Ν.Δ.: Ανοιχτή αμφισβήτηση Καραμανλή

Στιγμές από το παρελθόν ζει από χθες η Ν.Δ. Η πολιτική του προέδρου του κόμματος αμφισβητείται ευθέως. Βουλευτές αρνούνται να αναλάβουν κομματικά αξιώματα. Στελέχη προσκείμενα στην ηγεσία εισηγούνται διαγραφές και ο κ. Κ. Καραμανλής, αντιγράφοντας τον προκάτοχό του, διαμηνύει στους διαφωνούντες ότι το κόμμα θα προχωρήσει μπροστά και όποιος μπορεί θα ακολουθήσει.
ΕΙΝΑΙ Η πρώτη φορά από την ημέρα της εκλογής Καραμανλή που ένα επώνυμο στέλεχος διαφώνησε ανοιχτά μαζί του.

Ο βουλευτής Ηλείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο οποίος στήριξε ενεργά τον κ. Γ. Σουφλιά στο συνέδριο, επέκρινε τον κ. Κ. Καραμανλή ότι κινείται στην ίδια τροχιά με τον κ. Μ. Έβερτ και δεν αποσαφηνίζει τις θέσεις του κόμματος. «Δεν έχω ενδείξεις ότι έχει σταματήσει η καθοδική πορεία του κόμματος» είπε χθες το πρωί, προσερχόμενος στα κομματικά γραφεία και αμέσως στη Ρηγίλλης στήθηκε το γνωστό σκηνικό.

Βουλευτές φίλοι του κ. Κ. Καραμανλή με πρώτο τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη συναγωνίζονταν για το ποιος θα δώσει την πιο σκληρή απάντηση στον διαφωνούντα βουλευτή.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ

Ο πρόεδρος του κόμματος, μόλις πληροφορήθηκε την αναταραχή που προκλήθηκε στο κόμμα του, δεν έκρυψε την έντονη δυσφορία και τον προβληματισμό του. Είναι αποφασισμένος ωστόσο να μην προχωρήσει στη λήψη πειθαρχικών μέτρων γιατί θεωρεί ότι με μια τέτοια κίνηση θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Έτσι περιορίστηκε να δώσει εντολή στο εκπρόσωπό του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο για να δηλώσει ότι «το κόμμα βρίσκεται σε ανοδική πορεία που θα το οδηγήσει στη νίκη. Υπάρχει θέση για όλους στη Ν.Δ. αλλά σε κάθε περίπτωση το κόμμα θα προχωρήσει μπροστά και όποιος μπορεί θα ακολουθήσει».

Δεν ήταν όμως το μοναδικό πρόβλημα που είχε χθες ο κ. Κ. Καραμανλής. Η απροθυμία που έδειξαν τα επώνυμα στελέχη να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου των Ομάδων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ήταν πρωτοφανής για τη Ν.Δ. Οι βουλευτές με τη στάση αυτή θέλησαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την απόφαση του κ. Κ. Καραμανλή να τοποθετήσει επτά τομεάρχες οι οποίοι εποπτεύουν τους εκλεγμένους προέδρους των ΟΚΕ. Έτσι δεν έθεσαν υποψηφιότητα μεταξύ πολλών άλλων οι κ.κ. Β. Κοντογιαννόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Γ. Σούρλας και Θ. Κασσίμης. Ο κ. Κ. Καραμανλής, για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, δεν βοήθησε, εμφανώς τουλάχιστον, τους φίλους του.

Μ. ΕΒΕΡΤ – Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ

Το βράδυ ο κ. Κ. Καραμανλής αντιμετώπισε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής οι κ.κ. Μ. Έβερτ και Γ. Σουφλιάς. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, δεν πήγε στη συνεδρίαση του οργάνου επειδή δεν επρόκειτο να συζητηθούν τα εθνικά θέματα αλλά και τα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο κ. Γ. Σουφλιάς αναχώρησε λίγες ώρες πριν για τη Λάρισα «για λόγους προσωπικούς». Συνεργάτες του πάντως τόνιζαν ότι τα οργανωτικά θέματα που ήταν το θέμα συζήτησης στην Εκτελεστικη θα έπρεπε να είχαν λυθεί από το καλοκαίρι.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “