Αλληλοκαρφώματα στη Ν.Δ. με αφορμή το... Σύνταγμα

«ΜΕΣΑ πάμε καλά. Έξω τι γίνεται;», διερωτώνται τα επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης και δεν κρύβουν τη μεγάλη δυσφορία τους για την κακή εικόνα που εμφάνισε, για άλλη μία φορά, το κόμμα στη διήμερη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τι εννοούν όταν λένε ότι «μέσα πάμε καλά»; Στην κλειστή συνεδρίαση ­ όπως παραδέχονται στελέχη όλων των τάσεων ­ η συζήτηση κρατήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο. Ακούστηκαν πολλές διαφορετικές και αξιόλογες απόψεις για το κρίσιμο θέμα της αναθεώρησης, αλλά χωρίς αντιπαραθέσεις, υπονοούμενα και διαξιφισμούς. Όταν όμως ήλθε η ώρα των δηλώσεων, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, η Ν.Δ. βρήκε τον παλιό της εαυτό. Τα στελέχη σχολίασαν με αιχμές τις απόψεις συναδέλφων τους και ακολούθησαν ­ όπως γίνεται συνήθως ­ απαντήσεις επί των αρχικών δηλώσεων των κορυφαίων στελεχών από χαμηλόβαθμα στελέχη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, για άλλη μία φορά, η Ν.Δ. έδωσε την εντύπωση ότι συνεδρίασε μέσα σε κλίμα σύγκρουσης.

ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Επί της ουσίας τώρα, ο κ. Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «κομβικό σημείο» τη συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι το κόμμα του πήρε την πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του καταστατικού χάρτη και «έσυρε την κυβέρνηση» προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να εμφυσήσει αισιοδοξία στα στελέχη του, λέγοντας ότι «το κόμμα έχει επουλώσει τις πληγές του και τώρα που έχει αποκατασταθεί η απόλυτη υγεία στο σώμα της Ν.Δ. εκείνο που μας μένει είναι η λεωφόρος της τελικής εξόρμησης».

Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

Ο κ. Μ. Εβερτ, επί ηγεσίας του οποίου είχε αρχίσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ότι «το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας». Ο πρώην πρόεδρος διαφώνησε με την πρόταση των κ.κ. Σ. Μάνου και Γ. Σουφλιά για κατάργηση της δωρεάν Παιδείας στους «ισόβιους» φοιτητές και σε εκείνους των οποίων οι οικογένειες διαθέτουν υψηλά εισοδήματα, με το επιχείρημα ότι πάλι οι εργαζόμενοι που υποβάλλουν ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις θα πληρώσουν τη νύφη.

Ο κ. Μ. Έβερτ κάλεσε όλους τους βουλευτές να «τιμήσουν την υπογραφή τους και να στηρίξουν τις προτάσεις του κόμματος», ενώ εξέφρασε την απορία του «για ποιο λόγο υποβάλλονται την τελευταία στιγμή προτάσεις, οι οποίες είναι σε ευθεία αντίθεση με το κείμενο που έχουν συνυπογράψει όλοι». Ο κ. Κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος οι βουλευτές λειτουργούν κατά συνείδηση και δεν μπορεί να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας». Μία θέση, με την οποία συμφώνησε και ο κ. Π. Παυλόπουλος λέγοντας ότι «δεν νοείται κομματική πειθαρχία στην αναθεώρηση». Ο κ. Κ. Μητσοτάκης πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απ’ ευθείας από τον λαό, μια θέση με την οποία διαφώνησαν όλα τα κορυφαία στελέχη, πλην του κ. Σ. Δήμα. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Γ. Ράλλη, ο οποίος χαρακτήρισε «δειλές και διστακτικές τις προτάσεις του κόμματος» και είπε ότι τον λαό δεν τον απασχολούν τα θέματα αυτά γιατί έχει άλλα προβλήματα. Αντίθετα είπε ότι «εάν και αιρετικές είναι τολμηρές» οι προσωπικές προτάσεις του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο κ. Γ. Σουφλιάς είπε ότι «δεν θα πρέπει να ισχύει στις πρώτες εκλογές μετά την ψήφισή του». Σχόλια όμως προκάλεσε στο περιθώριο της συνεδρίασης η επίθεση του κ. Κ. Μητσοτάκη στην κυβέρνηση και η διαπίστωσή του ότι «η σημερινή ασταθής ισορροπία μπορεί να διασαλευτεί μέσα στον επόμενο χρόνο». Είναι ενδεικτική η δήλωση του βουλευτή κ. Γ. Γιακουμάτου, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας ότι καλό θα ήταν να είχε κάνει νωρίτερα αυτή τη διαπίστωση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “