Σταύρος Σουμάκης Μου φτάνει το υπουργείο Πειραιά

Ο Σταύρος Σουμάκης είναι Πειραιώτης γέννημα και θρέμμα. Κατάγεται από την Ήπειρο αλλά μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Γυναικολόγος στο επάγγελμα, δηλώνει ότι είναι έτοιμος κάθε στιγμή να επιστρέψει στην ιατρική εάν διαπιστώσει ότι η πολιτική δεν τον ικανοποιεί πια.

Ο χειμώνας που πέρασε ήταν πράγματι δύσκολος για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Μπουρίνια και φουρτούνες χτύπησαν την πόρτα του και εκείνος βρέθηκε πολλές φορές στη δύνη της θαλασσοταραχής. Το καλοκαίρι όμως δείχνει να είναι περισσότερο φιλικό με τον υπουργό. Για πρώτη χρονιά οι προβολείς τις δημοσιότητας δεν είναι στραμμένοι στο λιμάνι. Μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχουμε παρακολουθήσει τα καθιερωμένα ­ τέτοια εποχή ­ επεισόδια με λιμενικούς και επιβάτες, που ενώ είχαν προμηθευθεί εγκαίρως εισιτήρια δεν βρήκαν θέση στο πλοίο. Οι καθυστερήσεις φυσικά ­ ιδίως από βλάβες στα πλοία ­ δεν λείπουν και ο δρόμος για την ουσιαστική αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι μακρύς, καθώς πρέπει σε σύντομο χρόνο να ανανεωθεί ο στόλος και να βελτιωθούν τα λιμάνια στα περισσότερα νησιά. Ο κ. Σ. Σουμάκης υπόσχεται καλύτερες μέρες και δηλώνει ότι η όποια βελτίωση της κατάστασης στο λιμάνι δεν είναι συμπτωματική αλλά οφείλεται σε μια σειρά μέτρων που ελήφθησαν μετά την λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια: «Αυξήθηκαν τα δρομολόγια, μπήκαν στις γραμμές νέα πλοία σύγχρονης τεχνολογίας και έγινε άλλος προγραμματισμός και για την άφιξη και για την αναχώρηση των πλοίων. Δεν πρόκειται για σύμπτωση λοιπόν», λέει με έμφαση και παραδέχεται ότι τα «προβλήματα είναι ακόμη πολλά και μεγάλα γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Λείπουν απλές υποδομές καθημερινής ανάγκης των επιβατών. Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει στα επιβατηγά της λιμάνια σταθμούς διακίνησης επιβατών».

ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τον τελευταίο μήνα ο υπουργός Ναυτιλίας έδωσε μεγάλη έμφαση στην απόφαση που έλαβε για ηλεκτρονική κράτηση των εισιτηρίων. «Η καθιέρωση αυτού του μέτρου ­ λέει ο κ. Σ. Σουμάκης ­ παρέχει πλέον τη δυνατότητα στον επιβάτη να προγραμματίζει έγκαιρα και να πραγματοποιεί τα ταξίδια του με άνεση χωρίς ταλαιπωρία. Βασικός παράγοντας επιτυχίας του συστήματος, πέραν από τις δικές μας προσπάθειες, είναι η στήριξη του μέτρου και η προσαρμογή σε αυτό του ίδιου του πολίτη».

Ο κ. Σ. Σουμάκης με αυτήν την ευκαιρία διευκρινίζει ότι οφείλονται σε παρανόηση όσα ειπώθηκαν και γράφηκαν ότι θα διώκονται ποινικά οι επιβάτες που θα επιχειρούν να βγάλουν εισιτήρια μέσα στα πλοία. «Με κατηγορηματικό τρόπο δηλώνω ότι δεν πρόκειται να πάρω τέτοια απόφαση, με την οποία να διώκονται επιβάτες που επιβιβάζονται στα πλοία χωρίς εισιτήριο. Εμείς λέμε ότι απαγορεύεται αυστηρά η έκδοση εισιτηρίων επάνω στα πλοία. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος επιβίβασης στο πλοίο, που είναι υποχρέωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας, πρέπει να γίνεται με αυστηρή διαδικασία οπότε και δεν θα είναι δυνατή η είσοδος επιβατών χωρίς να έχουν προμηθευτεί το εισιτήριο».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν από τα πρώτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Πειραιά που στάθηκαν στο πλευρό του κ. Κώστα Σημίτη και στη μάχη για τη διαδοχή ήταν μέλος του στενού πυρήνα των βουλευτών που στήριζαν την υποψηφιότητά του. Ο κ. Σ. Σουμάκης ξεκίνησε την πολιτική καριέρα από τη θέση του προέδρου του Νοσοκομείου Μεταξά. Παράλληλα ήταν δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πειραιά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι πρέπει στις δημοτικές εκλογές να είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης. Ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν είναι πλέον στις προσωπικές του επιδιώξεις και φιλοδοξίες κάτι τέτοιο. «Έχω τη θέση του υπουργού στο πειραιώτικο υπουργείο αλλά και του βουλευτή Πειραιά. Θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για την πόλη. Ευχαριστώ όσους με προτείνουν αλλά πιστεύω ότι στον Πειραιά υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που έχουν οδηγηθεί στο περιθώριο από την συμπεριφορά κάποιων. Καιρός να τους ενεργοποιήσουμε».

Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον Πειραιά. Πολλά ονόματα ακούγονται αλλά ακόμη τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει: «Πιστεύω ότι μέχρι το φθινόπωρο το πρόσωπο θα έχει βρεθεί και κατά την άποψή μου πρέπει αμέσως να ανακοινωθεί. Το πρόσωπο αυτό πέραν των άλλων πρέπει να έχει αποδοχή από τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο». Ο κ. Σ. Σουμάκης ήταν από εκείνους που επέμεναν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές να μην υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα του κ. Σ. Λογοθέτη. Τώρα όταν ερωτάται εάν η δημαρχία Λογοθέτη ζημίωσε το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, απαντά: «Γνωρίζετε ότι δεν ήθελα την υποψηφιότητα αυτή. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι θα ήταν άδικο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο δήμο να την χρεώνεται μόνο ο Στέλιος Λογοθέτης. Εξίσου, αν όχι και μεγαλύτερη ευθύνη έχει το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικής ομάδας. Γι’ αυτό χρειάζεται και ριζική αλλαγή του ψηφοδελτίου των δημοτικών συμβούλων».

Ο κ. Σ. Σουμάκης λέει ότι δεν έχει κάποια ένδειξη ότι ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Στην ερώτηση εάν επιθυμεί να αλλάξει υπουργείο δεν δείχνει πρόθυμος να απομακρυνθεί από τον Πειραιά. «Πιστεύω ­ λέει ­ ότι κανένας υπουργός δεν αποκτά μονιμότητα, όπως πιστεύω ότι οι υπουργοί πρέπει να ολοκληρώνουν το έργο τους πριν μετακινηθούν. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη σε αυτό το υπουργείο. Όλα αυτά βεβαίως είναι υπό την κρίση και την εκτίμηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος με έχει τιμήσει με την εμπιστοσύνη του».

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ βρέθηκαν φέτος αρκετές φορές οι λιμενικοί. Κάποιες αποτυχημένες επιχειρήσεις έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της ελλιπούς εκπαίδευσής τους. Ο υπουργός Ναυτιλίας δηλώνει ότι οι λιμενικοί δεν είναι ανεκπαίδευτοι. Είναι σαφές όμως ότι έχει αλλάξει ο ρόλος τους. «Καινούργιες δραστηριότητες έχουν προστεθεί στις μέχρι τώρα, όπως η αντιμετώπιση της αυξημένης εγκληματικής δραστηριότητας στο βόρειο Ιόνιο, που έχουν να αντιμετωπίσουν επικίνδυνους κακοποιούς οι οποίοι μεταφέρουν ναρκωτικά και όπλα. Επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο διακίνησης λαθρομεταναστών στο Αιγαίο. Για το λόγο αυτό ­ προσθέτει ­ προγραμματίζουμε την αύξηση του χρόνου εκπαίδευσης των λιμενικών, πρόσληψη 50 νέων λιμενοφυλάκων που έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού και του Ναυτικού και βεβαίως προχωρούμε στον εξοπλισμό του Λιμενικού με νέα σύγχρονα σκάφη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “