Τρεις δήμοι, τρία αγκάθια για τη Ν.Δ.

«Ας πάρουμε εμείς τους τρεις μεγάλους δήμους και μετά άσε το ΠΑΣΟΚ να τρέχει», έλεγε ο κ. Κ. Καραμανλής το πρώτο διάστημα της προεδρίας του, όταν ακόμη δηλαδή δεν είχε καταλάβει ότι… ακολουθούν τα δύσκολα.

Το πρώτο κτύπημα ο πρόεδρος της Ν.Δ. το δέχθηκε από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα επεφύλαξε για πολλούς δυσάρεστες εκπλήξεις και για τον κ. Κ. Καραμανλή μεγάλο πονοκέφαλο. Η δικαστική εμπλοκή του δημάρχου της πόλης κ. Ντ. Κοσμόπουλου δημιουργεί αδιέξοδο στη Ρηγίλλης ως προς την επιλογή της για το πρόσωπο που θα διεκδικήσει τον δεύτερο δήμο της χώρας. Μέχρι πριν από λίγο καιρό κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης ήλπιζαν ότι ενδεχομένως ο ίδιος ο κ. Ντ. Κοσμόπουλος θα έδινε τη λύση, δηλώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος εφόσον προκλήθηκε θόρυβος γύρω από το όνομά του μετά τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση. Συνέβη όμως το αντίθετο. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι τώρα έχει ένα λόγο παραπάνω να δώσει τη μάχη στις δημοτικές εκλογές για να αποδείξει ότι τα όσα ακούγονται και λέγονται δεν τον αγγίζουν.

ΨΩΜΙΑΔΗΣ – ΚΟΥΒΕΛΑΣ

Τα προβλήματα του κ. Κ. Καραμανλή δεν σταματούν όμως εκεί. Ο βουλευτής Π. Ψωμιαδης του είπε ευθέως ότι «εγώ θέλω να διεκδικήσω τον δήμο και εάν αποφασίσεις να στηρίξεις τον Κοσμόπουλο δεν πειράζει θα κατέβω μόνος μου». Και σαν να μην έφθανε αυτό, τον τελευταίο μήνα μπήκε στον χορό και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σωτήρης Κούβελας, ο οποίος έθεσε τον εαυτό του και πάλι στη διάθεση του κόμματος. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι «η λύση Κούβελα θα μπορούσε να είναι η καλύτερη εάν βγουν από το παιχνίδι οι κ.κ. Κοσμόπουλος και Ψωμιάδης».

Ύστερα από όλα αυτά ο κ. Κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του ανησυχούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι η Ν.Δ. κινδυνεύει να χάσει τον δήμο της Θεσσαλονίκης που τον θεωρούσε κάστρο της. «Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στον κ. Κ. Καραμανλή γιατί θα καταγραφεί ως προσωπική του ήττα», λένε με με πολλή ανησυχία οι φίλοι του προέδρου του κόμματος.

ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πολλοί στη Ρηγίλλης αισιοδοξούσαν μέχρι πριν από δύο μήνες ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει και τον Δήμο Πειραιά: «Εάν δεν πάρουμε τώρα τον δήμο, πρόεδρε, μετά τα όσα συνέβησαν με τον Λογοθέτη, δεν θα τον πάρουμε ποτέ» του είχε πει στις αρχές Ιουνίου ένα παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.

Οι μήνες όμως πέρασαν και η Ν.Δ. στον Πειραιά κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της και καταλήγει εκεί από όπου ξεκίνησε. Δηλαδή, οι δυο υποψήφιοι των προηγούμενων εκλογών, οι κ.κ. Χ. Κεφάλας, Χρ. Αγραπίδης επιμένουν να δώσουν ξανά τη μάχη και κανείς δεν υποχωρεί για λογαριασμό του άλλου. Ο κ. Α. Ανδριανόπουλος, τον οποίο ήθελε για υποψήφιο ο κ. Κ. Καραμανλής, απάντησε «θα αστειεύεστε» και αναχώρησε για το Λονδίνο.

Ο βουλευτής Π. Μελάς που προτάθηκε για ενωτική λύση δεν ενθουσίασε τα τοπικά στελέχη. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του κ. Χρ. Φωτίου ενώ στελέχη στο ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμο εξετάζουν και την υποψηφιότητα του βουλευτή κ. Ευ. Βλασόπουλου. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν το κυβερνών κόμμα έχει δύο επιλογές.

Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ύστερα από όλα αυτά η Ν.Δ. εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στον κ. Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος όμως εμμέσως πλην σαφώς στέλνει καθημερινά μηνύματα στη Ρηγίλλης ότι εάν νικήσω αυτή η νίκη δεν θα είναι «δικιά μας αλλά δικιά μου». Την αγωνία του κ. Κ. Καραμανλή να πάρει μερίδιο ­ έστω μικρό ­ από μια ενδεχόμενη νίκη του κ. Αβραμόπουλου δεν συμμερίζονται όμως πολλά στελέχη του κόμματος.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σ. Μάνος και η κ. Ντ. Μπακογιάννη επέκριναν ανοιχτά τον δήμαρχο Αθηναίων για να λάβουν χθες απάντηση από τον κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος μιλώντας στον Antenna είπε με έντονο ύφος: «Εάν ορισμένοι στο κόμμα έχουν κάποιο καλύτερο υποψήφιο για την Αθήνα από τον κ. Α. Αβραμόπουλο ας τον υποδείξουν, εκτός και εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι οι ίδιοι».

Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων πάντως έχει πάρει απόφαση να μην απαντά στο εξής σε επικρίσεις στελεχών της Ν.Δ. Πολλοί φίλοι του λένε «ότι ήταν λάθος που σχολίασε την επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Στ. Μάνο. Μέχρι τις εκλογές πρέπει να αγνοεί τις επιθέσεις που θα δεχθεί από στελέχη της Ν.Δ.». Και προσθέτουν: «Την επομένη όμως, εάν είναι νικητής, τότε θα πρέπει να πει, “ευχαριστώ όλους ακόμη και τα στελέχη της Ν.Δ. που υπονόμευσαν την υποψηφιότητά μου”».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “