Καλημέρα Βάσω, γεια σου Ντόρα

Την πρώτη τη βάφτισαν «σιδηρά κυρία» από την περίοδο που ήταν επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη δεύτερη την ονομάζουν τώρα «σιδηρά κυρία της Ν.Δ.».
ΕΙΝΑΙ και οι δύο αφιερωμένες στην πολιτική. Ζουν, σκέπτονται και ενεργούν πολιτικά και σπάνια θα τις ακούσεις να μιλήσουν πολλή ώρα για άλλα θέματα. Και όταν η συζήτηση ξεφύγει, σε λίγο την ξαναφέρνουν στην «ορθή της πορεία» με τη φράση: «Λοιπόν, τι άλλα νέα, τι ακούς».

ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΕΙΣ

Η Βάσω Παπανδρέου και η Ντόρα Μπακογιάννη έχουν πολλές ομοιότητες και άλλες τόσες διαφορές. Πρώτον, είναι και οι δύο ψηλές και μελαχρινές. Καπνίζουν και οι δύο πολύ. Ειναι εργασιομανείς, διασκεδάζουν λίγο, ανοίγονται σπάνια και μόνο σε ανθρώπους που εμπιστεύονται. Έχουν εξασφαλίσει και οι δύο πρωτιά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Πρώτη η κ. Β. Παπανδρέου στη Β’ Αθηνών, πρώτη και η κ. Ντ. Μπακογιάννη στην Α’ Αθηνών. Εκείνο όμως που τις ενώνει περισσότερο είναι η δυνατότητά τους να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και να συγκεντρώνουν πάνω τους τους προβολείς της δημοσιότητας. Έχουν και οι δύο συμμετάσχει σε όλες τις διαβουλεύσεις του προσκηνίου και του παρασκηνίου στα κόμματά τους. Ποτέ δεν βρέθηκαν έξω από το παιχνίδι και πάντα ήταν σε ρόλο πρωταγωνιστικό, είτε συμμετείχαν στην ηγετική ομάδα είτε στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ

Οι «κυρίες της Ανάπτυξης». Πλατιά χαμόγελα και πολλές υποσχέσεις για τη μελλοντική τους συνεργασία

Όσοι για τις διαφορές τους; Η κ. Βάσω Παπανδρέου κατάγεται από αγροτική οικογένεια του Αιγίου, ενώ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι… «από ψηλή γενιά και από μεγάλο τζάκι». Μέχρι σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης υπήρξε περισσότερο τυχερή. Η θητεία της για πέντε χρόνια στην Κομισιόν συνοδεύτηκε από θετικά σχόλια εντός και εκτός Ελλάδος. Αντίθετα, η κ. Ντ. Μπακογιάννη δεν πρόλαβε να επιδείξει για πολύ χρόνο τις διοικητικές της ικανότητες. Ξεκίνησε δυναμικά στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ανέκοψε την πορεία της. Η κ. Β. Παπανδρέου πρωταγωνίστησε στην «κίνηση των 4» που είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Κ. Σημίτης να εκλεγεί πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η κ. Ντ. Μπακογιάννη απέσυρε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της Ν.Δ. και συγκρότησε την «κίνηση των 3» με τον Στ. Μάνο και τον Γ. Σουφλιά. Ο Θεσσαλός πολιτικός όμως που ήταν επικεφαλής έχασε τη μάχη στο συνέδριο. Η κ. Β. Παπανδρέου και έχει σπουδάσει οικονομία και έχει κάνει διδακτορικό στην Αγγλία. Η κ. Μπακογιάννη σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Μόναχο και Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Αθηνών. Και μια ακόμη διαφορά: Η υπουργός Ανάπτυξης προτιμά να σχολιάζει τις εξελίξεις με γραπτές δηλώσεις, ενώ η κ. Ντ. Μπακογιάννη προτιμά τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις.

ΔΥΟ ΩΡΕΣ

Η υπουργός Ανάπτυξης και η τομεάρχης της Ν.Δ. για θέματα Ανάπτυξης συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά μόνες και συνομίλησαν κλεισμένες σε γραφείο για σχεδόν δύο ώρες. Αντήλλαξαν θερμές χειραψίες μπροστά στους φωτογράφους και τις τηλεοπτικές κάμερες και έμειναν και οι δύο ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα της συζήτησης.

«Βρήκε ανοιχτές πόρτες στο υπουργείο Ανάπτυξης» λένε οι συνεργάτες της κ. Ντ. Μπακογιάννη. («Ανοίξαμε τις πόρτες και ενημερώσαμε λεπτομερώς» την εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Ήταν τόσο καλό το κλίμα της συνάντησης, που δημοσιογράφοι έσπευσαν να ρωτήσουν εάν υπάρχει ταύτιση απόψεων. Η κ. Ντ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «όπου υπάρχει ταύτιση απόψεων δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το πούμε, όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις θα τις καταθέσουμε».

Η τομεάρχης της Ν.Δ. χαρακτήρισε χρήσιμη την ενημέρωση και τόνισε ότι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κάνει και κριτική αλλά να φέρνει και χρήσιμες προτάσεις για την κυβέρνηση και τον τόπο. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ν.Δ. δεν θα κάνει μικροκομματική πολιτική, αλλά ουσιαστική κριτική και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων».

Το ραντεβού της κ. Β. Παπανδρέου με την κ. Ντ. Μπακογιάννη κλείστηκε μέσω των «ΝΕΩΝ».

Η υπουργός Ανάπτυξης σε συνέντευξη στην εφημερίδα είχε απευθύνει πρόσκληση για ενημέρωση στην κ. Ντ. Μπακογιάννη και εκείνη ανταποκρίθηκε πρόθυμα.

Μένει τώρα να επιβεβαιωθεί στην πράξη εάν πράγματι η αντιπαράθεση των δύο «κυριών της Ανάπτυξης» θα γίνεται στο επίπεδο που ήταν και η πρώτη συνάντησή τους.

Άλλωστε καμία από τις δύο δεν έχει να χάσει από μία νέου τύπου αντιπαράθεση. Αντίθετα και οι δύο έχουν πολλά να κερδίσουν. Τόσο η κ. Β. Παπανδρέου όσο και η κ. Ντ. Μπακογιάννη έχουν καταγραφεί ως το «νούμερο δύο» στα κόμματά τους. Και η δεύτερη με την πρώτη θέση είναι πολύ κοντά.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “