Δύο αγκάθια για Καραμανλή

Κυρίαρχος του παιχνιδιού αναδείχθηκε ο κ. Κ. Καραμανλής στις εσωκομματικές εκλογές για τα προεδρεία των τοπικών οργανώσεων.

ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ του αντίπαλοι επέλεξαν να μην αναμετρηθούν μαζί του σ’ αυτό το γήπεδο. Έτσι… έπαιξε μπάλα μόνος του και κέρδισε, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο του νέου κομματικού μηχανισμού σε όλη τη χώρα. Οι εκλογές διεξήχθησαν χωρίς επεισόδια και αντιπαραθέσεις των τοπικών στελεχών. Τα μόνα σημαντικά προβλήματα ήταν οι ομαδικές παραιτήσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης, οι οποίες έφθασαν τις 48, καθώς και η παραίτηση του προέδρου της Νομαρχικής Επιτροπής Λευκάδας.

ΠΡΟΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ

Η ηγεσία της Ν.Δ. αυτό το Σαββατοκύριακο δεν κατάφερε να πανηγυρίσει για την νίκη της στις εκλογές. Ένα άρθρο τού κ. Α. Ανδριανοπουλου στην εφημερίδα «Επενδυτής», ήταν αρκετό για να προκαλέσει νέα σύγχυση στην Ρηγίλλης. Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η Ν.Δ. θα οδηγηθεί στην συρρίκνωση εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να προωθεί τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Στην περίπτωση όμως που ο κ. Κ. Σημίτης υποχωρήσει, τότε θα προκύψει ανάγκη για την δημιουργία νέου κόμματος.

«Ο Πρωθυπουργός έχει την δυνατότητα να ανοίξει την βεντάλια της πολιτικής του απήχησης διευρυνόμενος αμφίπλευρα και προς την μετριοπαθή αριστερά και προς τη συνετή Δεξιά. Η οριστική τότε συρρίκνωση της Ν.Δ. θα ανοίξει ένα διαφορετικό κεφάλαιο στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου», επισημαίνει ο πρώην υπουργός και προσθέτει: «Στην περίπτωση πάλι που η κυβέρνηση πάλι ανακρούσει πρύμνα και συνεχίσει να βηματίζει διστακτικά στο τέλμα των κοινωνικών και οικονομικών αδιεξόδων, τότε αναπόφευκτα μια νέα πολιτική συσπείρωση θα εκφράσει με συνέπεια την ανάγκη του εκσυγχρονισμού. Το πολιτικό κενό και τα πρόσωπα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι η ενδεδειγμένη συγκυρία».

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Α. Ανδριανόπουλος λέει ότι τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να μπουν μπροστά στην ίδρυση ενός νέου κόμματος, είναι ο ίδιος και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων πριν από 10 ημέρες, που ήταν στο Λονδίνο, επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του και αντήλλαξαν απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, πάντως, κράτησε αποστάσεις από τις απόψεις Ανδριανόπουλου. Οι συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι «ασχολείται μόνο με τα προβλήματα του Δήμου και δεν ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις για δημιουργία πολιτικών κινήσεων».

Στη Ν.Δ. αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ­ δημοσίως τουλάχιστον ­ γύρισαν την πλάτη στον κ. Α. Ανδριανόπουλο. Ο κ. Κ. Καραμανλής απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Συνεργάτες του τόνιζαν όμως ότι «η παρέμβαση Ανδριανόπουλου δικαιώνει την απόφασή του να προχωρήσει σε διαγραφές».

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε στον πρώην υπουργό, ότι «από την συνδιάσκεψη, την Παρασκευή και το Σάββατο, προέκυψε «πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι φορέας εκσυγχρονισμού». Ο κ. Σ. Μάνος, ο οποίος είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο με τον κ. Α. Ανδριανόπουλο, απέφυγε να σχολιάσει τις θέσεις. Την ίδια στάση κράτησε και ο κ. Γ. Σουφλιάς. Συνεργάτες του Θεσσααλού πολιτικού τόνιζαν, ωστόσο, ότι «ο κ. Γ. Σουφλιάς έχει δηλώσει πως θα συμβάλει στην ανασύνταξη του φιλελεύθερου χώρου. Η ανασύνταξη του σοσιαλιστικού χώρου είναι χρέος άλλων».

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ

Όπως ήταν φυσικό, η παρέμβαση Ανδριανόπουλου προκάλεσε συζητήσεις και σχόλια στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Πρώτος ο κ. Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ το οποίο περιγράφει, δεν υπάρχει. Θα λεγόταν αλλιώς. Και επειδή δεν είναι αφελής ο φίλος μου ο Ανδρέας, εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να διαμορφώσει ζωτικό χώρο για να υπάρξει ένα νέο κόμμα. Ας κάνει το κόμμα που θέλει και εμείς εδώ είμαστε». Αλλά και ο κ. Κ. Λαλιώτης, από το βήμα της ιδεολογικής συνδιάσκεψης, σχολίασε σκωπτικά την παρέμβαση Ανδριανόπουλου. Μίλησε για τερατογένεση και για φλερτ την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και πρόσθεσε: «Η ανασυγκρότηση της Αριστεράς δεν μπορεί να γίνει χωρίς προγραμματικά και ιδεολογικά όρια».

Την ίδια στιγμή την ενόχληση της Ρηγίλλης εξακολουθούν να προκαλούν οι παρεμβάσεις τού κ. Μ. Έβερτ και οι αιχμές που αφήνει εναντίον της ηγεσίας. Χθες ­ μετά την ψήφιση στην Τοπική του Οργάνωση ­ αφού κάλεσε τα τοπικά στελέχη να βγουν στην κοινωνία και να ασχοληθούν με τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, τόνισε ότι «τα μέλη του κόμματος έκαναν πάντα το καθήκον τους και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς, η ηγεσία». Επίσης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» παίρνει αποστάσεις από την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή για διαγραφές και λέει ότι η κρίση τραυμάτισε την Ν.Δ.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ Ν.Δ

Στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές, σύμφωνα με τον υπεύθυνο οργανωτικού τού κόμματος κ. Γ. Βλάχο, ο οποίος συντόνισε την διαδικασία, η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Ψήφισαν περίπου 200.000 μέλη σε σύνολο 250.000 εγγεγραμμένων και εξέλεξαν 11μελή προεδρεία στις 2.500 Τοπικές Οργανώσεις. Μεταξύ των τοπικών στελεχών που έχουν εκλεγεί, υπάρχουν και προσκείμενοι στον κ. Μ. Έβερτ, την κ. Ντ. Μπακογιάννη και τον κ. Γ. Σουφλιά, αλλά στηρίχθηκαν και από την ηγεσία του κόμματος.

Πάντως, περίπου το 75% των εκλεγμένων είναι προσκείμενοι στον κ. Κ. Καραμανλή. Πολιτικοί φίλοι του κ. Γ. Σουφλιά μιλούσαν για σημαντικές αποχές στη Λάρισα, με αποτέλεσμα σε πολλές οργανώσεις να μη γίνουν εκλογές. Στην Ρηγίλλης, έλεγαν ότι αυτό δεν ισχύει και υποστήριζαν πως δεν έγιναν εκλογές μόνο σε 10 Οργανώσεις και θα γίνουν την άλλη Κυριακή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “