Μετωπική Ντόρας - Μάνου

Σφοδρή σύγκρουση Ντόρας Μπακογιάννη και Στέφανου Μάνου ξέσπασε χθες στη συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ. παρουσία του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος προσπάθησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά κλείνοντας προς το παρόν το θέμα. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όμως, εκτιμούν ότι το ρήγμα στις σχέσεις Μπακογιάννη – Μάνου είναι βαθύ και τα προβλήματα στο μέλλον θα ενταθούν.

Η ΑΦΟΡΜΗ δόθηκε με μία ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Στ. Μάνος και ζητούσε από τον Πρωθυπουργό να συστήσει σε υπουργούς του να μην πιέζουν επιχειρηματίες να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων. Η κ. Ντ. Μπακογιάννη, που είναι αρμόδια για θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, επέκρινε τον κ. Στ. Μάνο ότι μπαίνει στα χωράφια της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί ο ένας τομεάρχης να εμπλέκεται στον τομέα ευθύνης τού άλλου και είναι ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός. Και τέλος πάντων Στέφανε ­ πρόσθεσε ­ διαφωνώ με την τακτική που ακολουθείς. Μια τακτική ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Αυτή δεν είναι η θέση της Ν.Δ».

«ΘΑ ΦΥΓΩ»

Ο κ. Στ. Μάνος αντέδρασε αμέσως τονίζοντας: «Εγώ ως βουλευτής έχω άποψη για πολλά θέματα με τα οποία έχω ασχοληθεί και θέλω να την καταθέτω. Δεν προτίθεμαι να σιωπώ και να αφήνω τον Σημίτη να αλωνίζει. Εάν αυτό ενοχλεί, μπορώ να αφήσω τη θέση του τομεάρχη ώστε να εκφράζομαι ελεύθερα ως βουλευτής, γιατί αυτό είναι το καθήκον μου. Πάντως, Ντόρα, με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποποιείς εσύ με επέκρινε και μία εφημερίδα της παράταξης, σήμερα, η οποία έγραφε ότι παριστάνω τον υπερτομεάρχη». Πρόσθεσε, μάλιστα, αφήνοντας βαριές αιχμές εναντίον της κ. Ντ. Μπακογιάννη, ότι η ίδια εφημερίδα έχει διαφορετική άποψη με τον ίδιο για το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα».

Μάλιστα, λίγο αργότερα οι συνεργάτες τού κ. Μάνου πρόσθεταν ότι «η κ. Ντ. Μπακογιάννη ενοχλείται γιατί ο πρώην υπουργός τάσσεται ανοιχτά κατά της κατασκευής του εργοστασίου και των οικονομικών συμφερόντων που βρίσκονται πίσω απ’ αυτό». Οι συνεργάτες τής κ. Ντ. Μπακογιάννη από την πλευρά τους χαρακτήριζαν «ανοησίες» τα περί εργοστασίου και εξέφραζαν την άποψη ότι «ο κ. Στ. Μάνος, για δικούς του λόγους, επιδιώκει ηρωική έξοδο από την ηγετική ομάδα της Ν.Δ.».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Την σκυτάλη από την κ. Ντ. Μπακογιάννη πήρε ο κ. Ε. Μεϊμαράκης, ο οποίος ρώτησε τον κ. Στ. Μάνο, που είναι αρμόδιος για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, εάν θα τον ενοχλούσε στην περίπτωση που εκείνος έκανε παρεμβάσεις σε θέματα Αθλητισμού, τα οποία ξέρει καλά ως πρώην υφυπουργός. «Πολύ ευχαρίστως, Βαγγέλη. Κάνε όσες παρεμβάσεις θέλεις. Αυτή είναι η δουλειά μας, να επικρίνουμε την κυβέρνηση. Και πρέπει να σου πω ότι θα μπορούσες να με είχες ρωτήσει για θέματα όπως το Μετρό που είναι της αρμοδιότητάς σου και τα γνωρίζω, αφού διετέλεσα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ».

Η συζήτηση δεν σταμάτησε εκεί. Ο κ. Π. Παυλόπουλος παραπονέθηκε στον κ. Μάνο ότι οι θέσεις που εξέφρασε για το νομοσχέδιο «Καποδίστριας» ήταν αντίθετες με την επίσημη κομματική γραμμή και δυσκόλεψαν το έργο του. Αλλά και ο κ. Σ. Τσιτουρίδης εξέφρασε την δυσφορία του, γιατί ο κ. Στ. Μάνος έχει πάρει θέση και σε θέματα Γεωργίας, που είναι αρμοδιότητας δικής του.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ

Ο κ. Στ. Μάνος, εμφανώς ενοχλημένος από τις επιθέσεις που δέχθηκε, σχολίασε: «Μα τι θέλετε, να μη μιλάω σε θέματα που γνωρίζω; Σας θυμίζω ότι την κυβέρνηση αντιπολιτεύομαι». Η κ. Ντ. Μπακογιάννη πέρασε ξανά στην αντεπίθεση για να πει: «Στέφανε και εμείς έχουμε άποψη για πολλά θέματα και διαθέτουμε οργανωμένα γραφεία. Τότε να βγούμε να μιλάμε επί παντός του επιστητού».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος παρακολουθούσε μέχρι εκείνη την ώρα αμίλητος την σύγκρουση των κορυφαίων στελεχών του, επιχείρησε να κλείσει το θέμα κρατώντας ισορροπίες. «Στέφανε, δεν σου είπε κανείς να φύγεις, αλλά κατανοούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα».

* Ο κ. Κ. Καραμανλής μπορεί να έβαλε τέλος στη συζήτηση με την παρέμβασή του, αλλά όλα δείχνουν ότι η αντιπαράθεση Μάνου – Μπακογιάννη θα έχει συνέχεια με απρόβλεπτες συνέπειες για την συνοχή του κόμματος.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “