Ένα βιβλίο για τον πατέρα

Η αίθουσα της Παλιάς Βουλής ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Στο βήμα η Αλεξία Μπακογιάννη με φωνή που έτρεμε αφηγείτο ένα διάλογό της με τον πατέρα της πριν τον δολοφονήσουν οι εκτελεστές της 17 Νοέμβρη:

«Μου είπες, πατέρα, να γράφω και να μην ανησυχώ και εσύ θα μου τύπωνες το πρώτο μου βιβλίο. Το πρώτο μου βιβλίο δεν το τύπωσες, αλλά είναι όλο εσύ. Και τώρα κοίταξέ με, ίσως να κέρδισα μια μάχη που είχα αρχίσει από καιρό, ίσως να νίκησα τον θάνατο». Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρίκα και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, ενώ ο κόσμος ξέσπασε σε ένα θερμό χειροκρότημα.

Η 21χρονη Αλεξία Μπακογιάννη, φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Παρίσι, παρουσιάζοντας το βιβλίο της με τον τίτλο «Πολιτεία Μπακογιάννη» αναφέρθηκε στην πορεία, το έργο και την προσφορά του πατέρα της. «Το παιδί που έφυγε χωρίς οικονομικά μέσα για να σπουδάσει στη Γερμανία, που δούλεψε και ανέβηκε με την αξία του στα ψηλότερα σκαλοπάτια αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους του τόπου και θυμίζει ότι τίποτε και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει έναν άνθρωπο που είχε όραμα να δουλέψει σκληρά και να πετύχει στη ζωή του».

Φανερά συγκινημένος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο Παύλος μάς έλειψε. Έλειψε στην οικογένειά του, την παράταξη και στη χώρα. Οι δολοφόνοι της 17ης Νοέμβρη διάλεγαν καλά τα θύματά τους». Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος μίλησε για τον άδικο θάνατο του Παύλου Μπακογιάννη και την ανάγκη να παταχθεί η τρομοκρατία.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ. Τζ. Τζαννετάκης, ο βουλευτής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης, ο δημοσιογράφος Πέτρος Ευθυμίου και ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδεικνύεται ο πολιτικός και ο άνθρωπος Μπακογιάννης. Ο ανανεωτής του πολιτικού λόγου, ο πολιτικός στοχαστής, ο κοινωνικός οραματιστής, εκείνος που κόμισε στην πολιτική μας ζωή ιδέες και ήθος».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, βουλευτές και στελέχη όλων των κομμάτων και η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου Σοφία με τον σύζυγό της Θόδωρο Κατσανέβα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “