«Πονοκέφαλος» για Ν.Δ. Θεσσαλονίκη - Πειραιάς

Τρεις μήνες η ηγεσία της Ν.Δ. κάνει στροφές γύρω από τον εαυτό της και αδυνατεί να πάρει απόφαση για τους υποψηφίους που θα στηρίξει στους δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Ντίνος Κοσμόπουλος. Εμφανίζεται αποφασισμένος να ανακοινώσει μόνος την υποψηφιότητά του
ΕΤΣΙ Ο Ντίνος Κοσμόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει μόνος του τη λύση. Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο με την πρώτη ευκαιρία να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αιφνιδιάζοντας όσους πιστεύουν στη Ρηγίλλης ότι πρέπει να βρεθεί νέο άφθαρτο πρόσωπο για τον δεύτερο δήμο της χώρας.

Ο κ. Ντ. Κοσμόπουλος, ο οποίος τους τελευταίους 6 μήνες βρίσκεται σε θέση άμυνας μετά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, περνά στην αντεπίθεση. Οργανώνει το επιτελείο του, συμβουλεύεται ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας και σχεδιάζει την εξόρμησή του για να αλλάξει το κακό κλίμα που υπάρχει αυτή την ώρα για τη δεύτερη δημαρχιακή του θητεία.

ΤΟ «ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ»

Οι συνεργάτες του τον συμβουλεύουν να αξιοποιήσει το σημαντικότερο πλεονέκτημα που ­ κατά την άποψή τους ­ διαθέτει. Την «ειλικρινή σχέση» ­ όπως υποστηρίζουν ­ που έδειχνε να είχε στο παρελθόν με τους Θεσσαλονικείς. Να απευθυνθεί δηλαδή στους ψηφοφόρους του με τη γλώσσα της αλήθειας και να μη διστάσει να δώσει εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα. «Να μιλήσει ανοιχτά ­ λένε ­ και να πει ότι κάποιοι αναζητούν το εξιλαστήριο θύμα στο πρόσωπο του δημάρχου της πόλης».

Η Ρηγίλλης πάντως δεν είναι ικανοποιημένη με μια τέτοια προοπτική αφού δεν θα είναι πλέον ο ρυθμιστής των εξελίξεων στην επιλογή υποψηφίων στις μεγάλες πόλεις. Κορυφαία στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που ανακοινώσει αιφνιδιαστικά την υποψηφιότητά του ο κ. Ντ. Κοσμόπουλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να σπεύσει να του δώσει το χρίσμα του εκλεκτού του κόμματος και η δεύτερη να επεκτείνει και για τους μεγάλους την απόφαση που έχει λάβει για τους μικρούς δήμους. Να δηλώσει δηλαδή ότι η Ν.Δ. δεν στηρίζει κομματικούς υποψηφίους. Εάν οδηγηθεί όμως στη δεύτερη επιλογή κινδυνεύει να κατηγορηθεί από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι φυγομαχεί και αρνείται να αναμετρηθεί με το ΠΑΣΟΚ.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ

Παναγιώτης Ψωμιάδης. Επιμένει να θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης
Τα πράγματα όμως είναι περισσότερο περίπλοκα για τον κ. Κ. Καραμανλή από όσο φαίνονται. Ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης επιμένει στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα όποια και εάν είναι η επιλογή της ηγεσίας του κόμματος. Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ­ η οποία δίνει ποσοστό 43% στον κ. Θρ. Λαζαρίδη τον οποίο θα στηρίξει κατά πάσα πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ, 30% στον κ. Ντ. Κοσμόπουλο και 26% στον κ. Π. Ψωμιαδη ­ ο τελευταίος διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι ήδη υποψήφιος δήμαρχος.

Οι φίλοι του κ. Ντ. Κοσμόπουλου εκτιμούν ότι ουσιαστικά αυτή η δημοσκόπηση ευνοεί τον σημερινό δήμαρχο γιατί δείχνει ­ όπως τονίζουν ­ ότι ο «λεγόμενος φιλελεύθερος χώρος έχει σαφή υπεροχή εάν υπάρξει βέβαια ικανοποιητική συσπείρωση στο Β’ γύρο».

Στο ΠΑΣΟΚ λένε πάντως ότι η κινητικότητα την οποία εμφανίζει ο κ. Ντ. Κοσμόπουλος δεν τους ανησυχεί γιατί όποιες κινήσεις και εάν κάνει δεν θα μπορέσει να βελτιώσει την κακή του εικόνα ενώ το κόμμα του σε κάθε περίπτωση θα εμφανισθεί διχασμένο στη συμπρωτεύουσα.

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Όσο για τον Πειραιά η Ν.Δ. εμφανίζει ανησυχητική στασιμότητα. Την ίδια ώρα που η Χ. Τρικούπη φαίνεται να καταλήγει στην υποψηφιότητα του βουλευτή κ. Ευ. Βλασόπουλου, αφού πρώτα ερεύνησε σχολαστικά όλες τις άλλες λύσεις, η Ρηγίλλης βρίσκεται στο ίδιο σημείο που ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι επιτελείς του κ. Κ. Καραμανλή επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι αναζητούν τη λύση μεταξύ των δύο υποψήφιων των προηγούμενων εκλογών, των κ.κ. Χ. Κεφάλα και Χρ. Αγραπίδη και των δυο βουλευτών κ.κ. Γ. Νεράντζη και Π. Μελά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “