Καραμανλής εν ευφορία

Πριν στεγνώσει το μελάνι στην απόφαση του Πειθαρχικού της Ν.Δ., οι διαγραφέντες πέρασαν στην αντεπίθεση. Κατηγόρησαν με δριμύτητα τον κ. Κ. Καραμανλή και την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., ενώ ουσιαστικά προανήγγειλαν την δημιουργία πολιτικής κίνησης, η οποία, ενδεχομένως, θα αποτελέσει τον πυρήνα της συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα.

ΚΑΙ ΕΝΩ οι διαγραφέντες σε πολύωρες συσκέψεις σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, ο κ. Κ. Καραμανλής απειλεί με νέες διαγραφές όσους βουλευτές τολμήσουν να διαφωνήσουν στο μέλλον μαζί του. Δηλώνει ταυτόχρονα απόλυτα ικανοποιημένος με την απόφασή του να διαγράψει τους κ.κ. Γ. Σουφλιά, Σ. Μάνο και Β. Κοντογιαννόπουλο και να θέσει εκτός κόμματος για ένα χρόνο τους κ.κ. Π. Τατούλη Α. Παπαληγούρα και Ν. Κάκκαλο. Οι δηλώσεις ικανοποίησης της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ, συνάντησαν όμως τη σκληρή απάντηση των δύο πρώην πρωθυπουργών, των κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και κ. Γ. Ράλλη.

Τα πρόσωπα της ημέρας χθες ήταν, ωστόσο, οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς, Σ. Μάνος και Β. Κοντογιαννόπουλος. Ο καθένας με το δικό του τρόπο προανήγγειλε ότι βρίσκεται στα σκαριά η δημιουργία πολιτικής κίνησης. Περισσότερο αιχμηρός ήταν ο κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος για άλλη μία φορά, σε εθνικό δίκτυο, μίλησε για «ηθικά ανεπίτρεπτη αλαζονική και πραξικοπηματική απόφαση μιας μικρής ομάδας της Ρηγίλλης», η οποία δημιουργεί «με περισσή αφροσύνη ένα άλλο κόμμα στα μέτρα της».

Χθες, ο Θεσσαλός πολιτικός έμεινε όλο το πρωί στο σπίτι. Μίλησε στο τηλέφωνο με εκατοντάδες πολιτικούς του φίλους σε όλη την χώρα, οι οποίοι ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ τον προέτρεψαν να δώσει τη μάχη και σε καμία περίπτωση να μην παραμείνει σιωπηλός. Ο ίδιος δεν κάνει λόγο για νέο κόμμα και εκτιμά ότι ενδεχομένως να υπάρξει σύντομα αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Εν τω μεταξύ, όμως, θα δημιουργήσει κίνηση με πυρήνες στελεχών σε όλη τη χώρα. Στόχος του είναι να μιλάει καθημερινά εντός και εκτός Βουλής, να περιοδεύει σε όλους τους νομούς της χώρας και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις στα πολιτικά προβλήματα.

Στο ίδιο κλίμα, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, ήταν και ο κ. Σ. Μάνος. Μιλώντας την ίδια ώρα με τον κ. Γ. Σουφλιά, είπε ότι εκείνοι που έκαναν τις διαγραφές γκρέμισαν το φράγμα της ενότητας στη Ν.Δ. Και πρόσθεσε με έμφαση: «Το νερό που χύθηκε θα βρει το δρόμο του. Η ζημία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα διορθωθεί. Θα χρειαστεί μεγάλος κόπος και μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει όμως να γίνει για το καλό του τόπου».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Σ. Μάνος βρίσκονται σε επικοινωνία και συντονίζουν τη δράση τους. Ακόμη, πάντως, δεν βρίσκονται σε συνεννόηση ­ όπως λένε οι συνεργάτες τους ­ για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα. Έχουν αποφασίσει, ωστόσο, ότι θα συνεργάζονται εντός και εκτός Βουλής για θέματα στα οποία έχουν τις ίδιες απόψεις. Η συνεργασία τους θα είναι στενή και με τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς και με τους δύο. Τόσο πάντως ο κ. Γ. Σουφλιάς όσο και ο κ. Σ. Μάνος διέψευδαν τα σενάρια περί δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα με επικεφαλής τον κ. Κ. Μητσοτάκη.

Ενεργό στέλεχος της νέας κίνησης θα είναι και ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, ο οποίος χθες σε συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε την ηγεσία της Ν.Δ. ότι προχώρησε σε διαγραφές για να καλύψει τις δικές της αδυναμίες και παραλείψεις. Και όταν ρωτήθηκε εάν βλέπει την δημιουργία του νέου φορέα, απάντησε με τρόπο που άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Η γοητεία της πολιτικής ­ είπε ­ είναι το απρόβλεπτο και το απρόσμενο».

Ο πιο ευρηματικός από όλους τους διαγραφέντες που επέκριναν την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. ήταν ο κ. Μ. Κάκκαλος, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε «ανταρτοδικείο» το Πειθαρχικό Συμβούλιο, τόνισε: «Φαίνεται ότι θα είναι μακρά η περίοδος της αντιβασιλείας για την ηγεσία της Ν.Δ».

Η πρώτη αντίδραση της χθεσινής ημέρας για την απόφαση του Πειθαρχικού ήρθε από τον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, προσερχόμενος στο γραφείο του, έκανε λόγο «για μικρή ομάδα επίδοξων ηγεμόνων, η οποία προετοίμασε και εκτέλεσε προγραφές». Ο πρώην πρωθυπουργός ­ όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες του ­ αναφερόταν στους κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Κεφαλογιάννη, Αχ. Καραμανλή και Π. Μολυβιάτη, οι οποίοι συμμετείχαν στην μεταμεσονύκτια σύσκεψη στην Ρηγίλλης, την Δευτέρα, οπότε και αποφασίστηκαν οι διαγραφές.

Το απόγευμα ακολούθησε η αντίδραση του κ. Γ. Ράλλη, ο οποίος κάλεσε το κ. Κ. Καραμανλή να αντιληφθεί το λάθος του και να αποκαταστήσει την ψυχική ενότητα της παράταξης, ενώ αποκάλυψε ότι τον είχαν ενημερώσει οι κ.κ. Γ. Βαρβιτσιώτης και Αχ. Καραμανλή για τις προθέσεις της ηγεσίας και εκείνος επιχείρησε να τους αποτρέψει».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Πάντως, στο στρατόπεδο της ηγετικής ομάδας πάντως πνέει άνεμος μεγάλης αισιοδοξίας. Ο κ. Κ. Καραμανλής πήγε νωρίς χθες το πρωί στο γραφείο του και αμέσως συγκάλεσε την τακτική σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες και έδωσε οδηγίες: Για μένα το θέμα των διαγραφών θεωρείται λήξαν. Κοιτάω μόνο μπροστά και σας ζητώ να μη μπείτε ούτε εσείς σε αντιπαράθεση με τους διαγραφέντες.

Λίγο αργότερα τον επισκέφθηκαν φίλοι του βουλευτές για να του πουν ότι συμφωνούν με την απόφασή του και εκείνος θέλοντας να δείξει την ικανοποίηση με τις διαγραφές έστειλε νέο μήνυμα στους διαφωνούντες στο κόμμα του: «Είμαι έτοιμος ­ είπε ­ να κάνω νέες διαγραφές. Ακόμη και σήμερα αν χρειαστεί».

Πάντως προς το παρόν η απειλή τού κ. Κ. Καραμανλή είναι χωρίς αντίκρυσμα, αφού φίλοι και αντίπαλοί του στο κόμμα δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Αποφεύγουν να κάνουν επικριτικά σχόλια ακόμη και σε πηγαδάκια της Βουλής, στα οποία δεν συμμετέχουν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους. Ήταν ενδεικτική η αντίδραση βουλευτών όταν τους ρωτήσαμε χθες στο περιστύλιο για τις κινήσεις Καραμανλή. «Αφήστε, γιατί και οι τοίχοι έχουν αυτιά». Καμία επικριτική δήλωση βουλευτή δεν έγινε χθες. Έτσι χαρακτηρίστηκαν ως δηλώσεις με αιχμές οι απόψεις ορισμένων βουλευτών που είπαν ότι το Πειθαρχικό… εξήντλησε τα όρια της αυστηρότητάς του.

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ

Το κλίμα που επικρατεί στην ηγετική ομάδα περιέγραψε ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ. Λιάπης, ο οποίος μίλησε για νέα πορεία του κόμματος μετά την απαλλαγή από τα σύνδρομα εσωστρέφειας και αλληθωρισμούς προς τον κ. Σημίτη.

Όσο για τις πληροφορίες περί ιδρύσεως νέου κόμματος, σχολιάζουν στην Ρηγίλλης ότι «ένα κόμμα χρειάζεται αρχηγό, χρειάζεται στελέχη, χρειάζεται και ψήφους και οι διαγραφέντες τίποτε από τα τρία δεν διαθέτουν».

Παράλληλα χθες ο κομματικός μηχανισμός έθεσε χθες στην Ρηγίλλης σε λειτουργία την βιομηχανία παραγωγής ψηφισμάτων, τηλεγραφημάτων και τηλεφωνημάτων στήριξης των επιλογών του προέδρου.

Οι συνεργάτες τού κ. Κ. Καραμανλή έλεγαν ότι τηλεφώνησαν 9Ο βουλευτές και εκατοντάδες τοπικά στελέχη για να επικροτήσουν τις διαγραφές. Αλλά και η ΟΝΝΕΔ με ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου της στήριξε τον κ. Κ. Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι «ο ηγέτης της παράταξης ενσαρκώνει την ελπίδα για να τεθεί επιτέλους ο τόπος σε τροχιά ανάπτυξης και ακμής».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “