Η Ν.Δ. έχασε τον Νέστορά της

Κάθε μέρα, λίγο μετά τις 9 το πρωί, ο Αθανάσιος Τσαλδάρης περνούσε το κατώφλι του Κοινοβουλίου. Πάντα ντυμένος άψογα, με τα σταυρωτά του κοστούμια, έμπαινε στο γραφείο του και παράγγελνε έναν ελληνικό καφέ.

ΤΟΝ ΕΠΙΝΕ πάντα με παρέα βουλευτών ή δημοσιογράφων. Ύστερα άρχιζαν τα ραντεβού. Στελέχη της Ν.Δ. μπαινόβγαιναν στο γραφείο του και ζητούσαν συμβουλές. Εκείνος, αφού τους άκουγε με προσοχή, έκλεινε τη συζήτηση πάντα με τον ίδιο τρόπο: «Και προς Θεού μη διασπάσετε το κόμμα».

Δίκαια τον αποκάλεσαν την περίοδο των εσωκομματικών συγκρούσεων επί ηγεσίας Μητσοτάκη «Νέστορα» της παράταξης. Ένας ρόλος που του άρμοζε απολύτως και τον τίμησε μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές για το κόμμα του, έδωσε μάχη για να στηρίξει τον νόμιμα εκλεγμένο ηγέτη. Ήξερε να είναι μαχητικός και να κάνει ρήξεις όταν πρέπει, αλλά και να συνθέτει απόψεις και να συμβιβάζει καταστάσεις όταν αυτό υπαγόρευαν οι συνθήκες.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης γεννήθηκε πριν από 76 χρόνια στην Αθήνα. Μεγάλωσε σε μια πολιτική οικογένεια, αφού ο πατέρας του Κωνσταντίνος και ο θείος του Παναγής διετέλεσαν πρωθυπουργοί της Ελλάδος.

Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1963 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα της ΕΡΕ. Το 1974 ο κ. Κ. Καραμανλής του ανέθεσε διαδοχικά τα υφυπουργεία Κοινωνικών Υπηρεσιών και Συγκοινωνιών, ενώ από το 1977 έως το 1981 διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κορυφαία στιγμή της πολύχρονης πολιτικής του σταδιοδρομίας ήταν η ανάδειξή του τρεις φορές στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής: Τον Ιούλιο του 1989, τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου και την άνοιξη του 1990.

Τα μεσημέρια της Κυριακής ο Αθανάσιος Τσαλδάρης γινόταν άλλος άνθρωπος. Φορούσε τα σπορ ρούχα του και πήγαινε στην Πλατεία Κολωνακίου να συζητήσει για την αγαπημένη του ομάδα, τον Παναθηναϊκό. Ύστερα πήγαινε στο γήπεδο, σχεδόν πάντα με την ίδια παρέα, και αποθέωνε τους παίκτες της ομάδας του. Όταν τον ρωτούσαν εάν αυτή είναι η δεύτερη αγάπη του μετά την πολιτική, απαντούσε: «Πρώτα είμαι λάτρης του ωραίου φύλου και μετά Παναθηναϊκός». Ένα άλλο μεγάλο πάθος του ήταν η θάλασσα.

Μια άλλη σημαντική στιγμή της πολιτικής του πορείας ήταν και η υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 1995, όταν προτάθηκε από την Ν.Δ. απέναντι στον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Παντρεύτηκε νέος με την Πανδώρα Παπαδάτου, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Μάουζη. Είχε πολλούς φίλους, ενώ τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν βουλευτές όλων των κομμάτων. Όποια μέρα αποφάσιζε να μην πιει τον καφέ του στο γραφείο αλλά στο καφενείο της Βουλής, σύντομα σχηματιζόταν γύρω του το μεγαλύτερο διακομματικό πηγαδάκι.

Είναι βέβαιο ότι ο βετεράνος της πολιτικής θα λείψει σε όλους. Για την αγωνιστικότητα, την ευπρέπεια και την άψογη συναδελφική του συμπεριφορά.

ΜΕ ΤΙΜΕΣ πρώην πρωθυπουργού κηδεύεται σήμερα το απόγευμα από το Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας ο πρώην πρόεδρος της Βουλης Αθανάσιος Τσαλδάρης. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 3 μ.μ. στη Μητρόπολη και αμέσως μετά στελέχη όλων των κομμάτων, φίλοι και συγγενείς θα συνοδεύσουν τον Νέστορα της πολιτικής στην τελευταία του κατοικία.

Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββατου. Μια άνιση μάχη την οποία έδινε στο σπίτι του αφού ο ίδιος δεν ήθελε να περάσει στο νοσοκομείο τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Μόλις έγινε γνωστό το θλιβερό γεγονός, ο κ. Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε αμέσως τη σύζυγό του Πανδώρα και την κόρη του Μάουζη. «Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης ­ δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ­ έζησε και έδρασε ως ευπατρίδης της πολιτικής. Η μακρόχρονη θητεία του στην πολιτική ζωή της χώρας χαρακτηρίζεται από το σπάνιο ήθος του ανδρός, το υψηλότατο φρόνημά του και τη συνεχή προσφορά του στα κοινά με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδος».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής λίγο αργότερα δήλωσε: «Με λύπησε βαθύτατα ο θάνατος του Θανάση. Υπήρξε φίλος και συνεργάτης μου επί μακρόν χρόνον και είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω τις σπάνιες αρετές του».

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος τονίζοντας ότι «ο θάνατος του Αθανάσιου Τσαλδάρη στέρησε τον τόπο από μια σεμνή και συνετή παρουσία».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο Αθανάσιος Τσαλδάρης υπηρέτησε με συνέπεια ιδέες και αρχές του, την παράταξή του, την πολιτική ζωή και τη χώρα».

Στη 1 τα ξημερώματα επισκέφθηκε το σπίτι της οικογένειας Τσαλδάρη ο Μιλτιάδης Έβερτ ο οποίος δήλωσε ότι ο «Αθανάσιος Τσαλδάρης υπήρξε άρχοντας της πολιτικής και οξυδερκής», ενώ ο κ. Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπήρξε εξέχον στέλεχος της Ν.Δ. που την υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια, συνέπεια και μαχητικότητα».

Ο πρόεδρος της Βουλης κ. Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Πανδώρα Τσαλδάρη, είπε ότι «ο Αθανάσιος Τσαλδάρης υπήρξε ευγενής στους αγώνες του έναντι φίλων και αντιπάλων». Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ακόμη η κ. Α. Παπαρήγα, ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ο κ. Α. Σαμαράς και κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “