Παραιτήσεις για τις διαγραφές

Τον πλήρη έλεγχο των κομματικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα επιδιώκει ο Κ. Καραμανλής στις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη των προεδρείων των τοπικών οργανώσεων.

Ο ΑΓΙΟΣ Βαλεντίνος δεν φέρνει όμως μόνο κέρδη στον Κ. Καραμανλή αλλά και ζημίες. Στο Ηράκλειο της Κρήτης ξέσπασε η πρώτη οργανωμένη αντίδραση της βάσης για τις διαγραφές, με χιονοστιβάδα παραιτήσεων επώνυμων στελεχών της περιοχής.

Την Κυριακή προσέρχονται στις κάλπες 250.000 μέλη του κόμματος για να εκλέξουν τα 11μελή προεδρεία των τοπικών οργανώσεων. Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. σ’ αυτήν την εκλογή ουσιαστικά «παίζει» χωρίς αντίπαλο, αφού τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν να μην αναμετρηθούν με τον Κ. Καραμανλή. Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε σε μια κίνηση τακτικού ελιγμού με την οποία ουσιαστικά δεν αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης στους διαφωνούντες. Απέφυγε να περιχαρακωθεί στο δικό του στρατόπεδο και επέλεξε να στηρίξει τοπικά στελέχη, τα οποία έχουν αποδοχή μεγάλου μέρους τη βάσης και πολλά από τα οποία πρόσκεινται στον Μ. Έβερτ, στον Κ. Μητσοτάκη και στην Ντ. Μπακογιάννη.

ΟΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ…

Έτσι τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα είναι όλοι νικητές. Μοναδική εξαίρεση οι οργανώσεις της Αθήνας στις οποίες παραδοσιακά εκλέγονται πολλά στελέχη του στενού πυρήνα του Μ. Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί σ’ αυτές τις εκλογές. Το ίδιο δηλώνει και η κ. Ντ. Μπακογιάννη. Οι συνεργάτες της λένε ότι η τακτική της είναι η «επιλεκτική στόχευση». Τι σημαίνει αυτό; Στηρίζει στις οργανώσεις πολιτικούς του φίλους οι οποίοι διατηρούν επαφή με την πρώην υπουργό. Πολλούς από αυτούς στηρίζει όμως και ο Κ. Καραμανλής.

Πάντως χθες έδωσαν και πήραν οι καταγγελίες ότι στο παρά πέντε η ηγετική ομάδα προχώρησε στην παράνομη εγγραφή νέων μελών με στόχο να ελέγχει πλήρως την εκλογή. Ορισμένες καταγγελίες συνοδεύτηκαν με γραπτές ενστάσεις. Στο παιχνίδι ενεπλάκη και η ΟΝΝΕΔ, καθώς οι διαφωνούντες κατήγγειλαν ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Νέα Φιλαδέλφεια, στήθηκαν τα τελευταία 24ωρα οργανώσεις – «μαϊμούδες» της Νεολαίας.

ΕΦΥΓΑΝ 20

Και ενώ στη Ρηγίλλης ετοιμάζονται να γιορτάσουν τον έλεγχο της κομματικής βάσης από την ηγεσία, στο Ηράκλειο της Κρήτης εκδηλώθηκε αντίδραση της βάσης. Είκοσι στελέχη είπαν εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο στενός φίλος του Κ. Μητσοτάκη, Στ. Ματζαπετάκης, και παραιτήθηκαν από τη Ν.Δ.

Μεταξύ των στελεχών που φεύγουν από το κόμμα είναι πέντε μέλη της ΝΟΔΕ Ηρακλείου αλλά και πρόεδροι τοπικών οργανώσεων. Με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου τονίζουν πως «από σήμερα παραιτούμεθα από τη Ν.Δ. μια και η πορεία πλέον του κόμματος δεν συμβαδίζει ούτε με την ιδεολογία αλλά ούτε καν με την πολιτική που μέχρι τώρα εφάρμοζε».

Την επιστολή υπογράφουν τα μέλη της ΝΟΔΕ Φανούριος Κουδουμαλιωτάκης, Ιωάννης Φουντουλάκης, Ελένη Σολάκη, Ελένη Κουδουμαλιωτάκη και ο βιομήχανος Μιλτιάδης Καράτζης (μέλος της οικονομικής επιτροπής της ΝΟΔΕ).

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Υπογράφουν ακόμη ο αντιπρόεδρος του ΟΦΗ και πρώην μέλος της ΝΟΔΕ Γεώργιος Καραντινός, ο πρώην αντιπρόεδρος της Νομαρχιακής Αλέξανδρος Δραμηντινός και το πρώην μέλος Νικόλαος Καργάκης.

Ανάλογη επιστολή παραίτησης κατέθεσαν και στελέχη των τοπικών οργανώσεων του Νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα υπογράφουν: (Τ.Ο. Ασημίου) Νικόλαος Σταθάκης, (Τ.Ο. Διονυσίου – Παναγιάς) Δημ. Τζαγκαράκης, (Τ.Ο. Χαρακίου – Μεταξοχωρίου) Παναγ. Κοκοσάλης, (Τ.Ο. Ελιάς) Κων. Συντιχάκης, (Τ.Ο. Πύργου) Μιχ. Καλογιαννάκης, (Τ.Ο. Μεσοχωρίου) Χαράλαμπος Καραντινάκης, (Τ.Ο. Φόδελε) Μιχ. Κουτουμάνος, (Τ.Ο. Αλικαρνασσού) Στέλιος Ηλιού, (Τ.Ο. Αλικαρνασσού) Γεώργιος Κρασανάκης, (Τ.Ο. Ηρακλείου) Νίκος Τσαγκαράκης, (Τ.Ο. Ανωπόλεως) Νικόλαος Αλεξανδράκης, (Τ.Ο. Αστυρακίου) Νικόλαος Στρατήγης, (Τ.Ο. Μασταμπά) Νικόλαος Σπαθαράκης, (Τ.Ο. Ελιάς) Νικ. Μεραμβελιωτάκης. Επιστολή διαμαρτυρίας για τις διαγραφές έστειλε και ο πρώην πρόεδρος της Τοπικής Αλικαρνασσού Γιώργος Κρασανάκης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “