Παίρνει τα συνθήματα τών... διαγραφέντων

Δύο φορές μέσα σε τέσσερα 24ωρα ο κ. Κ. Καραμανλής γύρισε την πλάτη στον κ. Μ. Έβερτ. Την ημέρα των διαγραφών αγνόησε την έκκλησή του για αναβολή της συνεδρίασης του Πειθαρχικού, ώστε να αντιμετωπισθεί με ψυχραιμία η κατάσταση. Χθες, απέρριψε την πρότασή του για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα ετοιμάζεται να εγκαταλείψει ­ προς το παρόν τουλάχιστον ­ το ιδεολογικό πλαίσιο της περιόδου Έβερτ και να υιοθετήσει πολιτικές θέσεις του κ. Κ. Μητσοτάκη και των διαγραφέντων.

Το νέο σύνθημα στην Ρηγίλλης είναι:

«Κατάληψη θέσεων του εχθρού». Αυτό σημαίνει ότι σύντομα ο κ. Καραμανλής πρέπει να καταλάβει τον ιδεολογικό χώρο των κ.κ. Σουφλιά και Μάνου, ώστε να μην αφήσει περιθώριο για την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του κ. Κ. Καραμανλή το μεσημέρι της Δευτέρας να παραπέμψει στο Πειθαρχικό τους επτά βουλευτές, ο κ. Μ. Έβερτ έστειλε επιστολή στον κ. Κ. Καραμανλή με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Ν. Μπάλιο, στην οποία ανέφερε: «Η συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου πρέπει να αναβληθεί για να αναζητηθεί λύση που να υπηρετεί την ενότητα του κόμματος». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενήργησε ως να μην έλαβε ποτέ αυτή την επιστολή.

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Χθες ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. επανήλθε με νέα επιστολή. Αυτήν τη φορά την έστειλε στον κ. Σ. Δήμα ζητώντας έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη για να συζητηθούν οι ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα μετά τις διαγραφές. Η απάντηση του κ. Κ. Καραμανλή ήταν και πάλι αρνητική. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνέλθει στις 21 Φεβρουαρίου, στον Βόλο, για να συζητηθεί το θέμα της ανεργίας», διεμήνυσε ο κ. Σ. Δήμας στον κ. Μ. Έβερτ.

Την ώρα που έφθανε η επιστολή στην Ρηγίλλης στο γραφείο τού κ. Κ. Καραμανλή ήταν ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος κατά την έξοδό του, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, σχολίασε: «Πριν από 15 ημέρες είχε συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα συνέλθει πάλι κάποια στιγμή». Στόχος τού κ. Μ. Έβερτ ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ ήταν με αυτήν τη συνεδρίαση το κόμμα να δώσει το σύνθημα για δυναμική αντιπολίτευση, με νέο ξεκίνημα και να πέσουν οι τόνοι μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης απάντησε στον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μιλήσει για επίδοξους κηδεμόνες του προέδρου της Ν.Δ., φωτογραφίζοντας τους κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, Αχ. Καραμανλή και Γ. Κεφαλογιάννη. «Δεν επιδίωξα ποτέ ­ τόνισε ­ να παίξω το ρόλο του κηδεμόνα ούτε θέλω να παίξω τέτοιο ρόλο».

ΑΝΗΣΥΧΕΙ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την απόφασή του να προχωρήσει στη λήψη πειθαρχικών μέτρων, αλλά εκείνοι που τον ξέρουν καλά λένε ότι είναι βαθύτατα ανήσυχος για το μέλλον.

Και αυτό γιατί γνωρίζει ότι εάν τώρα δεν προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, κινδυνεύει να οδηγήσει το κόμμα του στη συρρίκνωση.

Οι εισηγήσεις που δέχεται από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σ. Δήμα, αλλά και από άλλους στενούς συνεργάτες του είναι να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε ανοίγματα.

Δηλαδή να αναμορφώσει τον πολιτικό του λόγο χρησιμοποιώντας θέσεις και συνθήματα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν οι διαγραφέντες.

Έτσι, εκτιμούν οι επιτελείς της Ρηγίλλης, θα εμβολίσει τον λεγόμενο κεντρώο χώρο στον οποίο απευθύνεται ο κ. Γ. Σουφλιάς, αλλά παράλληλα θα κερδίσει την εκτίμηση του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος πάντα παρακολουθούσε τις απόψεις του κ. Σ. Μάνου. Οι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή λένε με νόημα ότι «τώρα που είναι απαλλαγμένος από το άγχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα τους βγαίνει διαρκώς από τα αριστερά.

Πριν προλάβουν να πάρουν το λόγο στη Βουλή, εκείνος θα έχει καλύψει τις θέσεις τους».

Οι διαγραφέντες απαντούν ότι όλα αυτά είναι μια κουβέντα. Και εξηγούν ότι από την μια μέρα στην άλλη δεν μπορείς να απευθυνθείς σε ένα κομμάτι της κοινωνίας.

«Για να είσαι πιστευτός ­ τονίζουν ­ πρέπει να έχεις δώσει δείγμα γραφής για πολλά χρόνια με την πολιτική σου παρουσία».

ΠΡΩΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ

Ο κ. Κ. Καραμανλής χθες προχώρησε στο πρώτο άνοιγμά του στην μητσοτακική πτέρυγα. Τοποθέτησε στη θέση του τομεαρχη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού την κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Πολλοί στη Ν.Δ. λένε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής έχασε την ευκαιρία να διευρύνει το όργανο με την τοποθέτηση δύο νέων στελεχών, των κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Μ. Κεφαλογιάννη. Αυτό ήταν ένα σενάριο το οποίο συζητούσαν αρχικά οι επιτελείς της Ν.Δ.

Το πρώτο στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο κ. Κ. Καραμανλής το επόμενο διάστημα αναμένεται να δώσει αύριο σε ομιλία του σε εκδήλωση πολυτέκνων στην Πάτρα. Στην Αχαΐα θα βρίσκονται από σήμερα και οπαδοί του, που ετοιμάζουν στο Αίγιο θερμή υποδοχή.

* Για πρώτη φορά μετά τις διαγραφές θα μιλήσει και η κ. Ντ. Μπακογιάννη σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στη Χαλκιδική, ενώ ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Νομό Ηλείας.

Ο κ. Στ. Μάνος αναχώρησε για το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Α. Ανδριανόπουλο, ενώ ο κ. Γ. Σουφλιάς έχει προσκληθεί από ψηφοφόρους του στη Λάρισα για αύριο, αλλά ­ όπως έλεγαν χθες το βράδυ οι συνεργάτες του ­ κατά πάσα πιθανότητα θα αναβάλει το ταξίδι του λόγω της κακοκαιρίας.

ΟΧΙ ΣΑΜΑΡΑ

Χθες οι συνεχιζόμενες συζητήσεις και οι δηλώσεις βουλευτών για το ενδεχόμενο προσέγγισης Ν.Δ. και Πολιτικής Άνοιξης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Α. Σαμαρά.

Σε δήλωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται: «Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί τον Αντώνη Σαμαρά και την Πολιτική Άνοιξη ως άλλοθι σε παιχνίδια παρασκηνίων και προσωπικών σχεδιασμών».

* Εν τω μεταξύ, ο κ. Κ. Μητσοτάκης προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αθηναϊκή», που κάνει λόγο για έλλειμμα 9 δισεκατομμυρίων στην Ν.Δ. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το δημοσίευμα συκοφαντικό. Αλλά και η Ν.Δ. πήρε θέση τονίζοντας ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αποσκοπεί στην δημιουργία ψευδών εντυπώσεων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “