Το ΠΑΣΟΚ... μεγαλώνει

Ενάμιση χρόνο μετά το συνέδριο απέκτησε περισσότερα από 70.000 νέα μέλη σε όλη την Ελλάδα. Μια εξέλιξη που πολλοί στη Χαρίλαου Τρικούπη δεν την ανέμεναν, αφού από όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ετών προκύπτει πως όλο και περισσότεροι πολίτες απομακρύνονται από τα κόμματα.

Νέα μέλη. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κ.Ε. Κώστα Σκανδαλίδη ­ που παρουσίασε χθες τα στοιχεία με τα μέλη του Ε.Γ. Θόδωρο Τσουκάτο (δεξιά του), Μανώλη Δασκαλάκη και τον υπεύθυνο Οργανωτικού Μιχάλη Νεονάκη ­ είναι «παλιοί δημοκράτες, παλιοί αριστεροί, άνθρωποι προοδευτικοί που δεν έχουν ανάμειξη στα κόμματα αυτή τη στιγμή».

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του Κινήματος κ. Κ. Σκανδαλίδης παρουσιάζοντας χθες τα στοιχεία για τα νέα μέλη ­ μαζί με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου κ.κ. Θ. Τσουκάτο, Μ. Δασκαλάκη και τον υπεύθυνο Οργανωτικού κ. Μ. Νεονάκη ­ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της συρροής νέων μελών σε μια δύσκολη φάση για το ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική κατάσταση της χώρας και την πορεία των πραγμάτων».

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

Τα νέα μέλη του ΠΑΣΟΚ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα 50.000 εντάχθηκαν στις υπάρχουσες, τοπικές κυρίως, οργανώσεις και τα υπόλοιπα 20.000 στις οργανώσεις νέου τύπου οι οποίες αποκαλούνται «θεματικές».

Τι σημαίνει θεματικές οργανώσεις; Σε κάθε νομό υπάρχουν τώρα οργανώσεις ανάλογα το επάγγελμα των νέων μελών.

Για παράδειγμα, στο νομό Ροδόπης συγκροτήθηκαν 7 θεματικές οργανώσεις: για το περιβάλλον, για τον αθλητισμό, για την υγεία, για την ανάπτυξη, για την παιδεία, για τον πολιτισμό και για τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Στη Φλώρινα δημιουργήθηκαν μόνο δύο θεματικές οργανώσεις: μία για την παιδεία και μία για την ενέργεια. Στη Φωκίδα μόνο μία, για την ανάπτυξη, ενώ στη Λάρισα 13.

Οι περισσότερες θεματικές οργανώσεις είναι για την παιδεία, την ανάπτυξη, τον αθλητισμό και την υγεία.

Αναλυτικά, συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα: 43 οργανώσεις για την παιδεία, 40 για την ανάπτυξη, 36 για την υγεία, 34 για τον αθλητισμό, 24 για τον πολιτισμό, για την ποιότητα ζωής 27, οργανώσεις καταναλωτών 4, ναυτιλίας 1, μειονοτήτων 1, εμποροβιοτεχνών 21, τουρισμού 12, Τοπικής Αυτοδιοίκησης 3, απασχόλησης 2, ενέργειας 2, αγροτικού 18, Δικαιοσύνης 3 και ετεροδημοτών μία.

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ

Την περίοδο του συνεδρίου τον Ιούνιο του 1996 το ΠΑΣΟΚ αριθμούσε 150.000 μέλη. Αυτά πήραν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων, οι οποίοι εξέλεξαν τον νέο πρόεδρο του Κινήματος. Απ’ αυτά τα παλιά μέλη μέχρι τώρα έχουν ανανεώσει την κάρτα τους μόνο τα 50.000.

Όπως εξήγησε όμως ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, το νούμερο αυτό είναι καθαρά πλασματικό. Η καθυστέρηση είναι διαδικαστική και θεωρείται βέβαιο ότι και τα 150.000 παλιά μέλη θα ανανεώσουν την εγγραφή τους.

«Να φανταστείτε ­ είπε γελώντας ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ­ ότι εγώ ακόμη δεν έχω πάρει την κάρτα μέλους. Δεν μου την έχει στείλει η οργάνωσή μου».

Τα νέα μέλη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Κ. Σκανδαλίδη, είναι «παλιοί δημοκράτες, παλιοί αριστεροί, άνθρωποι προοδευτικοί που δεν έχουν ανάμειξη στα κόμματα αυτή τη στιγμή» . Και πρόσθεσε: «Το αν υπάρχουν και από τον συντηρητικό χώρο, καλοδεχούμενες. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό ρεύμα, θα ήθελε και τέτοιες δυνάμεις για να μεγαλώσει τη δύναμή του. Αλλά η βασική δεξαμενή είναι ανενεργοί μέχρι τώρα κομματικά πολίτες της δημοκρατικής παράταξης και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».

* Το επόμενο βήμα τώρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι η ενσωμάτωση των νέων μελών στο κορμό του Κινήματος και η συμμετοχή τους σε όλες τις διαδικασίες.

Δηλαδή τα νέα μέλη στο εξής θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. «Εμείς θέλουμε ­ είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ­ ολοκληρωμένα μέλη που θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “