Με δύο γραμμές η Ν.Δ. για την τροπολογία

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ συνεδρίαση των τομεαρχών μετά την Πρωτοχρονιά ο κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε από τα κορυφαία στελέχη να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με τον κ. Κ. Σημίτη. Η πρώτη ευκαιρία για «σκληρή» αντιπολίτευση δόθηκε με τις ΔΕΚΟ, αλλά πήγε χαμένη. Μόλις η κυβέρνηση βρέθηκε στο στόχαστρο συνδικαλιστών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση θυμήθηκε τον παλιό καλό της εαυτό. Τα στελέχη της μοιράστηκαν σε δύο ομάδες και άρχισε η μία να βάλλει εναντίον της άλλης.

Η αρχή έγινε στη σύσκεψη των τομεαρχών το πρωί της Δευτέρας. Το ένα μέτωπο συγκρότησαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Στέφανος Μάνος και ο Δημήτρης Σιούφας, οι οποίοι πρότειναν η Ν.Δ. να υπερψηφίσει την τροπολογία Παπαντωνίου με το επιχείρημα ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και ότι θα δημιουργηθεί με μια τέτοια κίνηση μεγάλο ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ. «Σημασία δεν έχει ­ λένε ­ η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά το συμφέρον του τόπου».

Το άλλο μέτωπο, των κ.κ. Σ. Δήμα και Π. Παυλόπουλου, αντέδρασε. «Δεν είναι έτσι», είπαν. «Η τροπολογία είναι αποσπασματική και ενισχύει το ρόλο του κράτους την ώρα που εμείς μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις».

Χθες την σκυτάλη πήρε ο κ. Γ. Σουφλιάς. Κάλεσε τους δημοσιογράφους και επετέθη στις συντεχνίες που εμποδίζουν την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. «Δεν είναι δυνατόν οι συντεχνίες να καθορίζουν ειδικά προνόμια, πλασματικές υπερωρίες, διάφορα επιδόματα, τους όρους εργασίας, το μισθολόγιο και άλλα, με το βέτο που έχουν στην κατάρτιση του κανονισμού του προσωπικού και με τη δύναμη της απεργίας σε μονοπώλια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν τα σωρευτικά χρέη των δύο τρισ. δρχ. να καλείται να τα πληρώνει ο φορολογούμενος αγρότης, μισθωτός, επαγγελματίας, μικρομεσαίος και ο καταναλωτής να υφίσταται τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες».

Ο κ. Γ. Σουφλιάς επέκρινε και την κυβέρνηση γιατί «δεν προχωρεί με αποφασιστικότητα και ρήξεις την εξυγίανση των ΔΕΚΟ» και κάλεσε τον κ. Σημίτη «να αφήσει τα μικρά και μεσοβέζικα και να τολμήσει».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση του κ. Β. Κοντογιανόπουλου, στενού φίλου του κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος είπε ότι «είναι ανάγκη να γίνουν τομές και να τεθούν στο τραπέζι όλα τα κεκτημένα προκειμένου να πετύχει η χώρα τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι δηλώσεις των στελεχών που ζητούσαν υπερψήφιση της τροπολογίας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου για θέματα εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων. Ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Γ. Γιακουμάτος ­ πολιτικός φίλος του κ. Μ. Έβερτ ­ συγκάλεσε εκτάκτως το όργανο, διαχώρισε τη θέση του με τους «αιρετικούς» και αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας. «Θα πρέπει το θέμα των ΔΕΚΟ να αντιμετωπισθεί αυτοτελώς ύστερα από πολιτικό και κοινωνικό διάλογο. Καθε άλλη πολιτική άποψη ή ενέργεια μας βρίσκει εντελώς αντίθετους».

Σήμερα μπαίνει ενεργά στο παιχνίδι και ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του την ηγεσία της ΓΣΕΕ για να συζητήσει μαζί της. Η θέση του πρώην προέδρου είναι αντίθετη με εκείνων που προτείνουν την υπερψήφιση της τροπολογίας. Ποια στάση κράτησε ο κ. Κ. Καραμανλής όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με το μωσαϊκό απόψεων των στελεχών του κόμματός του; Επέλεξε τη σιωπή. Επιφυλάχτηκε να αποκαλύψει τις προθέσεις του μέχρι να μελετήσει την τροπολογία. Χθες το βράδυ είχε σύσκεψη στη Ρηγίλλης με στενούς του συνεργάτες αλλά τελικά ανέβαλε και πάλι για σήμερα την απόφασή του.

Παλιά κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. σχολίαζαν χθες στη Βουλή με πικρία το κλίμα που επικρατεί στη Ν.Δ. και απαριθμούσαν πόσες φορές στο παρελθόν όταν το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε προβλήματα το κόμμα εμφανιζόταν διχασμένο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα ­ τόνιζαν ­ δεν είναι οι δήθεν ιδεολογικές διαφωνίες που έχουν οι κορυφαίοι για την λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά η «κακοδαιμονία του κόμματός μας να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του όταν πρέπει να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “