Ο φόβος νέων διαγραφών κλείνει τα στόματα

Φερμουάρ στα στόματα των διαφωνούντων έβαλε ο κ. Κ. Καραμανλής με τις απειλές του για νέες διαγραφές. Τρία 24ωρα μετά τις διαγραφές και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος επικρατεί πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ν.Δ. σιωπή. Ουδείς βουλευτής τολμά να υπερασπισθεί τα άλλοτε ισχυρά και κορυφαία στελέχη του κόμματος, τους κ.κ. Γ. Σουφλιά και Σ. Μάνο. Ούτε καν ορισμένοι από εκείνους που στήριξαν ενεργά την λεγόμενη «κίνηση των τριών» στο συνέδριο.

ΔΕΚΑΔΕΣ βουλευτές και στελέχη σπεύδουν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους υπερασπίζονται σε όλους του τόνους τα πειθαρχικά μέτρα και τις αποφάσεις του αρχηγού. «Είμαι έτοιμος να διαγράψω και άλλους», λέει με κάθε ευκαιρία ο κ. Καραμανλής και οι διαφωνούντες έχουν πλέον κάθε λόγο να τον πιστεύουν.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο γραμματέας της Κινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σ. Δήμας είναι καθημερινά ο αποδέκτης αυτού του κλίματος. Οι περισσότεροι βουλευτές τον επισκέπτονται στο γραφείο του και του επισημαίνουν ότι οι ψηφοφόροι τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις διαγραφές και πως ο κ. Κ. Καραμανλής υλοποίησε το αίτημα της βάσης για ενότητα. Ο κ. Σ. Δήμας σχολιάζοντας τα όσα ακούει καθημερινά, λέει γελώντας: «Μεταξυ μας, τέτοιες ημέρες δεν περίμενα να μου λένε και τίποτε άλλο».

Το ίδιο συμβαίνει και στις οργανώσεις όλης της χώρας. Όλοι στη Ν.Δ. θυμούνται την επομένη της επανεκλογής Έβερτ στην ηγεσία της Ν.Δ. Τοπικά στελέχη στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας να κάνουν γυαλιά καρφιά τα γραφεία των οργανώσεων και να απειλούν με αποχώρησή τους από το κόμμα. Τώρα φθάνουν συνεχώς στην Ρηγίλλης ψηφίσματα και τηλεγραφήματα συμπαράστασης στον αρχηγό.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. ήταν πάντα ιδιαίτερα ομιλητικοί. Όχι μόνο την περίοδο Έβερτ, αλλά και την περίοδο Μητσοτάκη οι διαφωνούντες βουλευτές ήταν περισσότερο γνωστοί από τους νομιμόφρονες, λόγω της καθημερινής τους παρουσίας στα ΜΜΕ. Τώρα οι βουλευτές αποφεύγουν να λένε τις απόψεις του, ακόμη και σε πηγαδάκια της Βουλής. Το χιούμορ τού κ. Απ. Ανδρεουλάκου, όταν μιλούσε χθες με συνάδελφους του στη Βουλή, είναι ενδεικτικό αυτού του κλίματος: «Φοβάμαι παιδιά μη διαγράψει ακόμη και μένα».

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Αρκετοί διαφωνούντες βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι είναι αδύνατον να αντιδράσουν και εξηγούν ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να μπει μπροστά κάποιο κορυφαίο στέλεχος, ώστε να έχουν μια ομπρέλα προστασίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί τώρα, αφού ο κ. Κ. Μητσοτάκης, που γνωρίζει καλά τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, σταμάτησε τις επιθέσεις εναντίον τού κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με τις εξελίξεις, αλλά όπως λένε οι φίλοι του βουλευτές ξέρει ποτέ να μιλάει και ποτέ να σιωπά, μέχρι να αιφνιδιάσει με την επόμενη κίνησή του.

Μάλιστα χθες, με δήλωση κύκλων του, ξεκαθάρισε ότι δεν συμμετέχει σε κινήσεις δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα. «Ο κ. Κ. Μητσοτάκης εάν έχει να πει κάτι, το λέει μόνος του. Δεν μπορεί να τον εμπλέκει κανείς σε διάφορα σενάρια».

Πάντως, στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η σιωπή που επιβάλλεται με το φόβο δεν είναι λύση. Σύντομα πρέπει αυτό το σύνδρομο να ξεπεραστεί, γιατί διαφορετικά οι βουλευτές θα αποφεύγουν να πουν τις απόψεις τους φοβούμενοι μήπως αυτές δεν είναι εντός κομματικής γραμμής.

ΚΙΝΗΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ

Την ίδια ώρα ο κ. Γ. Σουφλιάς βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ίδρυση πολιτικής κίνησης. Επικοινωνεί διαρκώς με πολιτικούς του φίλους σε όλη τη χώρα σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει τους πρώτους πυρήνες του νέου πολιτικού φορέα. Οι συνεργάτες του λένε ότι η ανταπόκριση των τοπικών στελεχών είναι μεγάλη και πολλοί τού ζητούν να προχωρήσει σε κόμμα. Ο ίδιος απαντά ότι θα ήταν αφελές να μιλήσει τώρα κάποιος για νέο κόμμα. Προσθέτει ωστόσο ότι ο η ηγεσία της Ν.Δ. μετά τις διαγραφές έχει δημιουργήσει ένα άλλο κόμμα, το οποίο δεν εκφράζει πλέον το σύνολο της παράταξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, ενώ ο κ. Σ. Μάνος δείχνει να μην είναι βιαστικός. Σήμερα αναχωρεί για το Λονδίνο, όπου ενδεχομένως θα συναντηθεί με τον κ. Α. Ανδριανόπουλο και μετά την επιστροφή του στην Αθήνα θα σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του. Βρίσκεται, πάντως, σε επαφή και με τον κ. Γ. Σουφλιά και με τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Συνάντηση με τον κ. Α. Ανδριανόπουλο, στο Λονδίνο, θα έχει και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Όσο για τον κ. Α. Ανδριανόπουλο που έβλεπε θετικά την επιστροφή του στην Ν.Δ., τώρα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος. Εξακολουθει να έχει καλή προσωπική σχέση με τον κ. Κ. Καραμανλή, εκφράζει όμως την έντονη διαφωνία του με τις διαγραφές και επισημαίνει ότι έκανε λάθος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Έτσι προς το παρόν απομακρύνεται η επανένταξή του στο κόμμα.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ

Ο κ. Κ. Καραμανλής αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις διαγραφές. Πιστεύει ότι η κίνησή του τον ωφέλησε πολιτικά και ζητεί από τα στελέχη του να αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις με τους διαφωνούντες. Χθες το πρωί στην τακτική σύσκεψη με τους συνεργάτες του δεν έθεσε καθόλου το ζήτημα των διαγραφών. Μίλησε αναλυτικά για την στάση του κόμματος στις δημοτικές εκλογές και ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. θα προτείνει υποψηφίους μόνο στους μεγάλους δήμους. Στους μικρούς θα επιλέξουν οι τοπικές κοινωνίες. Αυτή ήταν και η πρόταση του αρμόδιου για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Θ. Αναγνωστόπουλου, με την οποία είχε διαφωνήσει ο κ. Μ. Λιάπης. Στόχος της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι να μην αναμετρηθεί με το ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά και γι’ αυτό ετοιμάζεται να προσφέρει την έμμεση στήριξή της σε πρόσωπα που έχουν κοινωνική αποδοχή, ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχονται. Θα προτιμούσε βεβαίως η πολιτική τους προέλευση να είναι από το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό ή να έχουν καταγραφεί ως αντάρτες του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ

Μπορεί στις επίσημες συσκέψεις να μη θέτει το θέμα των διαγραφών ο κ. Κ. Καραμανλής, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του όμως εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος. Όχι γιατί ανησυχεί μήπως ιδρυθεί νέο κόμμα. Η άποψή του είναι ότι οι διαγραφέντες δεν θα προχωρήσουν άμεσα σε μια τέτοια κίνηση. Ανησυχεί όμως για το αυτονόητο: την συρρίκνωση του κόμματος μετά την διαγραφή κορυφαίων στελεχών. Φίλοι και αντίπαλοι του κ. Γ. Σουφλιά εκτιμούσαν ότι είναι από τα ελάχιστα στελέχη της Ν.Δ. που μπορούν να εμβολίσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ο κ. Σ. Δήμας και άλλοι επιτελείς της Ρηγίλλης εισηγούνται στον κ. Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε ανοίγματα προς το κέντρο και να μην περιχαρακώσει το κόμμα στα όρια της παραδοσιακής Δεξιάς.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ από την αντιπαράθεση των διαγραφέντων με την ηγεσία της Ν.Δ. τηρεί ο κ. Μ. Έβερτ. Αποφεύγει να κάνει δηλώσεις και να τοποθετηθεί δημοσίως για τα όσα συνέβησαν στο κόμμα τα τελευταία 24ωρα. Όταν ερωτάται, απαντά ότι τη θέση του τη γνωστοποίησε γραπτώς στον κ. Κ. Καραμανλή με επιστολή που του έστειλε λίγες ώρες πριν συνεδριάσει το Πειθαρχικο:
Το πριεχόμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Είναι γνωστές οι απογοητεύσεις και οι πικρίες που δέχθηκα κατά τη διάρκεια της θητείας μου από ορισμένους συναδέλφους μας. Οι εθνικές όμως περιστάσεις και η συνοχή του κόμματος επιβάλλουν ψύχραιμες αποφάσεις. Πιστεύω ότι η συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου πρέπει να αναβληθεί για να αναζητηθεί λύση που να υπηρετεί την ενότητα του κόμματος».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “