Δήμοι-πονοκέφαλοι για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ και μάλιστα πρόωρο προκαλούν σε κυβέρνηση και κόμματα οι δημοτικές εκλογές του επόμενου χρόνου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα των «ΝΕΩΝ» για τις δημοτικές εκλογές στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ο πονοκέφαλος δεν έχει να κάνει τόσο με τις τακτικές, τις συμμαχίες, τις στρατηγικές, όσο με τα πρόσωπα που φιλοδοξούν να κερδίσουν το επίσημο χρίσμα από τα κόμματα και ειδικά από τα δύο μεγαλύτερα, ώστε να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο από καλύτερες θέσεις.
Όπως είναι φυσικό, και η προσεχής εκλογική μάχη θα κριθεί πολιτικά από το αποτέλεσμα στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά τη μεταπολίτευση, το ίδιο θα συμβεί και τώρα, παρά τις προσπάθειες των δύο μεγάλων κομμάτων να αποφορτίσουν πολιτικά την έκβαση της μάχης των δημοτικών. Ειδικά, η κυβέρνηση έχει πάρει πολλές φορές πίσω την εκτίμηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τον περασμένο Ιούνιο στο Ναύπλιο, όταν έδινε στις δημοτικές χαρακτήρα πολιτικού δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση.

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ

Το ενδιαφέρον για τις εκλογές του επόμενου χρόνου είναι ότι οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει και τα ονόματα των υποψηφίων που συνήθως αυτοπροτείνονται έχουν πέσει κιόλας στο τραπέζι. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει τόσο νωρίς, αλλά αυτό για πολλούς είναι η κορυφαία ένδειξη της νευρικότητας που προκαλεί η αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών στα κόμματα.

Για το ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αθήνα, χωρίς να παραγνωρίζονται τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Για τη Νέα Δημοκρατία, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα κόμματα απλώς εξετάζουν τις στρατηγικές τους, συζητώντας κυρίως το «με ποιους θα πάν’ και ποιους θ’ αφήσουν»…

Η έρευνα των «ΝΕΩΝ» ξεκινάει σήμερα από τη Θεσσαλονίκη (για προφανείς λόγους) και τον Πειραιά, θα συνεχισθεί αύριο με τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα και θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες με τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις.

Η «βεντέτα». Ο «νόμιμος» υποψήφιος της Ν.Δ. Χρ. Κεφάλας και ο «αντάρτης» Χρ. Αγραπίδης θέλουν να δοκιμάσουν και πάλι την τύχη τους, καθώς ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του ως τον πλέον κατάλληλο
ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ του Μεγάρου Μουσικής, το βράδυ που έγινε το πολιτικό μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Στέλιος Λογοθέτης έπεσε πάνω στον στενό συνεργάτη τού Πρωθυπουργού Γιώργο Πανταγιά: «Γιώργο, σκεφτείτε καλά τι θα κάνετε στον Πειραιά. Θα είναι άσχημο να κατεβώ και να κερδίσω μόνος». Ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού τον κοίταξε έκπληκτος και του απάντησε: «Στέλιο, μη γίνεσαι υπερβολικός».

Ο σημερινός δήμαρχος Πειραιά προκαλεί νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Εκεί που πριν από δύο μήνες όλοι ήλπιζαν ότι το έχει πάρει απόφαση πως η θητεία του στον Πειραιά τελείωσε ξαφνικά, θέλει να είναι πάλι υποψήφιος. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη ούτε καν συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με κάθε ευκαιρία δηλώνουν: «Λογοθέτης, τέλος».

Με το τέλος της δημαρχίας Λογοθέτη όμως δεν τελειώνουν και τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Το κυβερνών κόμμα έχει καταλήξει στα χαρακτηριστικά του υποψηφίου που θα ήθελε, δεν έχει βρεθεί όμως ακόμη το πρόσωπο. Ο κ. Κ. Σημίτης και τα περισσότερα μέλη του Εκτελεστικού πιστεύουν ότι ο υποψήφιος στον Πειραιά πρέπει να μην έχει φθαρεί πολιτικά, να έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα της πόλης, να είναι αποδεκτός από τον Συνασπισμό και παράλληλα να συσπειρώνει το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ώρα αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει ο βουλευτής Λευκάδος Ευάγγελος Βλασσόπουλος.

Αρχικά, πολλά στελέχη στην κυβέρνηση και το κόμμα πρότειναν για υποψήφιο τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Σταύρο Σουμάκη, ο οποίος είχε θητεύσει για δύο τετραετίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι προβεβλημένο πρόσωπο στην πόλη, είχε διατελέσει γραμματέας της οργάνωσης του Πειραιά και διατηρεί καλές σχέσεις με αρκετά στελέχη του Συνασπισμού. Ο ίδιος όμως δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα.

Στο τραπέζι πέφτει το όνομα και του αλλού βουλευτή του Πειραιά, του κ. Μανώλη Μπεντενιώτη, καθώς και του πρώην βουλευτή κ. Αντ. Ντεντιδάκη, ενώ τον τελευταίο μήνα ακούγεται και το όνομα του κ. Γ. Κατσιφάρα.

Στέλιος Λογοθέτης. Θέλει να είναι πάλι υποψήφιος, αλλά Μαξίμου και Χ. Τρικούπη ούτε καν το συζητούν.
Το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα. Ορισμένα τοπικά στελέχη που είναι δημοτικοί σύμβουλοι υπό τον κ. Σ. Λογοθέτη εξακολουθούν να στηρίζουν ενεργά τον σημερινό δήμαρχο και διαφωνούν με τις καταγγελίες για ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στον δήμο.

Στο νεοδημοκρατικο στρατόπεδο τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Η «βεντέτα» των δύο υποψηφίων της παράταξης στις προηγούμενες εκλογές συνεχίζεται. Ο «νόμιμος» υποψήφιος κ. Χ. Κεφαλας και ο «αντάρτης» κ. Χρ. Αγραπίδης θέλουν να δοκιμάσουν και πάλι την τύχη τους και ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του τον πλέον κατάλληλο. Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκε και τρίτος υποψήφιος για το χρίσμα, ο βουλευτής κ. Π. Μελάς, ενώ κάποιοι στη Ρηγίλλης προτείνουν τον βουλευτή της Β’ Πειραιά κ. Αν. Νεράτζη. Η ηγεσία της Ν.Δ. όμως δεν θεωρεί ικανοποιητική καμιά από αυτές τις λύσεις και αναζητεί «πρόσωπο νίκης», όπως λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιθυμούσε να επιστρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Α. Ανδριανόπουλος, αλλά ο πρώην δήμαρχος Πειραιά και πρώην υπουργός δεν δέχεται ούτε καν να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι επιτελείς και των δύο μεγάλων κομμάτων πάντως, επισημαίνουν ότι το αργότερο έως τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν βρεθεί οι υποψήφιοί τους για τον Πειραιά, ώστε να έχουν περιθώριο να δουλέψουν σπίτι σπίτι.

Ο Συνασπισμός στον Πειραιά βρίσκεται σε στάση αναμονής. Δεν αποκλείει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ­ όπως λένε τα στελέχη του κόμματος στη πόλη ­ θα κριθεί από τα πρόσωπα που θα προταθούν και τις προγραμματικές δεσμεύσεις. Όσο για το ΚΚΕ, δεν συζητά για συνεργασίες και θα στηρίξει και πάλι την υποψηφιότητα του κ. Π. Σαλπέα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η μετάβαση εκεί ολόκληρης σχεδόν της κυβέρνησης και αυτή την εβδομάδα της αντιπολίτευσης, έφερε τα κόμματα μπροστά στο «αγκάθι» των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη. Για δύο μόνον ονόματα ­ απ’ όσα έπεσαν ως τώρα στο τραπέζι των δημοτικών εκλογών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ­ είναι δυνατόν, προς το παρόν, να επιχειρηθεί ασφαλής εκτίμηση: για τον κ. Σωτήρη Κούβελα και τον κ. Λευτέρη Κωνσταντινίδη.

Σωτήρης Κούβελας. Βγήκε με πρωτοβουλία του από τη «μάχη» των υποψηφίων

Ο πρώην δήμαρχος και πρώην υπουργός Σωτήρης Κούβελας βγήκε με πρωτοβουλία του από τον διαγκωνισμό των υποψηφίων της Ν.Δ., εκτιμώντας ότι δεν διαθέτει στην κορυφή και στα στελέχη του κόμματος τις προϋποθέσεις να πάρει το χρίσμα.

Λευτέρης Κωνσταντινίδης. Μόνο αν πάρει το χρίσμα ένα από τα τέσσερα ηγετικά στελέχη του ΠΑΟΣΚ στη Θεσσαλονίκη, θα αποσυρθεί

Ο δεύτερος, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οδοντίατρος Λευτέρης Κωνσταντινίδης, επαναλαμβάνει ότι θα κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από την κομματική στήριξη στο πρόσωπό του. Θα αποσύρει την υποψηφιότητά του μόνο αν πάρει το χρίσμα ένα από τα τέσσερα ηγετικά στελέχη στον χώρο της Θεσσαλονίκης οι κ.κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης και Στέλιος Παπαθεμελής.

Έως σήμερα και τα τέσσερα στελέχη απέφευγαν να αναμιχθεί το όνομά τους στις δημοτικές εκλογές, θεωρώντας ­ σύμφωνα με πληροφορίες ­ πολιτικό υποβιβασμό τη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής στον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το κλίμα, οι κομματικές οργανώσεις απέφευγαν σχετικές προτάσεις, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία του πρώην υπουργού Νίκου Ακριτίδη, που είχε τεθεί επικεφαλής του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές.

Μετά την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών κ. Χάρη Καστανίδη, αρκετά στελέχη ενθαρρύνονται και προτείνουν να τεθεί επικεφαλής ευρύτερης συνεργασίας στον δήμο της συμπρωτεύουσας ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, που διαθέτει προσβάσεις και σε ευρύτερους κομματικούς χώρους της πόλης.

Οι επιλογές των υποψηφίων δημάρχων για τη Θεσσαλονίκη από τα δύο μεγάλα κόμματα εξακολουθούν να παραμένουν «ανοιχτά μέτωπα», καθώς μέχρι στιγμής κανένα πρόσωπο δεν συγκεντρώνει την κομματική καταξίωση και την «έξωθεν καλή μαρτυρία» για να λάβει το χρίσμα.

Ο μέχρι πριν από λίγους μήνες αδιαμφισβήτητος υποψήφιος στον χώρο της Ν.Δ. σημερινός δήμαρχος κ. Ντίνος Κοσμόπουλος, αμφισβητείται έντονα στο εσωτερικό του δήμου και του κόμματος, από τα βέλη που δέχεται για τη διοίκηση του δήμου και τη διαχείριση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στον οποίο είναι πρόεδρος. Οι αντιδράσεις των εσωτερικών αντιπάλων του και τα αρνητικά σχόλια εις βάρος του κ. Κοσμόπουλου προβληματίζουν τελευταία και τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αρχικά είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κοσμόπουλου.

Τις περισσότερες «προτάσεις» στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θρασύβουλος Λαζαρίδης. Η πρόταση, όμως, να «μετεγκατασταθεί» από τον Δήμο Καλαμαριάς ο επιτυχημένος για τέταρτη τετραετία δήμαρχός της, προκαλεί εσωτερικές αντιρρήσεις που υπογραμμίζουν τα διαφορετικά μεγέθη των δύο δήμων. Κατά πληροφορίες, στο πλαίσιο της πιθανολογούμενης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ στους δύο δήμους, προτάθηκε από στελέχη να προωθηθεί ως υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς ο δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Θωμάς (Μάκης) Τρικούκης.

Μέχρι τώρα εκτός από τον κ. Λαζαρίδη, που φέρεται επικρατέστερος στις συζητήσεις των κομματικών στελεχών, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι στη Θεσσαλονίκη ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κ. Δημήτρης Σαλπιστής, ο κ. Λευτέρης Τζιόλας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αντινομάρχης Θεσσαλονίκης και ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

Κατά πληροφορίες, ως υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Αριστεράς, υπάρχει σκέψη να αναζητηθεί εξωκομματικός υποψήφιος και για τον σκοπό αυτό θα βολιδοσκοπηθούν προσωπικότητες του χώρου, όπως ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορ. Ελλάδος Νίκος Ευθυμιάδης, ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος κ.ά.

Η τελική επιλογή του υποψηφίου δημάρχου θα εξαρτηθεί και από τη συζητούμενη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό. Σε περίπτωση που ο Συνασπισμός κατέλθει μόνος του, ενεργό ρόλο θα παίξει ο δημοτικός σύμβουλος, πανεπιστημιακός κ. Σπύρος Βούγιας. Το στέλεχος του ΣΥΝ και παλιότερα υποψήφιος δήμαρχος της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη κ. Στέλιος Νέστωρ εξέφρασε, κατ’ αρχήν, την επιθυμία του να μην αναμιχθεί.

Στη Ν.Δ., με παρέμβαση του αρχηγού του κόμματος ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, που αποτελούσε «σφήνα» στον κ. Κοσμόπουλο, σταμάτησε να προβάλλει την υποψηφιότητά του για την δημοτική αρχή. Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι για το χρίσμα δηλώνουν ότι θα είναι υποψήφιοι μόνον εφόσον για οποιοδήποτε λόγο δεν θα είναι υποψήφιος ο σημερινός δήμαρχος. Ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος και ο πρώην βουλευτής, κ. Τάσος Σπηλιόπουλος, ενώ θεωρείται «χρυσή τομή» ο γιατρός, πρώην πρόεδρος της ομάδας του Άρη και πρώην ευρωβουλευτής κ. Μενέλαος Χατζηγεωργίου. Συζητούνται επίσης και ονόματα από τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστου Φώλια και του επιχειρηματία κ. Αντώνη Δούδου, στελέχους της Πολιτικής Άνοιξης, που διαθέτει όμως καλή φήμη σε καραμαλνικά στελέχη.

Το ΚΚΕ θα κατέλθει με αυτόνομο συνδυασμό στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με πιθανό υποψήφιο το κομματικό στέλεχος και δημοτικό σύμβουλο κ. Αγάπιο Σαχίνη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “