: Πιστεύετε, πράγματι, αυτό που λέει επισήμως το κόμμα σας, ότι με τις διαγραφές σφυρηλατήθηκε η ενότητα;

ΑΠ.: Η ενότητα ενός κόμματος προσδιορίζεται από τις κοινές προσπάθειες για επίτευξη κοινών στόχων. Και υπό αυτή την έννοια, βεβαίως έχει επιτευχθεί η ενότητα της παράταξης.

ΕΡ.: Μα, στα σύγχρονα κόμματα είναι τρόπος επίλυσης των προβλημάτων οι διαγραφές;

ΑΠ.: Κανείς βεβαίως δεν επιθυμεί να καταφεύγει το κόμμα σε μέτρα τα οποία είναι επώδυνα για όλους.

ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ

ΕΡ.: Ωστόσο, έχασε η Ν.Δ. αξιόλογα στελέχη. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι την ώρα που ο κ. Σημίτης κάνει ανοίγματα και προς τα αριστερά του και προς τα δεξιά του, ο κόμμα σας συρρικνώνεται τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών;

ΑΠ.: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερα. Προβλήματα συνοχής και έντονων διαφωνιών. Συγκαλύπτονται και ξεπερνούνται όμως, λόγω της νομής της εξουσίας.

ΕΡ.: Υπήρξαν φίλοι σας οι κύριοι Μάνος και Σουφλιάς;

ΑΠ.: Ήμασταν στην ίδια παράταξη για πολλά χρόνια, έχουμε αγωνιστεί μαζί. Αλλά ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον κάναμε στενότερη παρέα.

ΕΡ.: Ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν φίλος σας πριν γίνει αρχηγός;

ΑΠ.: Ο κ. Καραμανλής, λόγω της διαφοράς ηλικίας που έχουμε, δεν ήταν φίλος μου με την έννοια να κάνουμε παρέα εκτός κόμματος.

ΕΡ.: Υπήρξε φίλος σας όμως ο κ. Έβερτ.

ΑΠ.: Ναι βεβαίως, ήμασταν και είμαστε με τον κ. Έβερτ στενότερα συνδεδεμένοι.

ΕΡ.: Είστε κι εσείς από εκείνους τους φίλους του, που πιστεύουν ότι υπήρξε παρεξηγημένος πολιτικός αρχηγός;

ΑΠ.: Βεβαίως. Νομίζω ότι ο κ. Έβερτ είχε όλα τα προσόντα να γίνει ένας πολύ καλός πρωθυπουργός, αλλά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, για τους οποίους έχουν γίνει κατ’ επανάληψη αναλύσεις, δεν πέτυχε να πείσει το εκλογικό σώμα, με αποτέλεσμα την ήττα της Ν.Δ.

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

ΕΡ.: Ο κ. Καραμανλής είναι ταλαντούχος πολιτικός. Οι φίλοι του λένε ότι είναι χαρισματικός. Συμφωνείτε μαζί τους;

ΑΠ.: Έχω την εντύπωση ότι ο προσδιορισμός του χαρισματικού συνήθως έρχεται μετά την επιτυχία. Και κατ’ επανάληψη έχει λεχθεί ότι έχουμε περάσει τις εποχές των χαρισματικών ηγετών. Για τον κ. Κ. Καραμανλή, ήθελα να πω ότι έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για έναν ηγέτη. Η αυτοπεποίθησή του συνδυάζεται με αίσθηση του χιούμορ, ώστε δεν γίνεται αλαζονικός.

ΕΡ.: Έχει κηδεμόνες όμως ο κ. Κ. Καραμανλής, λένε οι αντίπαλοί του.

ΑΠ.: Είναι εντελώς λαθεμένες αυτές οι εκτιμήσεις. Ο κ. Καραμανλής παίρνει αποφάσεις, αφού ακούσει, αλλά οι αποφάσεις είναι 100% δικές του.

ΕΡ.: Πιστεύετε ότι εκείνοι που τον βοήθησαν ενεργά στο συνέδριο δεν έχουν μεγαλύτερη επιρροή πάνω του;

ΑΠ.: Δεν μπορώ να απαντήσω σ’ αυτό το ερώτημα. Επιμένω πάντως ότι τις αποφάσεις τίς παίρνει ο ίδιος. Δεν αποκλείεται ορισμένες φορές να επιλέξει λιγότερο σωστά ή να επιλέξει διαφορετικά από αυτό που θέλουν ορισμένα στελέχη.

ΕΡ.: Πείτε μου μια λαθεμένη κίνησή του από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία.

ΑΠ.: Το χρονικό διάστημα που βρίσκεται επικεφαλής του κόμματος ήταν πολύ δύσκολο. Δεν μπορεί κανείς να του καταλογίσει ενέργεια, η οποία χαρακτηρίζεται λανθασμένη. Πιθανώς σε ορισμένες περιπτώσεις να μπορούσαν να γίνουν καλύτερες ενέργειες, αλλά αυτό είναι εντελώς υποθετικό.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΕΡ.: Είστε αρνητικός στην επιστροφή των διαγραφέντων στο κόμμα; Η κυρία Μπακογιάννη λέει ότι πρέπει να επιστρέψουν.

ΑΠ.: Δεν καταλαβαίνω. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ούτε εκ μέρους των ίδιων των στελεχών. Είναι τόσο πρόωρο ένα τέτοιο θέμα που δεν μπορεί να συζητηθεί καν.

ΕΡ.: Νέο κόμμα βλέπετε;

ΑΠ.: Για άλλο κόμμα εξουσίας δεν υπάρχει χώρος. Υπάρχει χώρος για κόμματα, θεματικά. Δηλαδή, όπως είναι Πράσινοι στη Γερμανία, οι Οικολόγοι, οι Κυνηγοί κ.λπ.

Θερμή χειραψία. «Ο Καραμανλής έχει αυτοπεποίθηση», λέει ο κ. Στ. Δήμας, παραδέχεται όμως ότι δεν είναι χαρισματικός, αφού «η εποχή των χαρισματικών έχει τελειώσει», όπως εξηγεί

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ Δήμας ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του να ηγηθεί της Ν.Δ.. Δεν τις εκδήλωσε όμως και ποτέ δημοσίως, αν και πιστεύει ότι έχει περισσότερα προσόντα από πολλούς διεκδικητές της ηγεσίας και της πρωθυπουργίας τόσο στο κόμμα του όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Οι φίλοι του λένε ότι «σίγουρα, σε αντίθεση με άλλους, ο Σταύρος μπορεί να ζήσει και να είναι απόλυτα ισορροπημένος και χωρίς να είναι αρχηγός». Και αυτό γιατί έχει διεξόδους. Διαβάζει πολύ, ακούει με κάθε ευκαιρία μουσική, βλέπει θέατρο και κινηματογράφο και «δραπετεύει» συχνά στο κτήμα του στους Αγίους Θεοδώρους.

Αποφεύγει τη δημοσιότητα και την κοσμική ζωή και στα δύσκολα επιστρατεύει το χιούμορ.

Οι σχέσεις του είναι καλές με τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Μοναδική εξαίρεση ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Κάτι άλλωστε που δεν το κρύβει, και όταν ερωτάται ποιες είναι οι σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό απαντά μονολεκτικά: «Οι δέουσες».

ΕΡ.: Μήπως έχετε παραμερίσει πλέον τις φιλοδοξίες σας; Στηρίξατε τον κ. Έβερτ, τώρα στηρίζετε τον κ. Καραμανλή. Μολονότι όλοι πιστεύουν ­ και εσείς ουδέποτε έχετε πει το αντίθετο ­ ότι θα επιθυμούσατε να ηγηθείτε της Ν.Δ.

ΑΠ.: «Στηρίζω την παράταξη της Ν.Δ. και δεν ξεχνώ ότι καθήκον του πολιτικού είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου όσο και αν αυτό ηχεί ρομαντικά ή κατά άλλους υποκριτικά».

ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ

ΕΡ.: Θα θέλατε πάντως κάποια μέρα να σας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσετε την τύχη σας στην ηγεσία;

ΑΠ.: «Ελπίζω ότι η Ν.Δ. επί Καραμανλή θα έχει συνεχώς επιτυχίες και ως εκ τούτου θα μπορέσω και εγώ μαζί με τα άλλα στελέχη της Ν.Δ. να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση και την πρόοδο της χώρας μας».

ΕΡ.: Είστε τόσο βέβαιος για τη νίκη του κόμματός σας στις εκλογές;

ΑΠ.: «Βέβαιος δεν μπορεί να είναι κανείς ποτέ, αλλά έχω την εντύπωση ότι η Ν.Δ. θα επιτύχει να πείσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να επιλέξει το πρόγραμμά της και τις θέσεις της. Αυτά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια δείχνουν τόσο το κόμμα της Ν.Δ. να προηγείται του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον πρόεδρο της Ν.Δ. να προηγείται σε δημοτικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια σύμπτωση που για πολλά χρόνια δεν υπήρχε».

Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

ΕΡ.: Η διείσδυση που έχει ο κ. Σημιτης στο κόμμα σας δεν σας ανησυχεί;

ΑΠ.: «Με τον ίδιο τρόπο διείσδυση είχε και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 και κέρδισε τις εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να παίρνει ο κ. Σημίτης ένα ποσοστό της Ν.Δ.».

ΕΡ.: Πολλοί πάντως στο κόμμα σας συνεχίζουν να αποκαλούν τον κ. Σημίτη συνετό ηγέτη, ο οποίος καλύπτει πολλές θέσεις της Ν.Δ.

ΑΠ.: «Το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία συμπεριφέρεται σωστά δεν σημαίνει ότι είναι συνετός ηγέτης ο κ. Σημίτης».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “