Φοβού τον Μητσοτάκην

Το καλοκαίρι σε ένα ουζερί της Μυκόνου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο του νησιού Χρήστο Βερώνη. «Ξέρεις, Χρήστο», του είπε, «εγώ θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον Καραμανλή. Είναι νέος, ικανός και έχει πολύ καλές θέσεις».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ εμφανώς ικανοποιημένος από τα όσα του είπε ο επίτιμος δεν έχανε την ευκαιρία όσες φορές συναντήθηκε με τον πατέρα του προέδρου της Ν.Δ., τον κυρ Αλέκο, αλλά και με την παρέα καραμανλικών που παραθερίζουν τον Αύγουστο στο νησί να τους λέει τα ευχάριστα νέα: «Ο Μητσοτάκης στηρίζει Καραμανλή». Μόνο ένας καχύποπτος από τους συνομιλητές του δημάρχου χαμογέλασε πονηρά όταν άκουσε τον δήμαρχο και σχολίασε: «Ο Καραμανλής τώρα μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η τύχη του δουλεύει…».

Δύο μήνες αργότερα από τα Χανιά ο Κ. Μητσοτάκης είπε τα ίδια πράγματα δημοσίως. «Το πρόβλημα της ηγεσίας της Ν.Δ. έχει λυθεί κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο», δήλωσε εν μέσω μπαλωθιών και παρατεταμένων χειροκροτημάτων των φίλων του, οι οποίοι υποδέχθηκαν τον Κ. Καραμανλή όπως ποτέ δεν υποδέχθηκαν τον κ. Έβερτ. Σαστισμένοι οι οπαδοί της Ν.Δ. αλλά κυρίως τα στελέχη του Κ. Μητσοτάκη, που χρόνια σήκωναν τη σημαία του αντικαραμανλισμού, αδυνατούν τώρα να παρακολουθούν τις κινήσεις του επιτίμου αλλά και τη δραστηριότητα της Ντ. Μπακογιάννη, την οποία τώρα στη Ρηγίλλης αποκαλούν «νούμερο δύο».

Μόνο οι στενοί φίλοι των Μιλτιάδη Έβερτ και Γιώργου Σουφλιά υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν την τακτική του επιτίμου: «Είναι προφανές», λένε, «ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αντέχει πολιτικά να κατηγορηθεί ότι υπονόμευσε ακόμη έναν πρόεδρο της Ν.Δ. Έτσι λοιπόν δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι εκείνος προσφέρει κάθε βοήθεια στον νέο πρόεδρο». Και προσθέτουν: «Μέχρι εδώ όλα καλά. Η παγίδα όμως βρίσκεται στην επόμενη φάση του σχεδίου. Όταν ο Κ. Καραμανλής υποστεί μιαν ήττα και αρχίσει να δέχεται πυρά, τότε τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Μπακογιάννη όχι απλώς θα τον εγκαταλείψουν αλλά πρώτοι θα πουν ότι το κόμμα αντιμετωπίζει πρόβλημα ηγεσίας».

Οι στενοί φίλοι του Κ. Μητσοτάκη και οι συνεργάτες της Ντ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζουν όλα αυτά «κακοήθειες και εικασίες εκείνων που προσβλέπουν στην αποτυχία του κόμματος στις προσεχείς εκλογές». Και εξηγούν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον Κ. Καραμανλή όσο διαπιστώνουν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με πολιτικές θέσεις που εκφράζουν το σύνολο της παράταξης, σε αντίθεση με την πολιτική του αποκλεισμού στελεχών που ακολούθησε ο Μ. Έβερτ. Δεν είναι δυνατόν», προσθέτουν, «όταν οι μητσοτακικοί διαφωνούν με την ηγεσία του κόμματος να κατηγορούνται ως υπεύθυνοι της ήττας με τη δήθεν υπονόμευση και όταν βοηθούν το κόμμα να κατηγορούνται επίσης ότι δεν είναι ειλικρινείς σε αυτή τους την προσπάθεια».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχεται με ανακούφιση τη χείρα βοηθείας που του προσφέρει ο Κ. Μητσοτάκης και αποφεύγει να κάνει σχόλια για τις προθέσεις του επιτίμου. Του αποδίδει τον σεβασμό που αρμόζει σε έναν πρώην πρόεδρο και Πρωθυπουργό και είναι ικανοποιημένος που δεν βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση μαζί του, όπως συνέβαινε με τον Μ. Έβερτ. Όσο για το μέλλον, δείχνει να μην τον απασχολεί, αφού γνωρίζει καλά ­ όπως λένε φίλοι του βουλευτές ­ ότι «εάν αποτύχει στις εθνικές εκλογές δεν θα μπορέσει να λύσει εύκολα τα προβλήματά του ακόμη και εάν διαθέτει τη στήριξη του Κ. Μητσοτάκη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “