Σιγοκαίει η φωτιά στη Νέα Δημοκρατία

Μια ώρα μετά την εκλογή του κ. Κ. Καραμανλή, την νύχτα της 21ης Μαρτίου, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς είπε στους συνεργάτες του που τον κοιτούσαν αμίλητοι στο μικρό γραφείο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας: «Αυτή την μάχη εγώ κάποια μέρα θα την κερδίσω».

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ εκείνη την νύχτα δεν είπε λέξη. Την επομένη όμως ενημέρωσε τους φίλους του ότι δεν πρόκειται να υπονομεύσει τον νέο πρόεδρο αλλά θα παραμένει στην ενεργό πολιτική και θα παρεμβαίνει στις εξελίξεις όταν εκείνος το κρίνει σκόπιμο.

Και οι δύο αντίπαλοι του κ. Κ. Καραμανλή στο συνέδριο τηρούν κατά γράμμα τις υποσχέσεις τους. Μάλιστα ο κ. Γ. Σουφλιάς άρχισε να υλοποιεί τα σχέδιά του μόλις λίγες ημέρες μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Διατήρησε το επιτελείο του ενώ συνέχισε να βλέπει βουλευτές και στελέχη από όλη τη χώρα. Απέφευγε όμως επί 6 μήνες να κάνει δηλώσεις και σχόλια για τη νέα ηγεσία. Τις διαφωνίες του ­ που δεν είναι λίγες ­ τις εξέφραζε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Και όταν τον ρωτούσαν πότε θα μιλήσει δημοσίως, απαντούσε: «Τον Οκτώβριο». Έτσι και έγινε. Μόλις μπήκε ο Οκτώβριος ο Θεσσαλός πολιτικός πήρε φόρα. Ξεκίνησε την εξόρμησή του με συνεντεύξεις και δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό της Λάρισας και κυριακάτικη εφημερίδα της παράταξής του για λόγους συμβολικούς ­ όπως λένε οι συνεργάτες του. Υπενθύμισε με έμφαση ότι διατηρεί στο ακέραιο τις φιλοδοξίες του και πήρε αποστάσεις από την αντιπολιτευτική τακτική που εφαρμόζει ο κ. Κ. Καραμανλής.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ

Η ηγεσία της Ν.Δ. ενοχλήθηκε αλλά πριν προλάβει να εκφράσει την δυσφορία της ο κ. Γ. Σουφλιάς προχώρησε στο δεύτερο χτύπημα. Με δήλωσή του έσπευσε να συμφωνήσει με τις προτάσεις του συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Γ. Σπράου, για το ασφαλιστικό, προκαλώντας την οργή των επιτελικών στελεχών της Ρηγίλλης αλλά και συνδικαλιστών του κόμματος που τον χαρακτήρισαν «υποστηρικτή του ΠΑΣΟΚ». Ο πρώην επικεφαλής της κίνησης των τριών εμφανίζεται όμως αποφασισμένος να συνεχίσει την ίδια τακτική. «Αρκετό καιρό εσιώπησε, ήρθε η ώρα να λέει τα πράγματα με το όνομά τους», λένε φίλοι του βουλευτές, οι οποίοι τον προτρέπουν να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά και ο κ. Μ. Έβερτ, ύστερα από μεγάλο διάστημα σιωπής βγήκε στο προσκήνιο. Ιδιαίτερα μετά την παρουσίαση του βιβλίου του στην Παλαιά Βουλή παρεμβαίνει σε όλα τα κρίσιμα θέματα και κυρίως στα εθνικά. Ο πρώην πρόεδρος δεν είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση ο κ. Κ. Καραμανλής. Δεν πρόκειται όμως για μεγάλο διάστημα να του ασκήσει δημόσια κριτική. «Θα περιμένει ­ όπως λένε φίλοι του βουλευτές ­ για πολύ χρόνο ακόμη και όταν ενταθούν οι εσωκομματικές συγκρούσεις τότε ενδεχομένως θα πάρει θέση και θα εμφανισθεί ως παράγων εγγύησης και σταθερότητας στο κόμμα».

ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Οι κ.κ. Μ. Έβερτ και Γ. Σουφλιάς παρατηρούν πάντως καθημερινά με προσοχή τον νέο κύκλο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων που έχει ξεσπάσει, ακόμη και μεταξύ των στενών συνεργατών του κ. Κ. Καραμανλή. Αποκορύφωμα είναι η δημόσια σύγκρουση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου με τον αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Θ. Αναγνωστόπουλο. Το επεισόδιο έγινε παρουσία δημοσιογράφων, όταν ο πρώτος θεώρησε ότι έμεινε εκτεθειμένος αφού δεν είχε ενημερωθεί για τις συναντήσεις του δεύτερου με στελέχη των κομμάτων της Αριστεράς. Οι δύο πρωταγωνιστές συνέχισαν και χθες τη διαμάχη τους μέσω των «ερτζιανών». Ο κ. Θ. Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο Φλας είπε ότι το θέμα προέκυψε γιατί προ ημερών είχε ερωτηθεί από δημοσιογράφους ο κ. Σπηλιωτόπουλος για τις επαφές του με τα στελέχη της Αριστεράς «και το παιδί είπε δεν το ξέρω». Λίγο αργότερα, από τον ίδιο σταθμό, ο εκπρόσωπος του κόμματος κατηγόρησε εμμέσως τον κ. Θ. Αναγνωστόπουλο ότι δεν τήρησε τους κανόνες δεοντολογίας. Αλλά και στο άλλο μέτωπο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κ.κ. Π. Παυλόπουλου και Στ. Μάνου υπήρξε συνέχεια. Ο κ. Π. Παυλόπουλος είχε επικρίνει τον κ. Στ. Μάνο για τη στάση που κράτησε στο νομοσχέδιο «Καποδίστριας» λέγοντας ότι «ο Μάνος είναι μόνος». Ο πρώην υπουργός του απάντησε χθες ότι «ο Μάνος είναι πάντα μόνος».

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν κρύβει την απογοήτευση και τον προβληματισμό του για τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα του, έξι μόλις μήνες μετά την εκλογή του, αλλά και δεν έχει ακόμη βρει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τους διαφωνούντες. Μόνο ο κ. Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος, δηλώνοντας από την Κρήτη ότι «το κόμμα ενωμένο θα πάει μπροστά».

Η κ. ΝΤΟΡΑ Μπακογιάννη, ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης και μόνο περίπου 100 τοπικά στελέχη της Ν.Δ. υποδέχθηκαν χθες τον κ. Κ. Καραμανλή στα Χανια ­ πρώτο σταθμό της πενθήμερης περιοδείας του στην Κρήτη. Στελέχη της Ρηγίλλης τόνιζαν ωστόσο ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να μην υπάρξει κατά την άφιξή του οργανωμένη υποδοχή.
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης δεν ήταν παρών στην υποδοχή. Είχε φθάσει στα Χανιά λίγες ώρες νωρίτερα, απ’ ευθείας από το Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι βρίσκεται με μεγάλη χαρά στην Κρήτη, «στο νησί που γέννησε πολλούς σημαντικούς δημόσιους άνδρες, στο νησί που η ιστορία και οι αγώνες του ανέδειξαν και αναδεικνύουν την αδούλωτη, την ασυμβίβαστη, την ατίθαση ψυχή του Ελληνισμού».

Ο κ. Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με κομματικά στελέχη και το βράδυ έφαγε στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “