Ν.Δ.: Σφυρίζουν... αδιάφορα

Με αδιαφορία, χαμόγελα με νόημα και ειρωνικά σχόλια αντιμετωπίζουν οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης και Μ. Έβερτ αλλά και οι φίλοι τους βουλευτές την απειλή του προέδρου της Ν.Δ. ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε νέες διαγραφές.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα οι διαγραφέντες παγώνουν προς το παρόν τα σχέδιά τους για την ίδρυση νέου κόμματος, προχωρούν όμως στη συγκρότηση άτυπης κοινοβουλευτικής κίνησης. Η πρώτη αντίδραση στην προειδοποίηση Καραμανλή ήρθε από τον πρώην πρωθυπουργό. Οι δημοσιογράφοι που τον περίμεναν λίγο μετά τις 9 το πρωί έξω από το γραφείο του, του ζήτησαν να σχολιάσει το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί και ο ίδιος στο Πειθαρχικό. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης, αφού χαμογέλασε, είπε με ειρωνικό τρόπο: «Δεν πειράζει, δεν πειράζει».

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει αυτή την περίοδο να μην κάνει δηλώσεις για τα εσωκομματικά της Ν.Δ. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του όμως δεν χάνει την ευκαιρία να επικρίνει με δριμύτητα τον κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και να διακωμωδεί τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα του. Στελέχη της Ν.Δ. που διατηρούν στενή επικοινωνία μαζί του έλεγαν χθες ότι «ο κ. Κ. Καραμανλής πρέπει να αποφασίσει τελικά εάν ο κ. Μητσοτάκης είναι υπερκομματικός ή είναι στέλεχος του κόμματος που μπορεί να παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό».

Ο κ. Μ. Έβερτ ­ όπως λένε οι φίλοι του βουλευτές ­ αντιμετωπίζει με παγερή αδιαφορία τις απειλές. Και ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις και να ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα όσο και εάν ενοχλεί αυτό κάποιους στην Ρηγίλλης.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Α. Σπηλιωτόπουλος πάντως επιβεβαίωσε εμμέσως ότι και οι κ.κ. Μητσοτάκης και Έβερτ ήταν αποδέκτες της αυστηρής προειδοποίησης του προέδρου της Ν.Δ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη χθες συναντήθηκε για πρώτη φορά από την ημέρα των διαγραφών με τον κ. Κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση των τομεαρχών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπαίνοντας είπε γεια σας και έριξε μια κλεφτή μάτια στην κ. Ντ. Μπακογιάννη. Εκείνη με παγωμένο ύφος ­ όπως έλεγαν αργότερα στελέχη που ήταν παρόντα ­ είπε ένα τυπικό «Καλημέρα». Λίγο αργότερα η τομεάρχης ζήτησε να ξεκαθαρίσει η γραμμή του κόμματος για το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή και θα αφορά την μετοχοποίηση της ΔΕΠ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι το κόμμα είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Μια θέση με την οποία συμφωνεί απόλυτα η κ. Ντ. Μπακογιάννη, ζήτησε όμως να είναι ξεκάθαρη η κομματική γραμμή ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με βουλευτές που ενδεχομένως διαφωνούν μ’ αυτή τη θέση. Ο κ. Στ. Δήμας παρενέβη λέγοντας στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη: «Εσύ είσαι η αρμοδία τομεάρχης που θα καθορίσεις τη γραμμή και σε συνεννόηση με την ΟΚΕ θα ενημερωθούν οι βουλευτές για την κομματική θέση».

Οι διαγραφέντες από την πλευρά τους σχεδιάζουν μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις τους. Ήδη έχουν καταλήξει να λειτουργούν στη Βουλή ως συγκροτημένη κοινοβουλευτική κίνηση. Θα καταθέτουν από κοινού επερωτήσεις και θα συμφωνούν ή θα διαφωνούν με τις θέσεις της κυβέρνησης και της Ν.Δ. εάν αυτές είναι σύμφωνες με τις απόψεις τους. Οι συνεργάτες του κ. Γ. Σουφλιά σχολιάζοντας χθες τις νέες απειλές για διαγραφές τόνιζαν ότι «στο εξής το πρόβλημα θα το έχουν όσοι βρίσκονται εντός των τειχών της Ν.Δ.».

Ο κ. Στ. Μάνος, που βρίσκεται στο Λονδίνο, συναντήθηκε με τον κ. Α. Ανδριανόπουλο. Συνομίλησαν για μία ώρα και συμφώνησαν σε πολλά θέματα. Ο κ. Στ. Μάνος μίλησε για κρίση στη Ν.Δ. και ο κ. Α. Ανδριανόπουλος για αποσάθρωση του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “