Σε δύο «ταμπλό»

Οι συνενώσεις των δήμων και η Οικονομία είναι τα δύο πεδία αντιπαράθεσης στα οποία ο κ. Κ. Καραμανλής επιχειρεί να αναμετρηθεί με τον κ. Κ. Σημίτη, σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» τις πρώτες αντιδράσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται στο κόμμα του το τελευταίο 10ήμερο.Η ΠΡΩΤΗ επίθεση έγινε την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για αυταρχική συμπεριφορά και νοοτροπία τού «αποφασίζομεν και διατάσομεν». Το Σάββατο επανήλθε στο ίδιο θέμα. Μιλώντας στη συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ στο Λαύριο έκανε λόγο για «αλαζονική έκρηξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος καταργεί το Κοινοβούλιο». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Κάποιοι σοφοί, αυτοαποκαλούμενοι σοφοί, ξέρουν ότι το “κοστούμι” πρέπει να φορεθεί με το ζόρι σ’ όλες τις Ελληνίδες και σ’ όλους τους Έλληνες και το επιβάλλουν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Επιτέλους, τους σωτήρες, ή τους αυτόκλητους σωτήρες, τους έχουμε πληρώσει βαρύτατα. Και δεν θα ανεχθούμε καινούργιους υπό το λαϊκιστικό ένδυμα του δήθεν εκσυγχρονισμού». Στο ίδιο κλίμα παρέμεινε και ο «τομεάρχης» του κόμματος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Π. Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός σε μια έκρηξη αυταρχισμού που φανερώνει τον φόβο και την αμηχανία του μπροστά στις διογκούμενες και σχεδόν καθολικές αντιδράσεις της κοινής γνώμης, επιμένει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο σχέδιο “Καποδίστριας”».

Οι επιθέσεις της ηγεσίας της Ν.Δ. δεν έμειναν αναπάντητες από από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «κοιτάει μόνο πίσω», ενώ ο κ. Θ. Τσουκάτος είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα χάσει και αυτό το στοίχημα γιατί είναι κόμμα του παρελθόντος.

Μετωπική επίθεση, όμως, για το θέμα των συνενώσεων δέχθηκε ο Πρωθυπουργός και από τον κ. Ν. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Κ. Σημίτη ότι εφαρμόζει έναν «ιδιότυπο αντιδημοκρατικού τύπου εκσυγχρονισμό με τη δήλωση του ότι δεν πρόκειται στη Βουλή να γίνουν δεκτές αλλαγές του νομοσχεδίου Καποδίστριας». Στο δεύτερο πεδίο της αναμέτρησης, την πορεία της Οικονομίας, ο κ. Κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που εφαρμόζει δημιουργεί πολύ καλό κλίμα για τις επενδύσεις και τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι παντελώς ανίκανη να προσεγγίσει έστω τους στόχους που η ίδια υποτίθεται ότι θέτει μετά μακρά μελέτη». Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αντέδρασε έντονα και κατηγόρησε τη Ν.Δ. για λαϊκισμό και δημαγωγία».

Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την ίδια αντιπολιτευτική τακτική που εγκαινίασε το τελευταίο διάστημα. Θεωρεί ότι οι υψηλοί τόνοι συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους και εμποδίζουν τους διαφωνούντες να κάνουν δημόσια κριτική. Δεν σκοπεύει όμως ­ προς το παρόν τουλάχιστον ­ να ακολουθήσει την ίδια τακτική και στα εθνικά θέματα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “