Κλίμα δυσφορίας στη Ν.Δ.

Τα θαύματα κρατάνε τρεις ημέρες και η ανακωχή στη Ρηγίλλης κράτησε έξι μήνες. Από την εκλογή του κ. Κ. Καραμανλή στην ηγεσία μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, οπότε ανακοίνωσε τα ονόματα των «τομεαρχών» οι οποίοι αποτελούν το νέο ηγετικό σχήμα, πολλοί στη Ν.Δ. είχαν πιστέψει ότι οι εσωκομματικές συγκρούσεις αποτελούν παρελθόν.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ όμως διέψευσε τους αισιόδοξους. Αρκούσε μια κίνηση ­ η πρώτη ­ του νέου προέδρου για να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.

Η πρωτοτυπία στη νέα περίοδο της Ν.Δ. είναι ότι ο πρόεδρος του κόμματος δέχεται επικρίσεις από βουλευτές όλων των τάσεων ­ ακόμη και από στενούς του φίλους ­ και όχι μόνο από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Χθες το μεσημέρι στο καφενείο και το περιστύλιο της Βουλής συγκεντρώθηκαν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. για να εκφράσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την ενόχλησή τους προς την ηγεσία. Σύντομα στήθηκαν τα πηγαδάκια των δυσαρεστημένων και όλοι μαζί άρχισαν να μιλούν για διορισμό ημετέρων στο νέο ηγετικό σχήμα.

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ

Ο κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος φέρεται να είπε σε ένα πηγαδάκι βουλευτών ότι με την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία, «καταβαραθρώνεται η παράταξη», ενώ ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ενημέρωνε τους συνάδελφους του ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΟΚΕ Δημόσιας Τάξης. Με αυτόν τον τρόπο εξέφραζε την διαμαρτυρία του για την ανάθεση στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο του Τομέα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκλογή Καραμανλή στο Συνέδριο, δήλωσε στα «ΝΕΑ» πως στηρίζει τις επιλογές του προέδρου, ότι στη Ν.Δ. υπάρχει χώρος για όλους, πως πρέπει να σταματήσουν οι γκρίνιες και να συνεργαστούν όλοι με τον πρόεδρο και ότι εκείνος δεν θα γίνει «παιδοκτόνος». Χθες το μεσημέρι, όμως, φέρεται να είπε σε πηγαδάκι βουλευτών ότι στήριξε τον Καραμανλή γιατί πίστευε ότι η χώρα θα είχε για 30 χρόνια πρωθυπουργό, όμως εάν κάνει λάθη, το κόμμα δεν θα πάρει ποτέ εκλογές. Ο ίδιος διαψεύδει ότι μίλησε με αιχμές για τον κ. Κ. Καραμανλή.

Τη σκυτάλη παρέλαβε πρώην υπουργός που στήριξε τον κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος επέκρινε με σκληρές εκφράσεις τον πρόεδρο του κόμματος και τους συνεργάτες του. Αλλά και στενοί φίλοι τού κ. Κ. Καραμανλή, όπως οι κ.κ. Ν. Νικολόπουλος και Γ. Νάκος, δεν έκρυβαν τη μεγάλη δυσαρέσκειά τους για το προβάδισμα που έδωσε ο πρόεδρος στους κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη και Σ. Τσιτουρίδη, οι οποίοι ήταν μέλη της στενής ομάδας των νέων βουλευτών που στήριξαν τον κ. Κ. Καραμανλή στο Συνέδριο. Επικρίσεις από βουλευτές φίλους του κ. Μ. Έβερτ δεχόταν και ο κ. Β. Μιχαλολιάκος, επειδή ήταν ο μόνος από την παλιά εβερτική ομάδα που συμμετέχει στο νέο σχήμα.

«ΚΑΡΦΙΑ»

Την ίδια ώρα, στην αίθουσα της Βουλής συζητιόταν ένα οικονομικό νομοσχέδιο με κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος ­ τον τομεαρχη επί οικονομικών θεμάτων ­ κ. Γ. Αλογοσκούφη. Κάποια στιγμή, ο προεδρεύων τον αναζήτησε, αλλά εκείνος δεν είχε φθάσει ακόμη, γιατί είχε σύσκεψη στη Ρηγίλλης με τον κ. Κ. Καραμανλή. Έκπληκτοι οι βουλευτές που βρίσκονταν στην αίθουσα άκουσαν τον κ. Γ. Γιακουμάτο να λέει: «Συνεχίστε κ. πρόεδρε, δεν πειράζει, κάπου εδώ θα είναι. Λείπει δεν λείπει, το ίδιο κάνει».

Τα πυρά των βουλευτών δεν πήραν μόνο τον κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και την κ. Ντ. Μπακογιάννη. Φίλοι της βουλευτές την επέκριναν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι τους εγκαταλείπει και συνεργάζεται στενά με τον κ. Κ. Καραμανλή. Η πρώην υπουργός είχε και την πρώτη άρνηση για συνεργασία. Το πρωί τηλεφώνησε στον παλιό στενό της συνεργάτη κ. Θ. Κασσίμη και ως υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης του είπε να συνεργαστούν στα θέματα του Τουρισμού. Εκείνος της απάντησε ότι είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της ΟΚΕ Τουρισμού. Λίγο αργότερα, ο βουλευτής δήλωσε ότι συνεργάζεται με στελέχη μόνο στα πλαίσια των θεσμοθετημένων οργάνων».

«ΤΟ ΞΕΡΩ»

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όταν συναντήθηκε χθες με τον κ. Κ. Καραμανλή, του μετέφερε το κλίμα γενικής δυσφορίας που υπάρχει στο κόμμα, ενώ συνέστησε ψυχραιμία προς όλες τις κατευθύνσεις: «Έμαθα ­ είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ­ ότι υπάρχουν πολλές μεμψιμοιρίες και θα πρέπει για ένα διάστημα να κρατήσουμε χαμηλό προφίλ». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τής απάντησε: «Το ξέρω, στο είχα πει ότι μόλις ανακοινώσω τις αποφάσεις μου θα υπάρξουν αντιδράσεις».

Ο κ. Κ. Καραμανλής εκτιμά ότι οι αντιδράσεις σύντομα θα σταματήσουν και όλα θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα του νέου αντιπολιτευτικού σχήματος. Για τον λόγο αυτό έσπευσε να προειδοποιήσει τους τομεάρχες, στην πρώτη συνάντηση που είχε μαζί τους χθες, ότι «κανείς δεν είναι μόνιμος και όλοι κρίνονται από το έργο τους», ενώ τους κάλεσε να παρακολουθούν από κοντά τα έργα που θα γίνουν στην Ολυμπιάδα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “