Ραντεβού εκτός Ρηγίλλης...

Ώρα 11 το πρωί. Στην οδό Ρηγίλλης, μπροστά από το γραφείο του κ. Μ. Έβερτ, τα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα σε διπλή σειρά. Οι οδηγοί των βουλευτών και οι άνδρες της ασφάλειας του πρώην προέδρου της Ν.Δ. προσπαθούν με δυσκολία να τα «βολέψουν» για να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία.

ΔΙΑΚΟΣΙΑ μέτρα πιο πέρα, στην οδό Αραβαντινού όπου βρίσκεται το γραφείο τού κ. Κ. Μητσοτάκη, εάν φορτηγό επιχειρήσει να περάσει κατά τις ώρες αιχμής, δύσκολα θα τα καταφέρει. Τα διπλοπαρκαρίσματα φθάνουν ως την οδό Μελεάδρου και δεν είναι λίγες οι φορές που ενοχλείται η φρουρά του Προεδρικού Μεγάρου. Την καθημερινή δραστηριότητα των κ.κ. Κ. Μητσοτάκη, Μ. Έβερτ εζήλωσε και ο κ. Γ. Σουφλιάς και στην οδό Βεντήρη, πίσω από το «Χίλτον», σπάνια πια βρίσκει κανείς θέση στάθμευσης στα παρκόμετρα του Δήμου.

Αντίθετα, στα κομματικά γραφεία της οδού Ρηγίλλης η κυκλοφορία είναι ελεγχόμενη, καθώς τα ραντεβού του προέδρου με βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι περιορισμένα. Η αρχή του κ. Κ. Καραμανλή είναι «μακριά κι αγαπημένοι», γεγονός που προκαλεί μεγάλη δυσφορία ακόμη και στους πολύ φίλους του: «Πρόεδρε, ψάχνουμε μια εβδομάδα να σε βρούμε στο τηλέφωνο και δεν τα καταφέρνουμε», είχε πει με πολλή ενόχληση ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από την επαρχία στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Κυριακή στην ταβέρνα «Χρύσανθος» της Πεντέλης συναντήθηκαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Γιώργο Σουφλιά. «Γεια σου πρόεδρε», «γεια σου Γιώργο. Να έρθεις την άλλη εβδομάδα να σε δω και να τα πούμε». Ο Θεσσαλός πολιτικός απάντησε καταφατικά, όμως η συνάντηση δεν έγινε ακόμη. Αρκούσε ένα δημοσίευμα, που έφερε τον κ. Γ. Σουφλιά να κάνει συναντήσεις με διαφωνούντες σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου, για να διαταραχθούν σοβαρά οι εύθραυστες ισορροπίες στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο Θεσσαλός πολιτικός απέδωσε το δημοσίευμα σε κατασκευασμένες διαρροές κύκλων της Ρηγίλλης, αλλά και του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης περιμένει να περάσει ο θυμός του κ. Γ. Σουφλιά για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Έτσι κι αλλιώς, το πρόγραμμά του είναι γεμάτο. Πριν από 10 ημέρες συναντήθηκε με τον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη και συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα σχετικά με την πορεία του κόμματος. Ήταν η πρώτη επαφή τους μετά την κρίσιμη περίοδο που είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις τους. Στην οδό Αραβαντινού οι συζητήσεις είναι πλέον σε άλλο κλίμα. Η τακτική του πρώην πρωθυπουργού είναι αυτή την περίοδο να στηρίξει την ηγεσία του κόμματος. Έτσι, μπορούν να τον επισκέπτονται με ευκολία και οι νομιμόφρονες για να ζητήσουν τις συμβουλές του. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ κινητικότητα όμως εμφανίζει το ανακαινισμένο γραφείο του κ. Μ. Έβερτ. Ο πρώην αρχηγός άλλαξε μοκέτες, έβαψε τους τοίχους και δέχεται καθημερινά βουλευτές και στελέχη από όλη τη χώρα, που εκφράζουν πικρίες και παράπονα για τη συμπεριφορά όχι τόσο του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά της νέας ηγετικής ομάδας. Στους παλιούς φίλους του κ. Μ. Έβερτ προστέθηκαν και καινούργιοι, όπως ο κ. Π. Τατούλης, ο οποίος εγκατέλειψε εδώ και καιρό το στρατόπεδο Μητσοτάκη. Ο πρώην πρόεδρος αποφεύγει συστηματικά να πει κακή κουβέντα για τον κ. Κ. Καραμανλή. Συστήνει ψυχραιμία και δηλώνει ότι εκείνο που τον απασχολεί περισσότερο αυτή την περίοδο είναι η πορεία των εθνικών θεμάτων αλλά και οι δημοτικές εκλογές. Θεωρεί ότι στις μεγάλες πόλεις πρέπει η Ν.Δ. να κερδίσει για να αποκτήσει αέρα κόμματος εξουσίας. Αυτός είναι και ο λόγος ­ λένε οι συνεργάτες του ­ που έχει στείλει τον «στρατηγό» του κ. Ν. Μπάλιο στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η κίνηση αυτή του κ. Μ. Έβερτ πάντως έχει προκαλέσει πολλά σχόλια στη Ρηγίλλης. Οι φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή βλέπουν με καχυποψία τη στενή σχέση Έβερτ – Αβραμόπουλου. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ν.Δ. είναι ενήμερος όλων των κινήσεων των δυσαρεστημένων βουλευτών και στελεχών. Γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στο κόμμα του, αλλά αυτή την ώρα ­ λένε οι φίλοι του ­ θα ήταν λάθος να αντιδράσει ή να δείξει ότι ανησυχεί. Ο ίδιος πιστεύει ότι το μεγάλο όπλο του είναι η ηγετική του παρουσία στο Κοινοβούλιο, «γεγονός που επιβεβαιώθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα την περασμένη Πέμπτη», επισημαίνουν με έμφαση στη Ρηγίλλης. Και προσθέτουν: «Εάν συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο τρόπο στο Κοινοβούλιο, σύντομα θα συσπειρώσει τη βάση γύρω του και θα περιθωριοποιήσει τους διαφωνούντες».
Πράγματι, μόλις τελείωσε η ομιλία τού κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Κ. Μητσοτάκης σταμάτησε σ’ ένα πηγαδάκι βουλευτών και δημοσιογράφων στο καφενείο της Βουλής και είπε χαμογελώντας: «Να ξέρετε ότι ο Καραμανλής απόψε κέρδισε τη μάχη».

Όσο για τον κ. Μ. Έβερτ, όταν δευτερολογούσε ο κ. Κ. Καραμανλής, ο κ. Μ. Έβερτ τον παρατηρούσε προσεκτικά. Μάλιστα, την ώρα που επικαλέστηκε τον Θουκυδίδη για να πει στον κ. Σημίτη ότι η πολιτική των υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας είναι λαθεμένη, κουνούσε το κεφάλι του καταφατικά. Περισσότερο ικανοποιημένος από όλους όμως εμφανιζόταν ο κ. Π. Παυλόπουλος. «Ήταν πολύ καλός απόψε ο Κώστας παιδιά», έλεγε στους δημοσιογράφους στα πηγαδάκια που είχαν σχηματιστεί στο περιστύλιο.

Αλλά και οι περισσότεροι βουλευτές χαρακτήριζαν την εμφάνιση του κ. Κ. Καραμανλή «ένεση αισιοδοξίας», μετά την επανεμφάνιση των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων που ταλανίζουν το κόμμα το τελευταίο τρίμηνο.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Κ. Καραμανλή, πάντως, δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ηγετικής ομάδας. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι δεν αρκεί η ρητορική ικανότητα του προέδρου για να προχωρήσει το κόμμα. Πρόκειται για μάχη εντυπώσεων ­ λένε ­ η οποία διαρκεί μόνο λίγα 24ωρα, χωρίς να αλλάζει την κακή εικόνα της Ν.Δ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΟΔΟ Βεντήρη, στο στρατηγείο του κ. Γ. Σουφλιά, οι επισκέψεις δυσαρεστημένων βουλευτών είναι επίσης πολλές. Οι πιο συχνοί επισκέπτες του Θεσσαλού πολιτικού είναι οι κ.κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, Α. Παπαληγούρας και Ν. Κάκαλος, ενώ τελευταία προσέρχονται και στελέχη ­ όπως λένε οι συνεργάτες του ­ που δεν τον στήριξαν στο συνέδριο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “